| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gb Stały użytkownik

|
Wysłany: 29/01/09 14:59 Temat postu: Browar na Sielcach |
|
|
Witam!
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada może jakiekolwiek informacje na temat browaru na Sielcach?
Wiem, że istniał on na dawnej ul. Okopowej (Podchorążych) w okolicach Czerniakowskiej na początku XX wieku (zapewne maksymalnie do lat 20.).
W materiałach, którymi dysponuje pojawiają się nazwy "Browar Belweder" oraz nazwiska A. Hamburger i Sz. Kornbad (najprawdopodobniej był dzierżawcą zakładu).
Poszukuje również informacji na temat rozlewni piwa na terenie obecnych Sielc (przed i po wojną). Wiem, że istniały takowe przy ul. Chełmskiej oraz w okolicach Pytlasińskiego.
Jeśli zdobędę wiecej informacji oczywiście podzielę się nimi.
PS. Przy okazji poszukuje wszelkich informacji i pamiątek związanych z browarami i piwowarstwem z Warszawy i okolic. Jeśli ktoś może pomóc będę wielce wdzięczny. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nośka Stały użytkownik

|
Wysłany: 12/08/09 23:05 Temat postu: |
|
|
Przy pytlasińskiego istniał rozlewnia orenżady i produkcja wody sodowej w syfonach szklanych, budynek istnieje do dziś znajduje sie tam restauracja galeon. pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gb Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/09/09 0:57 Temat postu: |
|
|
| Dzięki za informacje. Czy wiesz może w jakich latach ona działała? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nośka Stały użytkownik

|
Wysłany: 04/10/09 23:29 Temat postu: |
|
|
| Rozlewnia działała do wczesnych lat siedemdziesiątych- należała wtedy do "SPOŁEM". Od kiedy istniała , tego niestety nie wiem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|