| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 05/06/06 22:16 Temat postu: Jak odebrać awizo i przetrwać na poczcie |
|
|
Już od pewnego czasu chodził za mną temat naszej ulubionej poczty i odbioru awiz. Poniżej mały poradnik, który udało mi się wykoncypować.
Generalnie placówka przy Chełmskiej jest ok pod warunkiem nie otrzymywania awiz. Pojawienie się awiza oznacza stres. W związku z powyższym oto kilka rad:
1. Nigdy ale to nigdy nie należy iść na pocztę w tym samym dniu co pojawienie się w skrzynce awiza. Listonosz na pewno zapomni zwrócić w tym dniu naszą przesyłkę.
2. Najlepszą godziną wizyty na poczcie jest 19:30 lub później ale nie za blisko 20:00 bo mogą już nie wpuszczać petentów.
3. Uważnie wybierz numer okienka. Najlepiej weż numerki do dwóch okienek. Gdy weźmiesz do jednego okienka na pewno nie będzie to te właściwe - a po co stać dwa razy.
4. Po pobraniu numerka z informacją o 60 oczekujących osobach sprawdź czy obok nie leży numerek, który porzucił inny niecierpliwy. Skrócisz czas oczekiwania conajmniej o połowę.
5. Przy odbiorze przesyłki nie daj się nabrać, że awizo zostało wystawione przez pomyłkę. Nigdy ale to nigdy nie oddawaj awiza w takiej sytuacji. Raz omal nie odesłano mojej książki z powrotem do domu wysyłkowego.
6. Jeśli dowiadujesz się, że nie ma Twojej upragnionej przesyłki nie dawaj za wygraną bo będziesz odbierał dwa razy. Z pewnością tam jest tylko trzeba poszukać - z zastrzeżeniem punktu 1.
Wszystkie rady zaczerpnięto z doświadczenia i nie ma w nich przesady. Nie stosowanie może prowadzić do uszczerbku na zdrowiu. Z chęcią poczytam o innych radach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 05/06/06 22:27 Temat postu: |
|
|
Moje dodatkowe rady, jak uniknąć tłumu:
1. Unikać wizyt na poczcie na początku miesiąca. Awizo może poczekać.
2. Chodzić na pocztę tylko w dni powszednie.
3. Chodzić na pocztę rano. Niestety niektórzy muszą rano iść do pracy - oni mają problem ale dzięki temu właśnie wtedy jest luźniej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 05/06/06 22:29 Temat postu: |
|
|
| Mam jeszcze dodatkową radę innego typu: otóż można na poczcie złożyć dyspozycję, żeby listonosz zostawiał w skrzynce listy polecone bez potwierdzenia odbioru. W praktyce część listów ma taki właśnie typ. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 30/06/06 21:46 Temat postu: |
|
|
| Też niejedną godzinę spedziłam na tej poczcie. Obsługuje tak wielki rejon, że kolejki muszą być. Poczta Polska to ostatnie miejsce, w którym upokarza się Polaków ustawiając ich w kolejki w oczekiwaniu na załatwienie prostej sprawy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
altran Użytkownik

|
Wysłany: 30/08/06 13:48 Temat postu: |
|
|
Tak się składa że, mieszkam na przciwko poczty,Panowie Listonoszowie wynoszą ogromne paki z korespondęcją i ładują do prywatnych samochodów. Wypełnione awizo ląduje w skrznce a, my stoimy w ogromnych kolejkach.
29.08.06 oczekiwałem listonosza z przekazem, nawet nie pofatygował się po napiwek. _________________ altran |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krystian Użytkownik

|
Wysłany: 05/09/07 0:11 Temat postu: |
|
|
Poczta na chełmskiej jest niezła - to fakt (Gorszej nie widziałem)
Noo jak mozna wrzucić do skrzynki awizo powtóre jak jeszcze 1 na oczy nie widziałem i to po 2 dniach kiedy paczka miała przyjść PARANOJA _________________ Hmm.. moze później |
|
| Powrót do góry |
|
 |
altran Użytkownik

|
Wysłany: 16/10/07 14:21 Temat postu: |
|
|
Mieszkam na przeciwko tej poczty i widze jak listonosze wychodzą z poczty idą do swoich samochodów i chowaj tam przesyłki polecone.
Sam dostaje tylko powtórne awiza. _________________ altran |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joshua1 Stały użytkownik

|
Wysłany: 21/11/07 14:10 Temat postu: różne zasady |
|
|
Po wielu perypetiach z różnymi awizami (spóźnionymi, powtórnymi, gdy nie było pierwszego itp.) dowiedziałam się w ww urzędzie jak to jest.
Otóż są awiza zostawiane przez listonosza z tego urzędu oraz awiza na przesyłki z tzw. centrlanej rozdzielni.
ZAWSZE mam PROBLEM z awizami z tzw. centralnej rozdzielni. Po spróbowaniu załatwienia tej sprawy na poczcie, okazało się, że ten urząd wileokrotnie zwracał już uwagę panom z rozdzielni (bo mieli już dość pretensji z nie swojej winy), ale żadnego skutku to nie odniosło, bo ogólnie panom to wisi i nikt im nic nie może zrobić.
Z resztą przy okienku rozmawiałam z chłopakiem, który miał ten sam problem. Zadzwonił więc do tej rozdzielni, rozmawiał z jej dyrektorem i usłyszał "Tak, tak, dołożymy wszelkich starań... bla, bla, bla..."
I KOŃCA PROBLEMU NIE WIDAĆ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 22/11/07 19:26 Temat postu: |
|
|
Jest to najgorsza poczta na świecie !!!
Bez przerwy kolejki, awizo to czarna rozpacz. Mam w domu osobę niepełnosprawną , która zawsze jest w domu i NIGDY jeszcze listonosz nie pofatygował sie na II piętro, by oddać przesyłkę lub list, tylko zawsze wkłada do skrzynki awizo.
Rozmawiałem wiele razy z naczelnikiem, kierownikiem itp, na tej poczcie, że to skandal, ale wszystko jak groch op ścianę.
Chyba trzeba im wytoczyć proces sądowy, że pobierają za dostarczenie listu do nadawcy, a permanentnie tego nie robią.
Ale może sobie popisać na naszym forum, a pracownicy tej poczty maja nas w.... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joshua1 Stały użytkownik

|
Wysłany: 19/12/07 10:55 Temat postu: |
|
|
Tu tekst o przedświątecznych kłopotach PP:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4775670.html
Jeśli dla autora 34 osoby oczekujące to dużo, to zapraszam do UP na Chełmską.
Przykład:
numerek pobrany godz: 15.00
osób oczekujących: 48
odebranie przesyłki: godz. 16.20
Godzina i 20 minut czekania - można by w tym czasie zrobić zakupy, ale jak się przepuści numerek, to znowu czekać???... (zwłaszcza, że niektóre numerki puste, czyli takie, z których oczekujący zrezygnowali)
To nie jest wyjątek! W przypadku odbierania przesyłek na Chełmskiej: conajmniej 30 osób oczekujących to standard!
O powtórnych awizach, gdy nie było pierwszego i o zostawianiu awiza podczas obecności adresata w domu już nie wspomnę!
Można część rzeczy załawtwić przez sieć: przelewy, kartki e-mailowe, ale do np. Babci nie wyślę kartki mailem! Ani nie odbiorę paczki przez kabelek sieciowy. I naprawdę irytujace jest to, że na pocztę jestesmy czasem SKAZANI! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 19/12/07 11:07 Temat postu: |
|
|
I tak będzie dopóki Poczty się nie sprywatyzuje i nie podzieli na mniejsze firmy. _________________ Bierzemy się za robotę
narzekać będziemy potem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zuza Stały użytkownik

Dołączył: 25/06/07 22:18 Posty: 11 Skąd: Sielce / Dolny Mokotów / Warszawa
|
Wysłany: 26/03/08 0:55 Temat postu: |
|
|
Nic nowego. Dziś: godzina czekania. 34 osoby przede mną. Norma. Ale pan za mną miał 54 osoby przed sobą w kolejce (tak wynikało z numerka) - czy to już rekord?
Moim zdaniem winna jest kiepska organizacja. Wierzę, że przy powiększeniu "strefy" okienka awizo, przy przeznaczeniu oddzielnej szafy na przesyłki byłoby lepiej. _________________ dookoła Łazienek |
|
| Powrót do góry |
|
 |
grejt Stały użytkownik

Dołączył: 07/02/08 2:41 Posty: 21 Skąd: Warszawa-Mokotów-Sielce
|
Wysłany: 02/04/08 21:19 Temat postu: |
|
|
Macie pecha
-Idę z awizem zawsze tego samego dnia, kiedy je otrzymuję - przesyłka na mnie już czeka (po godz. 1
-Czekanie ogranicza się maks do 30 osób przede mną. Mogę wtedy wrócić do domu, pójść na spacer, poczytać książkę trzymaną pod pachą - ale tak jest zdecydowanie rzadko.
-Jeśli jestem w domu, zawsze mogę być pewny, że listonosz (skoro oczekuję przesyłki tego dnia jest ona roznoszona) przyniesie mi to, na co czekam, bez opierniczania się w wrzucaniem awiza do skrzynki.
Jedynie zaczęli ostatnio robić problem z wydawaniem paczek - niedawno pani w okienku zażądała ode mnie wpisania stopnia pokrewieństwa. Jej mina, kiedy wpisałem - "pokrewieństwo w pierwszej linii" - mówiła wszystko
pozdrawiam! _________________ Hi ho, Kermit the Frog here! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hewi Stały użytkownik

|
Wysłany: 03/04/08 23:40 Temat postu: |
|
|
A ja nie narzekam, a to może dlatego ze rzadko kiedy mam styczność z poczta. Ale muszę powiedzieć, ze nie mogę sie nadziwić jak szybko doszła do mnie paczka zamówiona przez allegro. Otóż niemal jednocześnie kupiłem dwie rzeczy: paczka 1 wysłana 31 marca z ul Kierbedzia (Sielce), paczka 2 wysłana 1 kwietnia z Zielonej Góry. Obie przesyłki dostarczono mi (żadnego awizo) dziś rano.
Może to moje skrzywienie zawodowe, ale wydaje mi sie, ze wystarczyłoby wprowadzić odpowiednia organizacje pracy i system motywacyjny a i awiza i kolejki na poczcie by zniknęły  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|