| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/02/09 21:08 Temat postu: |
|
|
A pamiętacie cóś takiego ???
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 24/02/09 21:51 Temat postu: |
|
|
Pedet (PDT) przyDworkowej. Chyba poczatek lat 60-tych. Naprzeciwko Dworkowej między torami znajdował sie metalowy pisuar, niewidoczny na zdjeciu. Zaś nieco dalej po zachodniej stronie Puławskiej zielona budka z lodami... tak zaczynała słynna firma "Zielona Budka".  _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 25/02/09 15:39 Temat postu: |
|
|
Budrysie, czy ta budka na pierwszym planie to "zielona" ? i gdzie ten pisuar ???
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 25/02/09 18:03 Temat postu: |
|
|
Widoczna na zdjęciu "budka" to właśnie ów pisuar. Odpowiada gabarytami, jest na podmurówce i można dostrzec prześwity między blaszanymi ścianami a daszkiem służący do "wentylacji". Przepraszam za błąd w poprzednim poście. Nie stał on "miedzy torami" a za torami.
Natomiast "Zielona Budka" jest na zdjeciu niewidoczna. Znajduje sie dalej o około 20-30 metrów od widocznego mężczyzny w białej koszuli w lewym dolnym rogu.
Przepraszam za błąd w lokalizacji pisuaru
Pozdrawiam. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 25/02/09 18:50 Temat postu: |
|
|
W narożnym, widocznym "od czoła" budynku zwanym "wedlowskim"? a może "Fuksa"? Nie pamietam... znajdował sie (wejście z rogu) sklep cukierniczy i palarnia kawy. Chyba w tym czasie jedyna w Warszawie. Gdy mijałem ten dom zawsze wchodziłem by nawąchać sie aromatu świeżej, palonej kawy. Niestety, nie piłem jej... Kto wtedy w Warszawie miał kawę do palenia?... Jedynie mieszkańcy "ministerialnego" domu na Szucha... przepraszam - 1 Armii Wojska Polskiego... usytuowanego po przeciwnej stronie Ministerstwa Oświaty... _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 25/02/09 20:28 Temat postu: |
|
|
Budrys napisał: | Cytat: | | budynku zwanym "wedlowskim"? a może "Fuksa"? |
oczywiście że wedlowski , pamiętam napis nad wejściem "ZPC 22 lipca d. E.Wedel"
...i jeszcze jeden widok rzeczonego skrzyżowania lecz Budki na nim też chyba nie widać ...
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 25/02/09 21:42 Temat postu: |
|
|
To zdjęcie jest z innego, późniejszego okresu. Nie ma na nim "pisuaru", są malowane przejścia dla pieszych. Budka stała mniej wiecej w miejscu gdzie widać ukośne chodniki. Była duża, drewniana, malowana na ciemnozielony kolor. Podobno po kiosku z kwiatami. Pozostał kolor i nazwa. Szukałem jakichś archiwalnych zdjęć na necie. Niestety nic nie znalazłem. Jedynie jest na stronie firmowej trochę informacji historycznych o firmie. Nic specjalnego. Znalazłem jednak adres związany z firmą. To ulica Konduktorska.  _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 25/02/09 23:43 Temat postu: |
|
|
W naszej rozmowie najpierw "wdrapaliśmy się" na skarpę, pobuszowaliśmy wokół Morskiego Oka, teraz jesteśmy już na ul. Puławskiej... na Mokotowie po prostu....nazwanym ostatnio na tabliczkach - Starym Mokotowem.
Śledzę Wasze analityczne badania znaków szczególnych i zachwycam się. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 26/02/09 0:16 Temat postu: |
|
|
Przecież to sąsiedztwo Sielc! Anastazjo Sąsiadów też trzeba znać. Najbardziej mi żal wspomnień z Mokotowa dot. kina "Moskwa". Budynek nowoczesny... lokalizacja dobra... więc wystarczyło w ramach transformacji ustrojowej zmienić nazwę na np. "Chicago"... lub "Floryda"... Prawda? A byłoy co wspominać... Jak chcieliśmy dostać sie na film od 18 lat to wkładaliśmy pożyczone kapelusze i malowaliśmy wąsiki. Gdy zabrakło biletów w kasie zawsze znaleźli sie "koniki", u których za paskarską cenę można było zaspokoić miłość do X Muzy. Kiedys "wyjście do kina" to był prawie rytuał, cotygodniowa atrakcja... Ech... gdzie te czasy...  _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 26/02/09 12:31 Temat postu: |
|
|
Wybacz Anastazjo żeśmy się tak daleko "wdrapali", ale jak to gdzieś napisał Budrys - żywiołem chłopaków z Sielc był teren od wiślanego brzegu po ul.Puławską, więc myślę że ten kroczek za "granicę " nikogo nie urazi...
.. tak kontynuując, Budrys napisał:
| Cytat: | | Gdy zabrakło biletów w kasie zawsze znaleźli sie "koniki", u których za paskarską cenę można było zaspokoić miłość do X Muzy. Kiedys "wyjście do kina" to był prawie rytuał, cotygodniowa atrakcja... |
.. więc Budrysie , rozpoznajesz się w ogonku ?? .... i do razu mały łatwy konkursik .. który to rok ?????
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
globus Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 26/02/09 13:06 Temat postu: |
|
|
| Po tytule wyświetlanego filmu to okolice zimy 58/59 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 26/02/09 14:52 Temat postu: |
|
|
Tak. to te lata. Nie rozpoznałem siebie "Eroica" był jednym z pierwszych filmów (poza wcześniejszym "Zakazane piosenki"), które poruszały po "październiku" przemilczany przez wiele lat temat, przedstawiając go w formie możliwej do przyjęcia przez widownię. Stąd te kolejki przed kasami. Widoczna na zdjęciu kolejka do kasy "na parter", po lewej stronie wejścia była kasa "balkonowa". Wcześniej, bodajże w 1956 roku... ogladałem w "Moskwie" pierwszy w Polsce po wojnie amerykański film. Komedia "OK Neron". Wtedy to były kolejki do kas! Leciutka, naiwna komedia powodowała za każda sceną niesamowity entuzjazm widowni. Byłem świadkiem autentycznej histerii w którą niektórzy popadali. Tak Warszawa odreagowywała koniec sowieckich "gniotów" propagandowych. Nie sposób opisać co działo sie przed kinami gdy grali film "Lizistrata".... A gdy w "starym :Atlantiku:" grali "Fanfan Tulipan" to Chmielna na odcinku między Marszałkowska a Bracką była zamknieta. Ludzie w kolejkach stali po dwa dni. Dochodziło do bójek. Milicja ledwo dawała sobie radę z utrzymaniem porządku. To wtedy właśnie pożyczałem kapelusz i malowałem wąsiki  _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp44L.113.272 Stały użytkownik

|
Wysłany: 26/02/09 15:23 Temat postu: |
|
|
Tak, kolejki do kin do charakterystyczny rys środkowego peerelu..
Nie pamiętam co prawda podziału kas w "Moskwie" na parterowe i balkonowe, ale pamiętam, że najatrakcyjniejsze filmy grali właśnie tam - nawet bilety pracownicze trudno było dostać - na szczęście moim sąsiadem był przez wiele lat kinooperator z "Moskwy", więc nie miałem problemu...  _________________ były warszawiak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 04/12/09 17:17 Temat postu: |
|
|
Witam,znalazłem w czeluściach netu takie oto foto...
... i mam pytanie przeważnie do Budrysa, czy na tej fotkce widać Zieloną Budkę ? czy może to nie ten okres czasu ?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 05/12/09 20:42 Temat postu: |
|
|
Witam...
To około przełomu lat 50/60... Ale nie ma już śladu po "zielonej budce". Znajdowała się ona na wysokości widocznej z lewej strony zdjęcia "Wołgi". Stała kilka sezonów. Z tego okresu jest widoczny z lewej strony tramwaju, w głębi, "pisuar". Został on zlikwidowany wraz z przebudową ul. Puławskiej. Poszerzono lewą jezdnię. Kiedy została poddana renowacji "wieża Szustra"... nie pamiętam. Jak wygląda obecnie?... Nie wiem. Mam w mojej galerii zdjęcie z podcieni zrewaloryzowanej "wieży". Zdjęcie było zrobione ok. 1963 r.
Pozdrawiam. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|