| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wojtekkaczorowski Użytkownik

|
Wysłany: 15/02/09 12:28 Temat postu: A,czy Państwo pamiętacie bazę wozaków (transportową) węgla,i |
|
|
nie tylko ,róg Nowoparkowej i Czerniakowskiej-sceny z filmu DOM,przypominają o tym .A lodownię , kużnie ,gospodarstwo Noska ,z opowiadań mamy w tym miejscu przed wojną były domy towarowe Herzego.Ul.Bartycka /Czerniakowskiej było ogromne złomowisko ,a zdrugiej strony na rogu parterowa zabudowa-tu potem w ruinach nagrywano sceny do Kolumbów . Kino Pluskwa -temat rzeka ,boiska do
piłki nożnej z tyłu . Budowa Zwałki,to był ogromny plac budowy, tak jak budynów przy Chełmskiej ,Nowoparkowej -Gagarina . Ul. Kaszubska biegła aż do Stępińskiej (a w miejscu boiska SP i liceum,był plac carycy Katarzyny.Przez szpital na Stępińskiej przechodziła ul. Pancerna przy której były ogromne hale warsztatowe z półokrągłymi szklanymi dachami,
aż do Belwederskiej,do naszych czasów został tylko obniżony fragment mieszczący garaże policyjne? A kino Czajka było chyba wyżej niż 3 p , myślę że ta sala kinowa jest do dziś. Kto pamięta piękarnię Bandurskiego
na Lubkowskiej , komuna postawiła WZM na środku Kaszubskiej i zajęła się produkcją luf do czołgów made in CCCP. Na razie tylko tyle o ulicach
,budynkach ,wiem dużo bo urodziłem się na Hołówkach ,i z tąd pochodzi moja rodzina . I pamiętam ,że w miejscu gdzie Podchorążych przecinała
Czerniakowską stał na trawniku między jezdniami kamienny słup ,bo w tym miejscu zaczynała się granica Warszawy ,a ta dzelnia nazywała się
Czerniaków ,a w żargonie PODRAPCIE , a o tym że mieszkałem na jakichś
Sielcach dowiedziałem się dopiero wtedy ,kiedy socjalizm wychodził bokiem Wszystkim POLAKOM . |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jamad Aktywny użytkownik

Dołączył: 26/02/07 0:48 Posty: 71 Skąd: Prawie Sielce - 2 km od PeKiNu.
|
Wysłany: 15/02/09 19:38 Temat postu: Re: A,czy Państwo pamiętacie bazę wozaków (transportową) węg |
|
|
| wojtekkaczorowski napisał: | | nie tylko ,róg Nowoparkowej i Czerniakowskiej-sceny z filmu DOM,przypominają o tym .A lodownię , kużnie ,gospodarstwo Noska ,z opowiadań mamy w tym miejscu przed wojną były domy towarowe Herzego.Ul.Bartycka /Czerniakowskiej było ogromne złomowisko ,a zdrugiej strony na rogu parterowa zabudowa-tu potem w ruinach nagrywano sceny do Kolumbów . Kino Pluskwa ... |
Pamiętam poranki w pluskwie czyli w kinie Czerniaków, w Czajce również często bywałem. Pamiętam też mur z cegły po przeciwnej stronie Czerniakowskiej, na którym - chyba do czasu budowy Wisłostrady - znajdowały się napisy z czołówki Kolumbów ... _________________ Pozdrawiam
[||==||][==||==||] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wolodar Stały użytkownik

|
Wysłany: 15/02/09 22:29 Temat postu: |
|
|
wojtekkaczorowski:
Tak się składa, że Czerniaków był zupełnie gdzie indziej, a Sielce to Sielce, radzę poczytać więcej , na forum też jest dużo ciekawych informacji na ten temat.
Polityka nie ma nic do tego...[/list][/list][/quote] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 23/02/09 22:52 Temat postu: |
|
|
| Cytat: | | A kino Czajka było chyba wyżej niż 3 p , myślę że ta sala kinowa jest do dziś. |
chyba , raczej, na pewno, nie!! ( chyba że coś zburzyli ) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jamad Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/02/09 1:26 Temat postu: |
|
|
[quote="dlotiwl"] | Cytat: | | A kino Czajka było chyba wyżej niż 3 p , myślę że ta sala kinowa jest do dziś. |
Od razu mi ubyło ze czterdzieści lat  _________________ Pozdrawiam
[||==||][==||==||] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zofia Stały użytkownik

|
Wysłany: 24/02/09 15:17 Temat postu: |
|
|
Dlaczego zlikwidowano kino Czajka ?
Kto był właścicielem ?
Pzdr.
Zofia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jamad Aktywny użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/02/09 18:28 Temat postu: |
|
|
Gdzieś to już czytałem, ale to są mniej więcej też nasze wspomnienia , bo ich autor to też coś około nasz rocznik, prawda Jamadzie ?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jamad Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/02/09 19:12 Temat postu: |
|
|
| dlotiwl napisał: | Gdzieś to już czytałem, ale to są mniej więcej też nasze wspomnienia , bo ich autor to też coś około nasz rocznik, prawda Jamadzie ?  |
Oj prawda prawda
A tutaj jeszcze inne ciekawe wspomnienia "z naszej dzielnicy" tego autora:
http://www.slawomirzygmunt.com/ _________________ Pozdrawiam
[||==||][==||==||] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|