Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Klimatyzacja

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Wspólnoty Mieszkaniowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 23/06/06 19:49    Temat postu: Klimatyzacja Odpowiedz z cytatem

Jak co roku latem myślę o instalacji klimatyzacji. Czy ktoś toto instalował? Główny problem w umieszczeniu sporego pudła na zewnątrz budynku, które w dodatku trochę warczy. Rozumiem, że trzeba wystąpić z wnioskiem o zatwierdzenie projektu, ale czy w ogóle jest możliwość gdzieś umieścić takie pudło na budynku czy w ogóle sprawa jest przekreślona? Np. na pewno od ulicy konserwator się nie zgodzi, ale czy zgodzi się od podwórza, itp? Jakieś doświadczenia? Zawsze pozostaje opcja z klimatyzatorem siedzącym wewnątrz mieszkania (są takie klimatyzatory przenośne), ale to mało eleganckie i głośne rozwiązanie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Iwi
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 24/06/06 9:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie, jak to jest. Czy potrzebna jest jakaś zgoda na montaż na ścianie budynku takich urządzeń. U mnie np. sąsiad zamontował sobie na ścianie antenę sateliarną nikogo nie pytając. Pomijam, że w budynku jest kablówka ale on doszedł do wniosku, że oszpeci budynek.
Tak przy okazji kto to jest konserwator?
Powrót do góry
tomek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 24/06/06 11:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgodnie np. z dokumentem http://www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/tekststudium/studium_aneks.pdf osiedle Sielce jest "obszarem objętym ochroną konserwatorską" jako "strefa ochrony istotnych parametrów historycznego układu urbanistycznego", ale nie wiem, co to oznacza w praktyce. Mówili mi w administracji, że w związku z powyższym nawet wymianę okien powinienem zatwierdzać u jakiegoś głównego architekta czy jakoś tak (nie wiem na ile to prawda, wymieniłem w końcu bez żadnych konsultacji).
Powrót do góry
Iwi
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 25/06/06 9:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1. Dokument jest obecnie jedynie projektem - wersja marzec 2006.
2. W projekcie osiedle Sielce znajduje w strefie ochrony ISTOTNYCH (cokolwiek to znaczy) parametrów historycznego układu urbanistycznego.
3. Administracja jak zawsze wysłała na księżyc. Pomysł można by skonsultować z Delegaturą Biura Naczelnego Architekta Miasta w dzielnicy Mokotów na Rakowieckiej.
http://www.mokotow.waw.pl/menu/urzad/telefony.htm
4. Jeśli chodzi o okna to zatwierdzanie to jedna wielka fikcja co widać po różnorodności montowanych okien. W tej sprawie wkrótce zaproponuje konkurs.
5. Moim zdaniem ważna jest zgoda Wspólnoty Mieszkaniowej. Koniec końców to mieszkańcy mogą mieć potem pretensje odnośnie wyglądu budynku czy też dodatkowego hałasu.

Prośba o info o dalszym rozwoju sprawy. Temat dosyć ciekawy.
Powrót do góry
Iwi
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 31/07/06 8:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj znalazłem w Rzeczpospolitej:

"Generalny remont mieszkania trzeba zgłosić w nadzorze budowlanym w starostwie powiatowym - bez względu na to, czy lokal należy do spółdzielni mieszkaniowej, do wspólnoty, czy też w grę wchodzi domek jednorodzinny.

Inaczej może dojść do naruszenia przepisów ustawy - Prawo budowlane. W konsekwencji inspektor nadzoru budowlanego może wystąpić o ukaranie remontującego grzywną za samowolę (do 500 zł) oraz nakazać przywrócenie stanu sprzed remontu, co wiąże się z dużymi kosztami.

W nadzorze budowlanym należy zgłaszać poważniejsze prace remontowe, takie jak np. wymiana okien, instalacji wodociągowej lub elektrycznej.

- Zawiadomienia wymaga każda zmiana mająca wpływ na infrastrukturę całego budynku lub na jego części wspólne.

Gdy właściciel mieszkania chce wstawić nowe okna, może to np. spowodować zmianę w fasadzie bloku. Inny przykład to wymiana instalacji grzewczej - samowolne zainstalowanie dodatkowego grzejnika narusza całą instalację. W efekcie woda przestanie płynąć tak, jak to zaprojektowano. Dlatego czasem nawet przy wymianie pojedynczego grzejnika trzeba poddać modernizacji znaczną część instalacji.

- Nie popadajmy jednak w skrajności. Nie musimy nigdzie zgłaszać takich prac jak np. malowanie ścian czy cyklinowanie podłogi"
Powrót do góry
Iwi
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 31/07/06 8:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dodam jedynie, że nie słyszałem o takim przypadku aby ktoś zgłaszał tego typu prace - jak dla mnie jest to martwy przepis.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Wspólnoty Mieszkaniowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: