Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

A pamiętacie cóś takiego

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Miejsca godne uwagi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 24/02/09 21:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A pamiętacie cóś takiego ??? Laughing

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 24/02/09 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pedet (PDT) przyDworkowej. Chyba poczatek lat 60-tych. Naprzeciwko Dworkowej między torami znajdował sie metalowy pisuar, niewidoczny na zdjeciu. Zaś nieco dalej po zachodniej stronie Puławskiej zielona budka z lodami... tak zaczynała słynna firma "Zielona Budka". Very Happy
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 25/02/09 15:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budrysie, czy ta budka na pierwszym planie to "zielona" ? i gdzie ten pisuar ???

Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 25/02/09 18:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widoczna na zdjęciu "budka" to właśnie ów pisuar. Odpowiada gabarytami, jest na podmurówce i można dostrzec prześwity między blaszanymi ścianami a daszkiem służący do "wentylacji". Przepraszam za błąd w poprzednim poście. Nie stał on "miedzy torami" a za torami.
Natomiast "Zielona Budka" jest na zdjeciu niewidoczna. Znajduje sie dalej o około 20-30 metrów od widocznego mężczyzny w białej koszuli w lewym dolnym rogu.
Przepraszam za błąd w lokalizacji pisuaru Very Happy
Pozdrawiam.
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 25/02/09 18:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W narożnym, widocznym "od czoła" budynku zwanym "wedlowskim"? a może "Fuksa"? Nie pamietam... znajdował sie (wejście z rogu) sklep cukierniczy i palarnia kawy. Chyba w tym czasie jedyna w Warszawie. Gdy mijałem ten dom zawsze wchodziłem by nawąchać sie aromatu świeżej, palonej kawy. Niestety, nie piłem jej... Kto wtedy w Warszawie miał kawę do palenia?... Jedynie mieszkańcy "ministerialnego" domu na Szucha... przepraszam - 1 Armii Wojska Polskiego... Very Happy usytuowanego po przeciwnej stronie Ministerstwa Oświaty...
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 25/02/09 20:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budrys napisał:
Cytat:
budynku zwanym "wedlowskim"? a może "Fuksa"?

oczywiście że wedlowski , pamiętam napis nad wejściem "ZPC 22 lipca d. E.Wedel"
...i jeszcze jeden widok rzeczonego skrzyżowania lecz Budki na nim też chyba nie widać ... Crying or Very sad

Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 25/02/09 21:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To zdjęcie jest z innego, późniejszego okresu. Nie ma na nim "pisuaru", są malowane przejścia dla pieszych. Budka stała mniej wiecej w miejscu gdzie widać ukośne chodniki. Była duża, drewniana, malowana na ciemnozielony kolor. Podobno po kiosku z kwiatami. Pozostał kolor i nazwa. Szukałem jakichś archiwalnych zdjęć na necie. Niestety nic nie znalazłem. Jedynie jest na stronie firmowej trochę informacji historycznych o firmie. Nic specjalnego. Znalazłem jednak adres związany z firmą. To ulica Konduktorska. Very Happy
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 25/02/09 23:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W naszej rozmowie najpierw "wdrapaliśmy się" na skarpę, pobuszowaliśmy wokół Morskiego Oka, teraz jesteśmy już na ul. Puławskiej... na Mokotowie po prostu....nazwanym ostatnio na tabliczkach - Starym Mokotowem.
Śledzę Wasze analityczne badania znaków szczególnych i zachwycam się.
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 26/02/09 0:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przecież to sąsiedztwo Sielc! Anastazjo Very Happy Sąsiadów też trzeba znać. Najbardziej mi żal wspomnień z Mokotowa dot. kina "Moskwa". Budynek nowoczesny... lokalizacja dobra... więc wystarczyło w ramach transformacji ustrojowej zmienić nazwę na np. "Chicago"... lub "Floryda"... Prawda? A byłoy co wspominać... Jak chcieliśmy dostać sie na film od 18 lat to wkładaliśmy pożyczone kapelusze i malowaliśmy wąsiki. Gdy zabrakło biletów w kasie zawsze znaleźli sie "koniki", u których za paskarską cenę można było zaspokoić miłość do X Muzy. Kiedys "wyjście do kina" to był prawie rytuał, cotygodniowa atrakcja... Ech... gdzie te czasy... Very Happy
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 26/02/09 12:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wybacz Anastazjo żeśmy się tak daleko "wdrapali", ale jak to gdzieś napisał Budrys - żywiołem chłopaków z Sielc był teren od wiślanego brzegu po ul.Puławską, więc myślę że ten kroczek za "granicę " nikogo nie urazi...
.. tak kontynuując, Budrys napisał:
Cytat:
Gdy zabrakło biletów w kasie zawsze znaleźli sie "koniki", u których za paskarską cenę można było zaspokoić miłość do X Muzy. Kiedys "wyjście do kina" to był prawie rytuał, cotygodniowa atrakcja...

.. więc Budrysie , rozpoznajesz się w ogonku ?? .... i do razu mały łatwy konkursik .. który to rok ?????

Powrót do góry
globus
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 26/02/09 13:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po tytule wyświetlanego filmu to okolice zimy 58/59
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 26/02/09 14:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak. to te lata. Nie rozpoznałem siebie Very Happy "Eroica" był jednym z pierwszych filmów (poza wcześniejszym "Zakazane piosenki"), które poruszały po "październiku" przemilczany przez wiele lat temat, przedstawiając go w formie możliwej do przyjęcia przez widownię. Stąd te kolejki przed kasami. Widoczna na zdjęciu kolejka do kasy "na parter", po lewej stronie wejścia była kasa "balkonowa". Wcześniej, bodajże w 1956 roku... ogladałem w "Moskwie" pierwszy w Polsce po wojnie amerykański film. Komedia "OK Neron". Wtedy to były kolejki do kas! Leciutka, naiwna komedia powodowała za każda sceną niesamowity entuzjazm widowni. Byłem świadkiem autentycznej histerii w którą niektórzy popadali. Tak Warszawa odreagowywała koniec sowieckich "gniotów" propagandowych. Nie sposób opisać co działo sie przed kinami gdy grali film "Lizistrata".... A gdy w "starym :Atlantiku:" grali "Fanfan Tulipan" to Chmielna na odcinku między Marszałkowska a Bracką była zamknieta. Ludzie w kolejkach stali po dwa dni. Dochodziło do bójek. Milicja ledwo dawała sobie radę z utrzymaniem porządku. To wtedy właśnie pożyczałem kapelusz i malowałem wąsiki Very Happy
sp44L.113.272
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 26/02/09 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, kolejki do kin do charakterystyczny rys środkowego peerelu.. Wink
Nie pamiętam co prawda podziału kas w "Moskwie" na parterowe i balkonowe, ale pamiętam, że najatrakcyjniejsze filmy grali właśnie tam - nawet bilety pracownicze trudno było dostać - na szczęście moim sąsiadem był przez wiele lat kinooperator z "Moskwy", więc nie miałem problemu... Cool
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 04/12/09 17:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,znalazłem w czeluściach netu takie oto foto...

... i mam pytanie przeważnie do Budrysa, czy na tej fotkce widać Zieloną Budkę ? czy może to nie ten okres czasu ??
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 05/12/09 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam...
To około przełomu lat 50/60... Ale nie ma już śladu po "zielonej budce". Znajdowała się ona na wysokości widocznej z lewej strony zdjęcia "Wołgi". Stała kilka sezonów. Z tego okresu jest widoczny z lewej strony tramwaju, w głębi, "pisuar". Został on zlikwidowany wraz z przebudową ul. Puławskiej. Poszerzono lewą jezdnię. Kiedy została poddana renowacji "wieża Szustra"... nie pamiętam. Jak wygląda obecnie?... Nie wiem. Mam w mojej galerii zdjęcie z podcieni zrewaloryzowanej "wieży". Zdjęcie było zrobione ok. 1963 r.
Pozdrawiam.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Miejsca godne uwagi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: