| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Magdalena Aktywny użytkownik

Dołączył: 02/10/07 14:38 Posty: 85 Skąd: z Górskiej na Jelonki i z powrotem
|
Wysłany: 18/10/07 16:41 Temat postu: Fabryczka przy Stępińskiej |
|
|
Na podwórzu między Stępińską 11 a Górską 6/10 stoi stara fabryczka a raczej jej ruina, która ma być rozebrana:
fabryczka
Wydaje mi się, że jest to fabryczka przedwojenna, ale nie mam pewności. Na pewno stoi od początku lat 50., bawiłam się wokół niej w chowanego. Pamiętam, że za czasów mojego dzieciństwa dobudowane boczne przybudówki. Kiedyś fabryczka była czynna i produkowała prodiże i być może inne wyroby metalowe - to pamiętam. Od lat -chyba-90. popadła w ruinę.
Chciałabym dowiedzieć się o jej historii czegoś więcej, ale nie bardzo wiem jak i gdzie szukać...
W "Korzeniach miasta" Jerzego Kasprzyckiego znalazłam taki fragment (str. 358 w rozdz. 117):
"Ważne, pilne i tajne- dobrze opłacane- zamówienia dla wojska wykonywały przed 1939 rokiem m.in. przy ulicach Promenadzie i Stępińskiej zakłady elektrotechniczne "Magnet", wytwórnia radiotechniczna "Ava", fabryka kondensatorów Horkiewicza."
Tak czy inaczej jej los jest przesądzony; w sieci znalazłam informację, że szuka się wykonawcy rozbiórki "obiektu użytkowego" i wywiezienia gruzu.
Trochę mi smutno, szkoda, ze nie ma kogoś kto chciałby to przekształcić np. w galerię, lub miejsce dla tego typu kulturalnej działalności...
Albo w klubo-księgarnię jak "Czuły Barbarzyńca".
Mam więcej fotek "fabryczki" (tak ją zawsze się nazywało), pokażę wkrótce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 18/10/07 20:02 Temat postu: |
|
|
Ciekawa informacja. Czy da się określić pod jakim adresem była ta fabryczka? A jaki numer jest obok?
Prof. Świątek w: Mokotów poprzez wieki podaje, że:
- przy Stępińskiej 10.16 była Fabryka Wyrobów Aluminiowych i Blaszanych
- przy Stępińskiej 25 - Wytwórnia Radiotechniczna "Ava"
- przy Stępińskiej 26/28 - Fabryka Kondensatorów "A. Horkiewicz"
Z innych żródeł wiem, że przy Stępińskiej (13?) były też zakłady pana Popławskiego. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 18/10/07 20:39 Temat postu: |
|
|
Fabryczka znajduje się na podwórzu między ul. Stępińską a Górską. Wejście z bramy kamienicy przy Stępińskiej 11. Na budynku nie ma żadnego numeru ani informacji. Ale ponieważ doskonale pamiętam, że były tam wytwarzane prodiże i być może inne wyroby aluminiowe to może była to ta : Fabryka Wyrobów Aluminiowych i Blaszanych, zwłaszcza, że numer zbliżony.
tu jest więcej jej fotek:
stara fabryczka
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 07/11/07 21:20 Temat postu: |
|
|
| Dwa tygodnie temu próbowałem znaleźć tą fabryczkę - bezskutecznie. Dzisiaj podczas spaceru wpadłem na nią idąc na skróty. Nigdy bym nie przypuszczał, że to w tym miejscu. Rzeczywiście obiekt ten nadaje się na klimatyczną knajpkę / restaurację. Szkoda, że nikt nie chce włożyć trochę pieniędzy w ten budynek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 08/11/07 18:59 Temat postu: |
|
|
Trzeba by zrobic w tym miejscu KLub Forumowiczów...ale na to wszystko trzeba pieniędzy.  _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krakus Stały użytkownik

|
Wysłany: 04/12/07 22:57 Temat postu: |
|
|
W czasie niemieckiej okupacji fabryczka istniała i produkowała m.in. śruby. To wiem, bo widziałem jako kilkuletni chłopiec.
Jeśli jeszcze trwa, warto pomyśleć o wykorzystaniu tego budyneczku na miejsce spotkań patriotów Sielc, ale także bibliotekę varsavian.
Proponuje także zorganizowanie Izby Pamięci Sielc, gdzie wzorem dawnej ,,Stolicy'' przydałoby się zgromadzić pamiątki rodzinne jako rezultaty konkursu ,,Otwarte szkatuły Sielc''. Wiele jeszcze zostało w mieszkaniach, a ich los jest co najmniej niepewny. A poparcia dla tych inicjatyw można poszukać u red, J. Majewskiego z ,,Wyborczej'', także z Sielc.
Już deklaruje talerz ocalony z pożogi Powstania Warszawskiego, a który przejąłem jako pamiątkę rodzinną.
Mam go na kolanach i przepisuję to, co fabryka wytłoczyła:
MAR. [Kotwica] WOJ.
i dalej
PELIKAN
Oto producent takich talerzy:
Pelikan Fabryka Wyrobów Aluminiowych i Blaszanych Spółka z o.o. (zał. 1936) przy ul. Stępińskiej 10/16 (253 pracow.).
To co, spróbujemy?
Krakus |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07/12/07 21:59 Temat postu: |
|
|
| Ten budynek jest już chyba skazany na rozbiórkę. Raczej nie dałoby się go wyremontować siłami forumowiczów, no chyba że jest wśród nas jakiś milioner-romantyk. Żałuję, bo jest wpisany w obraz mojego dzieciństwa. Nawet teraz nie potrafię sobie wyobrazić podwórka bez fabryczki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krakus Stały użytkownik

|
Wysłany: 11/12/07 12:31 Temat postu: |
|
|
Pani Magdaleno, głowa do góry! Skoro stara Praga podlega rewitalizacji i to z dobrym skutkiem, to zasobna kasa samorządu dzielnicy czy miasta na pewno poradzi sobie z takim niewielkim wydatkiem. A reszta czy też początek zależy od aktywności byłych i współczesnych mieszkańców Sielc.
Już sobie wyobrażam jak to przy niedrogich ciastkach z sąsiedniej cukierni i herbacie/kawie Tadeusz Świątek opowiada to, co wie o ulicach Stępińskiej, Czerskiej... A wiekowi mieszkańcy, urodzeni hen, hen w ubiegłym wieku dopowiadają swoje.
A ci, którzy mieli to szczęście, że omineły ich pełne chwały tragiczne lata 1939-1945, będą mogli podzielić się doświadczeniami z czasów rozbudowy Sielc. Z pierwszych Komunii Św. w kościele na Chełmskiej i z matur, i z randek w Łazienkach, i pierwszych miłości...
Wszak na Sielcach nie ma Domu Kultury, a zatem jest miejsce dla Klubu Sielczan w fabryczce albo w innym miejscu Sielc. Wszak huragan transformacji obalił wiele firm i teraz sterczą ich kikuty.
Więc do góry glowy!
Krakus |
|
| Powrót do góry |
|
 |
macar Użytkownik

|
Wysłany: 10/01/08 18:30 Temat postu: |
|
|
| Czytając pobieżnie Wasze wpisy zaciekawiła mnie informacja o wytwórni Ava. W Avie bowiem, nie wszyscy o tym wiedzą, produkowano w ścisłej tajemnicy elementy do polskiej kopii niemieckiej Enigmy! Miłe uczucie wiedzieć, że moje najbliższe okolice odegrały niewielką, acz istotną rolę w historii. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 10/01/08 19:31 Temat postu: |
|
|
| macar napisał: | | W Avie bowiem, nie wszyscy o tym wiedzą, produkowano w ścisłej tajemnicy elementy do polskiej kopii niemieckiej Enigmy! |
Pisała o tym Anastazja w dziale: Historia/Książki z opisem Sielc
| Anastazja napisał: | | W książce "Mokotów 1944" przeczytałam, że w Zakładach Radiotechnicznych "Ava" wykonano przed wojną te dwa egzemplarze "Enigmy", które potem podarowano Anglikom i Frnacuzom. Ciekawe... |
_________________ Bierzemy się za robotę
narzekać będziemy potem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robercik1234 Stały użytkownik

|
Wysłany: 11/01/08 20:23 Temat postu: |
|
|
Witam po dłuuuugiej przerwie i pozdrawiam!
Taką też informację podaje Władysław Kozaczuk w książce "W kręgu Enigmy". A dodatkowo, że AVA została zbombardowana w pierwszych dniach września 39 - raczej przypadkowo, Niemcy nie zaryzykowaliby potwierdzenia Polakom że wiedzą o złamaniu Enigmy.
R.
| macar napisał: | | Czytając pobieżnie Wasze wpisy zaciekawiła mnie informacja o wytwórni Ava. W Avie bowiem, nie wszyscy o tym wiedzą, produkowano w ścisłej tajemnicy elementy do polskiej kopii niemieckiej Enigmy! Miłe uczucie wiedzieć, że moje najbliższe okolice odegrały niewielką, acz istotną rolę w historii. |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 13/01/08 18:21 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: |
Prof. Świątek w: Mokotów poprzez wieki podaje, że:
- przy Stępińskiej 10.16 była Fabryka Wyrobów Aluminiowych i Blaszanych
- przy Stępińskiej 25 - Wytwórnia Radiotechniczna "Ava"
- przy Stępińskiej 26/28 - Fabryka Kondensatorów "A. Horkiewicz"
Z innych żródeł wiem, że przy Stępińskiej (13?) były też zakłady pana Popławskiego. |
W Spisie Abonentów Warszawskiej Sieci Telefonicznej z roku 1938/39 można znaleźć następujące adresy:
Spis telefonów ze strony Fundacji "Warszawa1939.pl" |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 15/01/08 10:10 Temat postu: |
|
|
Okazuje się, że było kilka fabryczek, zakładów w tej okolicy. Nie wiem czy obecna numeracja domów przy Stępińskiej jest zbliżona do przedwojennej?
"Moja" fabryczka to wyroby blaszne czy gumowe? Gdzie się szuka dokumentów na temat takich budynków? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 15/01/08 14:28 Temat postu: |
|
|
W książce: Dzieje Mokotowa, PWN 1972, jest rozdział napisany przez Stanisława Misztala zatytułowany: Rozwój przemysłu na Mokotowie. Wypisałem z tego rozdziału fragmenty, w których wymieniona jest ul. Stępińska:
| Misztal w sekcji Przemysł mokotowski do 1918 r. na stronie 254 napisał: |
Poza omówionymi gałęziami znaczną rolę w przemyśle Mokotowa odgrywały wówczas także wytwórnie zabawek i grzebieni, zaliczane obecnie do tzw. innych gałęzi przemysłu. Wśród nich wyróżniały się: fabryka zabawek W. Kietlińskiego przy ul. Stępińskiej, zatrudniająca w 1913 r. 130 robotników ...
|
| Misztal w sekcji Przemysł mokotowski do 1918 r. na stronie 255 napisał: |
Największe zakłady zlokalizowano na dolnym Mokotowie przy ulicach: Belwederskiej, Czerniakowskiej, Stępińskiej i Nabielaka, a na górnym Mokotowie - przy ul. Rakowieckiej.
|
| Misztal w sekcji Przemysł Mokotowa w latach 1918-1945 na stronie 256 napisał: |
Najbardziej dynamicznie rozwijał się przemysł elektrotechniczny, w którym zatrudnienie zwiększyło sie w latach 1914-1939 z 228 do 941 pracowników, tj. ponad czterokrotnie. Do największych fabryk w tej gałęzi przemysłu zaliczały się: 1) założone w 1933 r. przy ul. Stępińskiej 13 Zakłady Elektrotechniczne "Magnet", S-ka Akc., zatrudniające w końcu 1938 r, 276 pracowników; ... 3) założona w 1926 r. przy ul. Stępińskiej 26/28 Fabryka Kondensatorów A. Horkiewicz - 146 prac.; 4) założona w w 1928 r. przy ul. Stępińskiej 25 Wytwórnia Radiotechniczna "Ava", S-ka z o.o. - 145 prac. ...
W pozostałych gałęziach mokotowskiego przemysłu maszynowo-metalowego wyróżniały się w 1938 r. tylko 4 fabryki: 1) założona 1920 r. przy ul. Stępińskiej 10/16 Fabryka Wyrobów Aluminiowych i Blaszanych, S-ka z o.o. - 253 prac.; ...
|
| Misztal w sekcji Przemysł Mokotowa w latach 1918-1945 na stronie 258 napisał: |
Słaby rozwój przemysłu w latach międzywojennych nie mógł spowodować większych zmian w rozmieszczeniu przemysłu na Mokotowie. Nadal cechowało go duże rozproszenie zakładów, przemieszanych przeważnie z zabudową mieszkaniową. Na podkreślenie zasługuje jednak duży wzrost znaczenia przemysłowego ul. Stępińskiej, przy której zlokalizowano kilka nowych fabryk, głównie elektrotechnicznych. W 1938 r. była ona najsilniej uprzemysłowioną ulicą Mokotowa, skupiając do 20% całego ówczesnego zatrudnienia w jego przemyśle.
|
_________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 17/01/08 15:48 Temat postu: |
|
|
| Magdalena napisał: | | "Moja" fabryczka to wyroby blaszne czy gumowe? |
Blaszanka raczej odpada, bo była po parzystej stronie, a "Twoja" fabryczka jest po nieparzystej. _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |
|