| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Makat Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/06/06 8:07 Temat postu: Gdzie jest lokalne centrum? |
|
|
Które miejsce na Sielcach może pretendować do uznania go jako lokalnego centrum? Czy to okolice Chełmskiej i Sieleckiej?
Gdzie jest główna ulica na Sielcach (i nie mam tutaj na myśli największej lub najbardziej zakorkowanej)? Czy jest to Chełmska? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/06/06 11:29 Temat postu: |
|
|
Centrum geograficzne trzeba by wyznaczyć przy pomocy mapy. A moje nieformalne centrum to skrzyżowanie Belwederskiej i Chełmskiej - bo i poczta tu jest, i stacja benzynowa, a także 3 bary/restauracje, bank, księgarnia no i ja mieszkam nieopodal  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Makat Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/06/06 21:55 Temat postu: |
|
|
| Całkiem interesująca propozycja - wg. Wikipedi miejsce takie charakteryzuje się występowaniem dużej ilości sklepów co czyni je również centrum handlowym. Jedyne co mi nie pasuje to, że miejsce to przecina dosyć ruchliwa droga przelotowa - Belwederska. Ale mamy pierwszą propozycję. Tak przy okazji jakie trzy bary/restauracje - kojarzę tylko Lotos? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/06/06 22:47 Temat postu: |
|
|
| Miałem na myśli bar Lotos, restaurację Lotos (niby oddzielne choć mają wspólną kuchnię) i bar mleczny tuż obok Lotosa (chyba bez nazwy). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 04/07/06 13:10 Temat postu: |
|
|
| Szkoda, że nie ma centrum naturalnego...., gdyby Park Sielecki był okazalszy, jak kiedyś, to mógłby nim być. Dla mnie centrum Sielc to ulica Gagarina na wysokości Górskiej i ambasady austriackiej. Nie wiem właściwie z jakiego powodu, ale jak przeczytałam pytanie, to od razu to miejsce przyszło mi do głowy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
teufel Stały użytkownik

Dołączył: 07/03/06 20:35 Posty: 29 Skąd: Belwederska bardziej niz Promenada
|
Wysłany: 12/07/06 7:43 Temat postu: centrum sielc |
|
|
To faktycznie dziwne , bo dzisiejsza ulica Gagarina wyznacza granice Sielc. Kiedys kiedy na poludnie od Chelmskiej i Dolnej bylo szczere pole i sady ,polnocna granice tworzyly Zajaczkowska , Podchorazych , Boncza , Sukcesorska , boki ograniczaly Sloneczna /chyba / z Konduktorska , a od wschodu oczywiscie czerniakowska centrum byl chyba plac Ksiezny Lowickiej /chyba /
T |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
syneloi Użytkownik

|
Wysłany: 02/11/11 13:40 Temat postu: |
|
|
Można zmniejszyć hałas zmniejszając ilość pojazdów poruszających się po mieście wprowadzając bezpłatną komunikację miejską. _________________ Syneloi |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 13/11/11 0:13 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście bardzo trudno wyznaczyć centralne miejsce Sielc. Nie ma tu żadnego ważnego urzędu, znanej restauracji, kina itp.
Przychylam się do sugestii, że ulica Gagarina jest główną arterią Sielc. Tu przebiega wiele linii autobusowych (kiedyś jeździł tramwaj). Z obu stron szerokiej ulicy mamy piękne lipy i aleje spacerowe.
Trochę za mało handlu, knajpek i jakiegoś centrum kultury (kino, teatr itp.),centrum handlowego, ale mimo wszystko, uważam że to główna ulica Sielc.
Zgadzam się z Anastazją, że miejsce na Gagarina przy Stępińskiej i Sieleckiej to jakby centrum osiedla. Kilka kroków do Szpitala Czerniakowskiego, blisko Ambasada Austrii i kilka kroków do bramy wejściowej do Łazienek Królewskich. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 28/11/11 23:38 Temat postu: |
|
|
Witam...
Widzę że co jakiś czas odżywa spór o kształt Sielc na tle historycznym. Spór w zasadzie bezprzedmiotowy nie mający wpływu na jakość życia na współczesnych „Wielkich Sielcach”. Dla drążących temat o zaszłościach dodam, że „klasyczny” kształt różni się nieco od współczesnych wyobrażeń. Co sądzili w „tym temacie” dawni mieszkańcy Sielc? ... Otóż...
Obrys Sielc od południa zamykała ul. Chełmska wraz z obustronną zabudową. Od wschodu ul. Czerniakowska (nie mylić z Czerniakowem!). Od północy ul. Nowosielecka, Podchorążych, Parkowa. Część południową Łazienek, od „pomarańczrni do Podchorążych nazywano „sieleckimi Łazienkami”. Od zachodu ul Belwederska na całej długości. To ul Belwederska oddzielała początkowo Sielce od Mokotowa. Nazwa „dolny Mokotów” przypisana była terenom leżącym poniżej skarpy... w „dole”. Zabudowa na tym terenie to właśnie „dolny Mokotów”. Ul. Spacerowa, Zajączkowska, Grottgera, Promenada i Dolna to lokalizacje z „dolnego Mokotowa”. Dla mieszkańców „górnego Mokotowa” wszystko poniżej skarpy aż po Czerniakowską jawiło się jako „dolny Mokotów” lub „Czerniaków”. Zaś dla mieszkańców Sielc i ulic „dolnomokotowskich” granica Sielc sięgała skarpy. Wydawało się to oczywiste i naturalne. Sielcom nie dodawała splendoru nazwa „Dolny Mokotów” a tym bardziej „Czerniaków”. Sielce to Sielce... i już...
Pozdrawiam. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|