|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Co i kiedy po koszarach wojskowych ?
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 27/09/07 23:42 Temat postu: Co i kiedy po koszarach wojskowych ? |
|
|
Czytałem kiedyś , że istnieja plany przeniesienia jednostki wojskowej przy Podchorązych poza granice Warszawy, a w doskonałym, pieknym miejscu przy Łazienkach ma podobno powstać bardzo drogie osiedle między ulicami 29-Listopada , Suligowskiego, Podchorazych i Parkiem Łazienkowskim.
Czy ktos z czytelników FORUM ma na ten temat jakieś wiadomosci i czy wiadomo kiedy taka inwestycja jest przewidywana ?
Mam nadzieję, ze to by bardzo poprawiło stan tej bardzo zaniedbanej czesci Sielc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 30/09/07 22:44 Temat postu: |
|
|
Xsawery, tam już nie ma nawet jednego żołnierza - z wyjątkiem tych, którzy stoją na warcie. Teraz jest BOR i Komenda Główna Straży Pożarnej i coś jeszcze.
Koszary zbudowali Rosjanie w XIX w. Oficerowie carscy pili na umór w sieleckich knajpach, tłukli lustra, ale za szkody płacili.
A podczas okupacji 1939-1945 były tu Husarenkazerne - koszary niemieckie.
Może jest zamach na nie....niewykluczone....taka lokalizacja! _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 01/10/07 0:06 Temat postu: |
|
|
Myslę Anastazjo , że mówimy o dwóch różnych jednostkach.
Otóż ja myślę o jednostce wojskowej, do której wejście jest naprzeciwko Gimnazjum przy Łazienkach.
I wbrew pozorom jest tam jeszcze sporo wojska.Często widzę jak żołnierze ida, czy wyjeżdżaja na cwiczenia.
I własnie w miejscu tej jednostki planowane jest ekskluzywne osiedle mieszkaniowe.
Tymczasem Biuro Ochrony Rządu , o którym Ty piszesz , ma swoje garaże na zakręcie ulicy Podchorażych ( w kierunku Czerskiej) i tam raczej nie ma żołnierzy.
Zresztą te garaże też powinny , moim zdaniem, zostac przeniesione gdzies w inne miejsce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|