| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
rwawrzycki Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 09/02/10 0:39 Temat postu: Dostawcy internetu w naszym budynku |
|
|
Witam!
Niestety z kablowym dostępem do internetu nie jest w naszej kamienicy zbyt dobrze. Właściwie mamy dostęp wyłącznie do oferty firm Aster (przez kablówkę) i Telekomunikacja Polska (za pośrednictwem linii telefonicznej). Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości podpięcia się do jakiejś sieci lokalnej, chociaż jakaś firma (nie pamiętam niestety jej nazwy) dwukrotnie w ciągu dwóch ostatnich lat oferowała nam taką usługę (ogłoszenia na drzwiach wejściowych).
Aster: ostatnimi czasy stał się drogi, dodatkowo w miejscach gdzie nie ma konkurencji w postaci innych telewizji kablowych (UPC, Multimedia, Vectra) korzysta z dominującej pozycji i nie chce słyszeć o żadnej innej cenie niż ta w cenniku. Kiedy ma konkurencję potrafi dać spore upusty.
Do rozważenia jest więc pomysł wystosowania oficjalnego zapytania o możliwość okablowania naszej kamienicy przez innych dostawców - jeżeli takie pismo będzie podpisane przez zarząd wspólnoty może będzie miał większe przebicie niż pojedyncze głosy.
zalety:
- szybkie i w miarę bezawaryjne łącza (używałem łącznie ponad 5 lat)
- stałe IP
wady:
- ceny! (opłaca się praktycznie wyłącznie w połączeniu z innymi usługami: telefonem i telewizją)
Telekomunikacja Polska: Niestety nie oferuje samego internetu. Jeżeli nie posiada się linii telefonicznej w TP, do ceny internetu trzeba doliczyć:
- kwotę najniższego abonamentu telefonicznego,
- lub ok. 30 zł za "utrzymanie łącza"
- lub ok. 21 zł za zawieszenie łącza telefonicznego
Sam internet wydaje się działać pełną prędkością (mam go od dwóch miesięcy), niestety zdarzają się awarie trwające czasem cały dzień.
zalety:
- do niedawna bez dodatkowych opłat TP dorzucała telewizję (podstawowy pakiet + kilka programów satelitarnych), może dalej tak jest
- na dzień dzisiejszy wychodzi nieco taniej niż Aster
wady:
- awaryjność
- makabryczna infolinia
Internet via GSM (sieć komórkowa): osobiście z GSM-ów sprawdziłem Orange i Erę - obie sieci działały podobnie. Przy gorszej pogodzie potrafiły gubić sygnał, często też działały wolno. Komputer stał blisko okna, więc w głębi mieszkania może być gorzej.
Sferia - nie sprawdzałem _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
glewandowski Użytkownik

|
Wysłany: 09/02/10 14:42 Temat postu: |
|
|
Jakiś czas temu chodził też ktoś z Netii z informacją, że ma być dostępny internet od nich. Niestety nie miał przy sobie oferty, więc nie znam żadnych szczegółów. _________________ Turecka 2 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 09/02/10 17:56 Temat postu: Internet |
|
|
| Tak, chodził ktoś i ten ktoś dotarł też do mnie, doszło do podpisania umowy i tym samym za kilka dni mam mieć internet z telefonem w Netii, do tej pory miałem TP z której w związku z powyższym zrezygnowałem (z tym że TP sam telefon, bez internetu, bo póki co korzystam z bezprzewodowego), a teraz ma być tel.+int. za 63 zł miesięcznie. Telewizora nie posiadam od kilku lat i nie zamierzam, więc oferty 3 w jednym z tv mnie nie interesowały. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 09/02/10 23:04 Temat postu: |
|
|
...a właśnie, zapomniałem o Netii: swoich kabli telefonicznych nie mają prawie nigdzie w Warszawie. Mają za to w ofercie internet stacjonarny, właściwie taki sam typ, jaki oferuje Telekomunikacja Polska - Netia dzierżawi od TP linię telefoniczną i na niej świadczy dostęp do internetu. Cenowo za sam internet wychodzi mniej niż w TP, ale trzeba pamiętać o koszcie utrzymania łącza w TP. Warunkiem skorzystania z takiej opcji jest możliwość podłączenia internetu na linii telefonicznej i dodatkowo trzeba trafić na wolne miejsce w skrzynce TP.
Jeżeli więc nie ma się w ogóle telefonu TP, to podłączenie internetu z Netii praktycznie jest niemożliwe (próbowałem, nie dało się). Jeżeli posiada się linię telefoniczną w TP jest szansa na podłączenie internetu, ale też nie na 100%. Nie zdziw się więc jeżeli Netia powie, że nie ma jednak możliwości podłączenia kablowo i zaoferują ci internet drogą radiową (jak Sferia), a z tym to już różnie bywa.
Oprócz Netii również inne firmy oferują internet stacjonarny na linii TP. Wiem o Orange i Erze. Ale są inne. Po prostu ostatnio TP została zmuszona przez UOKiK do udostępniania linii telefonicznych innym firmom. I dobrze... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 10/02/10 9:58 Temat postu: Internet |
|
|
| Wcześnie rano kurier dostarczył mi modem z Netii (Pirelli DRG A125G), natomiast wczoraj dzwonili z Netii poinformować mnie, że w poniedziałek podłączą mnie do sieci i odłączą TP, a cała akcja ma trwać około 3 godzin, w czasie których będzie cisza w słuchawce ze zrozumiałych względów (technicznych). Jestem bardzo ciekawy jak (i czy w ogóle) to wszystko będzie działało (ze wstydem przyznam, że dopiero raczkuję w tych technicznych kwestiach podłączania internetu). Pewnie gdybym szukał to na rynku znalazłbym jakąś ciekawszą ofertę, lecz Netia sam zapukała mi do drzwi i w sumie z lenistwa będę miał internet z telefonem z tej firmy, gdyż wszystkie formalności załatwialiśmy w domu. Znajomi twierdzili że źle zrobiłem, bo w UPC podobno jest lepiej itp, ale oni mają chyba też tv w ofercie, co mnie nie interesuje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 12/02/10 22:53 Temat postu: |
|
|
| Zarówno internet jak i telefon działają świetnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 14/02/10 22:42 Temat postu: |
|
|
| Napisz, jak już dostaniesz, jak wygląda faktura za internet z netii. Tak z ciekawości bym się dowiedział... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 14/02/10 23:26 Temat postu: |
|
|
Narazie dostałem fakturę za modem, która była dołączona do produktu przyniesionego przez kuriera. Kolejne faktury natomiast mają być w formie elektronicznej (przynajmniej tak uzgadniałem podpisując umowę) przesyłane na mój e-mail.
Póki co nie narzekam, choć obawiałem się problemów, gdyż sporo naczytałem się negatywów o tej firmie, jednakże wszystko działa prawidłowo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23/02/10 16:34 Temat postu: |
|
|
Napisz za jakiś czas, jak działa internet w Netii. Ostatnio czytam tylko negatywne opinie.
Z kolei po trzymiesięcznym użytkowaniu neozdrady TP mogę powiedzieć, że jest bardziej awaryjna niż Aster - brak internetu zdarza się raz na kilka dni, czasem codziennie. Zazwyczaj wystarcza reset modemu (co już jest męczące, bo trzeba pod stół wejść ), ale czasem internetu nie ma dłużej. Oczywiście jeżeli nie ma internetu, nie ma też telewizji.
Sam tuner TV działa niezwykle wolno i nagminne jest oczekiwanie na jakąkolwiek jego reakcję. Dalej więc korzystam z anteny analogowej przyczepionej za oknem, a telewizję z neozdrady włączam tylko jeżeli chcę obejrzeć w lepszej jakości TVP1 (na antenie śnieży mocno), czy TVP Kultura (nic innego ciekawego nie ma w podstawowym pakiecie). Dodatkowo w TP nie ma kanałów Polsatu, co niektórym może przeszkadzać. Mnie niekoniecznie - nie lubię przerywania bloków reklamowych co 15 minut filmami  _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 08/03/10 13:18 Temat postu: |
|
|
| Internet z Netii mam prawie miesiąc, korzystam codziennie, nie zdarzyła się póki co żadna awaria, brak sygnału lub coś w tym stylu, a przyznam że się tego spodziewałem, bo nasłuchałem się i naczytałem wielu negatywnych opinii o tej firmie, po podpisaniu przeze mnie umowy znajomi roztaczali czarne wizje, że będzie źle, ciągłe awarie itp, jednakże nic takiego póki co nie miało miejsca. Kwestia opłat jest bardzo wygodna, bo dostaję fakturę na e-mail i opłacam w internecie. Logując się na stronę Netii mam również wykaz wszystkich połączeń na bieżąco z mojego tel.stacjonarnego łącznie z kosztem tych połączeń, co jest wygodne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 10/03/10 11:34 Temat postu: |
|
|
Ale wiesz, że nie będziesz mógł odliczyć internetu z faktury przesyłanej na e-mail? Można tylko z faktur papierowych, chyba że masz podpis elektroniczny
Podobno istnieje jednak możliwość wymuszenia na Netii wysłania faktury zbiorczej za cały rok, ale jak z tym jest to nie wiem.
A że działa to gratuluję. Też miałem sygnały z różnych stron, że Netia więcej nie działa niż działa. _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 10/03/10 17:36 Temat postu: |
|
|
Hmm, przyznam że nawet nie zastanawiałem się nad tą kwestią ewentualnego odliczania internetu, faktycznie jeśli komuś by na tym zależało to jest to pewne utrudnienie. Nie mam podpisu elektronicznego, wiadomo - to spory wydatek i pewnie decydują się na niego osoby z branży prezesów firm itp  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 09/05/10 17:26 Temat postu: Jak żyjesz sąsiedzie z Tureckiej? :) |
|
|
Heh, poruszam ten temat w sumie głównie licząc na to, że rwawrzycki się odezwie, bo juz miesiąc niepokojąca cisza
A odnosnie tematu internet w Netii mam już 3 miesiące i jestem bardzo zadowolony, zero usterek i prędkość przesyłania danych zachowana. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 12/05/10 23:42 Temat postu: |
|
|
Zaglądam prawie codziennie na to nasze forum, ale jak widać chętnych do dyskusji nie ma za bardzo.
Moja siostra od miesiąca ma internet z Netii po kablu TP i ciągłe zrywa jej połączenie, często internetu nie ma przez dłuższy czas itp. W Netii twierdzą oczywiście, że wszystko jest w porządku. _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 14/05/10 16:07 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czemu może się tak dziać, ja również mam na kablu po TP ale nie zdarzyło mi się jeszcze zerwanie łącza, w dodatku ostatnio używamy naraz dwóch laptopów w tym samym czasie (jest możliwość podłączenia max.4).
A i żeby nie było - nie jestem w żaden sposób powiązany z Netią ani w ogóle z tą branżą, po prostu nie zdarzyło mi się jeszcze żeby internet źle mi funkcjonował, a używam sporo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|