| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Admin Administrator forum
|
Wysłany: 12/03/06 23:11 Temat postu: Granice administracyjne Sielc |
|
|
Obszar Sielc wyznaczają następujące ulice:
Spacerowa
Gagarina
Podchorążych
Nowosielecka
Czerniakowska
Al. Witosa
Idzikowskiego
oraz
Skarpa Warszawska
Informacja na podstawie MSI (Miejski System Informacji) w W-wie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 29/06/06 23:53 Temat postu: |
|
|
Czerniakowska..... a jak głęboko? czy Kopiec Powstania Warszawskiego należy do Sielc???
Panie Aminie! Jak to cudnie, że Pan założył forum o Sielcach!
Zdawało mi się, że wiem o Sielcach sporo, ale z Pańskiej strony dowiaduję się nowych rzeczy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 01/07/06 12:31 Temat postu: |
|
|
Ul. Czerniakowska wyznacza granicę tak wieć Kopiec jest już poza Sielcami. Nie oznacza to, że nie może on być przedmiotem komentarzy. Nie musimy przecież być zbyt rygorystyczni w tym względzie i uważać, że co jest poza granicami Sielc to nas nie interesuje.
Cieszę się, że pomysł forum się podoba. Podziękowania należą się aktywnym uczestnikom forum dzięki którym możemy dowiedzieć się coraz więcej. Życzę dobrej zabawy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 03/07/06 21:24 Temat postu: |
|
|
Tak myślałam, Kopiec PW to już Siekierki. Czy w takim razie cała prawa strona Czerniakowskiej (patrząc od Wilanowa) aż do Bartyckiej to Czerniaków, a lewa to Sielce?
Wobec tego parafia pw. św. Stefana ma wiernych z Czerniakowa, Sielc i Śródmieścia (Nowosielecka)? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 19/12/06 20:51 Temat postu: gdzie ja mieszkam??? |
|
|
Nierozumiem jak parzysta strona Czerniakowskiej na wysokości skrzyżowania z Gagarina może być Czerniakowem a nie Sielcami albo Siekierkami??? Przcież Czerniaków jest tam, gdzie Pl. Bernardyński.
Na Dolnej też, nie wiem dlaczego na tabliczkach z adresami jest napisane Sielce moim zdaniem to nie są Sielce już.
Gdzie są w końcu Sielce, gdzie Siekierki a gdzie Czerniaków???
Pozdrawiam _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 19/12/06 20:59 Temat postu: |
|
|
AGAD! Też obserwowałam dokąd ciągnie się Czerniaków (na tabliczkach) po prawej stronie Czerniakowskiej, jadąc z Wilanowa...i też mnie to dziwiło. Ale z drugiej strony, jeszcze dalej jest Cypel Czerniakowski i Płyta Czerniakowska i w ogóle Powiśle Czerniakowskie. Moim zdaniem, cała prawa strona Czerniakowskiej - to Czerniaków, chociaż jakoś zdumiewa ten fakt.
Jednak największą zagadką jest dla mnie uzycie nazwy Sielc na rogu Puławskiej i Boryszewskiej. Może tam sięga jakiś "jęzor"? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 19/12/06 21:00 Temat postu: Re: gdzie ja mieszkam??? |
|
|
I ja pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 19/12/06 21:18 Temat postu: |
|
|
Ja myślę, że w Urzędzie dzielnicy nie wiedzą poprostu gdzie są Sielce, Czerniaków itd... _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 19/12/06 23:39 Temat postu: |
|
|
| Myślisz, że Wielki Urząd nie wie takich rzeczy? To kto wie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
R_sky Użytkownik

|
Wysłany: 27/12/06 13:24 Temat postu: Re: gdzie ja mieszkam??? |
|
|
| AGAD napisał: | Nierozumiem jak parzysta strona Czerniakowskiej na wysokości skrzyżowania z Gagarina może być Czerniakowem a nie Sielcami albo Siekierkami??? Przcież Czerniaków jest tam, gdzie Pl. Bernardyński.
Na Dolnej też, nie wiem dlaczego na tabliczkach z adresami jest napisane Sielce moim zdaniem to nie są Sielce już.
Gdzie są w końcu Sielce, gdzie Siekierki a gdzie Czerniaków???
Pozdrawiam |
Zasadniczo Czerniaków dzielił się na 2 części i w zasadzie nawet wchodził na drugą stronę ulicy gdzieniegdzie, nawet (a zwłaszcza )na północy
A co do Dolnej, to w jakim miejscu są za daleko?
Przed wojną kom. Sielce ciągnął się, z tego co pamiętam, bodajże do Piaseczyńskiej (i Belwederskiej) tak, że Park Morskie Oko i np. Grottgera podlegał pod kom. Mokotów. Tak czy tak istotna część Dolnej i tak należała do Sielc.
Kiedy po wojnie tworzył się amatorskie drużyny pilkarskie, Sielce miały swoją, Sadyba swoją Sadybiankę, a była również drużyna "Grottgera".
Ale to tylko ciekawostka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
coolturysta Przyczajenie
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 01/01/07 23:12 Temat postu: |
|
|
Witaj coolturysto!
Szpital Czerniakowski zaczął działać w 1956 r. W Wikipedii jest informacja jakoby założył go Herakliusz Lubomirski, który zmarł w 1702 r. Ktoś popełnił bląd.
Przed wojną na miejscu dzisiejszego szpitala niejaki pan Zieliński uprawiał sałatę. Przy ul. Bończy natomiast faktycznie znajdował się Zakład Leczniczy...mam przedwojenną książkę telefoniczną...i stąd o tym wiem (oczywiście o zakładzie a nie o sałacie ). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robercik1234 Stały użytkownik

|
Wysłany: 01/01/07 23:56 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Szpital Czerniakowski zaczął działać w 1956 r. W Wikipedii jest informacja jakoby założył go Herakliusz Lubomirski, który zmarł w 1702 r. Ktoś popełnił bląd.
|
Szpital wg ówczesnych kanonów to dzisiejszy przytułek, dom opieki, schronisko dla bezdomnych, hospicjum ew inna umieralnia, tak więc o błędzie nie ma mowy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 25/01/07 23:39 Temat postu: |
|
|
Z Twojej odpowiedzi wynika, że na miejscu dzisiejszego szpitala od początku XVIII w. była jakaś instytucja o charakterze publicznym (szpital, przytułek itd.). A ja mam potwierdzenie z dwóch żródeł, że jeszcze przed II wojną było w tym miejscu pole...
Nie upieram się jednak, problem jest do zbadania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robercik1234 Stały użytkownik

|
Wysłany: 30/01/07 0:24 Temat postu: |
|
|
chodziło mi o to, że jest ciągłość instytucji, a nieciągłość przedmiotu jej działania oraz lokalizacji  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|