|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Główne problemy Sielc - Ankieta
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Twoim zdaniem główne problemy Sielc to: |
| brak parkingów i niewłaściwe parkowanie samochodów (na trawnikach) |
|
16% |
[ 3 ] |
| wandalizm w szczególności grafitti |
|
38% |
[ 7 ] |
| dewastacja obiektów historycznych (podpalenia, wyburzanie) |
|
0% |
[ 0 ] |
| psie kupy |
|
11% |
[ 2 ] |
| zniszczona infrastruktura (chodniki, jezdnie) |
|
33% |
[ 6 ] |
| śmieci, nieporządek |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 18 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 06/06/09 15:54 Temat postu: Główne problemy Sielc - Ankieta |
|
|
| Zapraszam do wypełnienia ankiety nt. głównych problemów Sielc jak również zachęcam do przesyłania komentarzy na ten temat. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 08/06/09 0:41 Temat postu: |
|
|
Uważam, że trudno zagłosować na jeden problem, bo jest ich wiele. I moim zdaniem takie problemy jak wandalizm, fatalne chodniki i jezdnie czy zupełny brak parkingów osiedlowych - to wszystko równie ważne problemy.
Dlatego sądzę, że powinno sie umozliwić głosowanie na 2 lub 3 problemy jednoczesnie,. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magdalena Aktywny użytkownik

Dołączył: 02/10/07 14:38 Posty: 85 Skąd: z Górskiej na Jelonki i z powrotem
|
Wysłany: 08/06/09 10:45 Temat postu: |
|
|
zagłosowałam na chodniki i jezdnie, ale dalej bym głosowała w kolejności:
parkingi i samochody
dewastacja i wyburzanie
wandalizm
śmieci
psie kupy ("twarde dowody" )
Nie wiem, może nie zauwazyłam istnienia tego na Sielcach, ale brakuje mi jakiegoś takiego prężnego ośrodka kultury, gdzie byłyby organizowane, wystawy, spotkania autorskie, jakieś warsztaty, treningi, kursy (np.tkactwo, ceramika, języki obce, joga itp). Magiel Cafe to trochę za mało. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alpacca Stały użytkownik

|
Wysłany: 21/07/09 2:29 Temat postu: wandalizm ale: trzeba było umieścić punkt o |
|
|
złodziejach, pijakach, oszustach budowlanych, naciągaczach, akwizytorach, wulgarnych małolatach, bezmyślnych urzędnikach.
Kradną pod szpitalem na Stępińskiej co się tylko da z pojazdów pacjentów i ich rodzin, sprzedają miejscowym paserom, chlają na potęgę, a potem niszczą i szukają następnej okazji.
Swego czasu widziałem, jak gówniarz otworzył zielonego malucha, tuż pod wejściem do szpitala, wziął kurtkę , ubrał się i poszedł. Ja za nim, okazało się, ze dotarł do środkowej klatki w budynku , gdzie kiedyś miała swoje biuro gazeta "Solidarność" dziś "Wyborcza"
Nic nie dało zawiadomienie policji, oni i tak ich wszystkich znają. Małoletnie złodziejaszki, wywalają szyby pod szpitalem- kiedyś, jak pracowałem w OMiG- u, to szedłem po rozbitych szybach, w kilkumetrowych odstępach - szkło chrupało pod nogami , jak piasek w zębach.
Tyle, że to nieletni, wysyłani przez dorosłych, nic im zrobic nie można, a i policja używa ich jako swoich źródeł, hehe pożal się boże informacji.
Jak mało, to idą na następną ulicę, Sielecką, Iwicką , itd. wywalają kolejne szyby i byle co kradną. takie menty z dziada pradziada.
Jeszcze niedawno wyrywali staruszkom torebki z ostatnim groszem, ale za mało, teraz kroją wszystko.
za jakiś czas, jak żuleria będzie się rozbijać BMW, to syganł, że blisko im do wyprania kasy w "restauracjach i klubach"
Tymczasem przeraża mnie bezkarność bandytów i olewka policji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sympatyczna Stały użytkownik

|
Wysłany: 30/07/09 22:19 Temat postu: |
|
|
głosuję na wszystkie.....  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sympatyczna Stały użytkownik

|
Wysłany: 30/07/09 22:20 Temat postu: |
|
|
głosuję na wszystkie..... chyba nie muszę uzasadniać ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nośka Stały użytkownik

|
Wysłany: 11/08/09 16:06 Temat postu: |
|
|
| A mnie najbardziej denerwuje brak ławek !!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
CrazyJack Stały użytkownik

|
Wysłany: 11/08/09 16:10 Temat postu: |
|
|
Mnie osobiście najbardziej przeszkadza graffiti oraz zniszczone ulice.
Jednak jest coraz lepiej ulice się remontuje, a graffiti znikają z murów.
Bądźmy dobrej myśli  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 11/08/09 17:42 Temat postu: |
|
|
Potwierdzam. Jest coraz piękniej. Nowe elewacje otrzymują zarówno szkoły jak i tzw. punktowce a także stare kamienice. W tym roku w Szklarskiej Porębie napatrzyłam się na zaniedbania, na odpadający tynk, na liszaje na starych poniemieckich budynkach i stwierdziałam, że w Warszawie domy wyglądają o wiele piękniej. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dosiek Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/09/09 10:34 Temat postu: |
|
|
Dawno temu na każdym podwórku była ławka, na podwórkach bawiły się dzieci do samego wieczora.
Teraz gdy na Mokotów sprowadziło się buractwo ławek już dawno nie ma. Idealny mieszkaniec powinien bezpośrednio z roboty zapierdalać do domu, niech mu nawet przez myśl nie przejdzie zatrzymanie się na podwórku bo sąsiadka może to uznać za potencjalne zagrożenie. Nie daj boże żeby zatrzymały się trzy osoby, wtedy to już zorganizowana grupa i straż miejską masz jak w banku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 07/09/09 10:58 Temat postu: |
|
|
To musiało być bardzo dawno temu, z tego co pamiętam zawsze był problem z brakiem ławek. u mnie kiedyś postawiono koło bloku ławkę ale była b. krótko bo sąsiadom się nie podobało. „Starym” sąsiadom, nowi nie mają u mnie siły przebicia:). Teraz nawet nie ma gdzie usiąść jak się na kogoś czeka. Mam nadzieję, że żartujesz z tą straża miejską chyba nie jest tak źle.. _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nośka Stały użytkownik

|
Wysłany: 07/09/09 11:10 Temat postu: |
|
|
Jest bardzo zle! Ale DLA CHCĄCEGO NIC TRUDNEGO ))) Pamiętacie powalone drzewo na podchorążych przy Gimnazjum?? Przyjechała straż pożarna, pocięła drzewo na pieńki, podjechaliśmy z kolegą busikiem, załadowaliśmy 6 wielkich pieńków i stoja teraz za blokiem 47 na Iwickiej
Jak nie macie gdzie przysiąść na spacerku, zapraszam na pieńki przy moim piaskownicowym ogródeczku  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez Użytkownik

|
Wysłany: 26/01/10 11:55 Temat postu: |
|
|
Mieszkam na Sielcach od kilku lat, wcześniej na śródmieściu - nie miałem tam problemów z towarzystwem blokowo-podwórkowym a tu niestety szlag mnie trafia na regularne imprezy nocne na ławeczkach, placach zabaw itp W śródmieściu jak ktoś się wydarł na moim podwórku to ktoś go zaraz uciszył a jak darł się ktoś gościnnie to uciszała go policja.
Tu imprezy na świeżym powietrzu mogą odbywać się codziennie i w regularnych porach (23 - 2) i nikt nic z tym nie robi. Telefony na policję nic nie dają bo towarzystwo wraca po 2-3 dniach. Komentarz policjanta po kolejnej interwencji był następujący - "a niech mieszkańcy się zbiorą i im wpier.... bo my oficjalnie nie możemy".
Może likwidacja ławek była kiedyś jedynym pomysłem na takie problemy ale na tym cierpią wszyscy. Ja bym zainstalował dobre oświetlenie wszędzie tam gdzie zbiera się gówniarstwo i automatycznie by się z tamtąd zwinęli. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 10/02/10 10:36 Temat postu: |
|
|
| nośka napisał: | Jest bardzo zle! Ale DLA CHCĄCEGO NIC TRUDNEGO ))) Pamiętacie powalone drzewo na podchorążych przy Gimnazjum?? Przyjechała straż pożarna, pocięła drzewo na pieńki, podjechaliśmy z kolegą busikiem, załadowaliśmy 6 wielkich pieńków i stoja teraz za blokiem 47 na Iwickiej
Jak nie macie gdzie przysiąść na spacerku, zapraszam na pieńki przy moim piaskownicowym ogródeczku  |
Pamiętam i to drzewo i te pieńki, dzięki którym odżyło w minione lato sąsiedztwo mojej klatki, bo piaskownicowy ogródek widzę z okna, jako że jest jakieś 20 metrów od mojej klatki. Ciekawe czy po zimie to miejsce też będzie tak żyło jak wcześniej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 07/03/10 0:47 Temat postu: |
|
|
Uważam, że osiedle Sielce jest najbardziej zaniedbaną i niedoinwestowaną częścią Mokotowa. Będą powtarzał - to jest GETTO w pięknej, bogatej dzielnicy Mokotów...
Jeśli nie mam racji, to proszę wskazać inną część Mokotowa - z gorszymi jezdniami, chodnikami, z większą ilością pomazanych budynków, bez żadnej studni oligoceńskiej, bez parkingów, bez dużego sklepu typu supermarket, osiedla gdzie handel wygląda prawie jak za komuny, ciagłe kolejki, itp.itd.
Wszystkie rekordy biją ulice SIELECKA i IWICKA (pomiędzy Gagarina a Podchorążych), z jezdnią z lat 50-tych (trelinka), z dziurami, bez odpływu wody deszczowej. Chodniki makabryczne, zieleń zniszczona, żadnej ławki, zamknięty wjazd z Gagarina w Iwicką (lepiej zamknąć niż wyremontować), aby nie połamać sobie resorów, a Sielecka podziurawiona. I mimo, że mieszkańcy (wspólnoty) odnawiają stare budynki, które wyglądają coraz piękniej, władze dzielnicy ZUPEŁNIE NIC nie robią dla mieszkańców.
Okolice sklepu Mannhattan z dziurami, powyrywanymi płytami chodnikowymi , poszczerbionymi schodami i kraweżnikami. Obok zamknięte od kilku lat i niszczejące przedszkole nr 189, piękny ogród przedszkolny zamieniony w wysypisko butelek, brudów i liści nie sprzątanych od kilku lat - miejsce dla pijaków i meneli. Za przedszkolem ruiny budynku przedwojennego (świetne miejsce do robienia filmów o Warszawie z roku 1945).
Obraz nędzy i rozpaczy.
Tutaj mieszkańcy powinni zapraszać i "ukarać" spacerowaniem po tych ulicach panie i panów radnych i oczywiście pana burmistrza Mokotowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|