| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 23/06/06 19:49 Temat postu: Klimatyzacja |
|
|
| Jak co roku latem myślę o instalacji klimatyzacji. Czy ktoś toto instalował? Główny problem w umieszczeniu sporego pudła na zewnątrz budynku, które w dodatku trochę warczy. Rozumiem, że trzeba wystąpić z wnioskiem o zatwierdzenie projektu, ale czy w ogóle jest możliwość gdzieś umieścić takie pudło na budynku czy w ogóle sprawa jest przekreślona? Np. na pewno od ulicy konserwator się nie zgodzi, ale czy zgodzi się od podwórza, itp? Jakieś doświadczenia? Zawsze pozostaje opcja z klimatyzatorem siedzącym wewnątrz mieszkania (są takie klimatyzatory przenośne), ale to mało eleganckie i głośne rozwiązanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iwi Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/06/06 9:12 Temat postu: |
|
|
No właśnie, jak to jest. Czy potrzebna jest jakaś zgoda na montaż na ścianie budynku takich urządzeń. U mnie np. sąsiad zamontował sobie na ścianie antenę sateliarną nikogo nie pytając. Pomijam, że w budynku jest kablówka ale on doszedł do wniosku, że oszpeci budynek.
Tak przy okazji kto to jest konserwator? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 24/06/06 11:20 Temat postu: |
|
|
| Zgodnie np. z dokumentem http://www.um.warszawa.pl/wydarzenia/studium/tekststudium/studium_aneks.pdf osiedle Sielce jest "obszarem objętym ochroną konserwatorską" jako "strefa ochrony istotnych parametrów historycznego układu urbanistycznego", ale nie wiem, co to oznacza w praktyce. Mówili mi w administracji, że w związku z powyższym nawet wymianę okien powinienem zatwierdzać u jakiegoś głównego architekta czy jakoś tak (nie wiem na ile to prawda, wymieniłem w końcu bez żadnych konsultacji). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iwi Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 25/06/06 9:34 Temat postu: |
|
|
1. Dokument jest obecnie jedynie projektem - wersja marzec 2006.
2. W projekcie osiedle Sielce znajduje w strefie ochrony ISTOTNYCH (cokolwiek to znaczy) parametrów historycznego układu urbanistycznego.
3. Administracja jak zawsze wysłała na księżyc. Pomysł można by skonsultować z Delegaturą Biura Naczelnego Architekta Miasta w dzielnicy Mokotów na Rakowieckiej.
http://www.mokotow.waw.pl/menu/urzad/telefony.htm
4. Jeśli chodzi o okna to zatwierdzanie to jedna wielka fikcja co widać po różnorodności montowanych okien. W tej sprawie wkrótce zaproponuje konkurs.
5. Moim zdaniem ważna jest zgoda Wspólnoty Mieszkaniowej. Koniec końców to mieszkańcy mogą mieć potem pretensje odnośnie wyglądu budynku czy też dodatkowego hałasu.
Prośba o info o dalszym rozwoju sprawy. Temat dosyć ciekawy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iwi Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 31/07/06 8:05 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj znalazłem w Rzeczpospolitej:
"Generalny remont mieszkania trzeba zgłosić w nadzorze budowlanym w starostwie powiatowym - bez względu na to, czy lokal należy do spółdzielni mieszkaniowej, do wspólnoty, czy też w grę wchodzi domek jednorodzinny.
Inaczej może dojść do naruszenia przepisów ustawy - Prawo budowlane. W konsekwencji inspektor nadzoru budowlanego może wystąpić o ukaranie remontującego grzywną za samowolę (do 500 zł) oraz nakazać przywrócenie stanu sprzed remontu, co wiąże się z dużymi kosztami.
W nadzorze budowlanym należy zgłaszać poważniejsze prace remontowe, takie jak np. wymiana okien, instalacji wodociągowej lub elektrycznej.
- Zawiadomienia wymaga każda zmiana mająca wpływ na infrastrukturę całego budynku lub na jego części wspólne.
Gdy właściciel mieszkania chce wstawić nowe okna, może to np. spowodować zmianę w fasadzie bloku. Inny przykład to wymiana instalacji grzewczej - samowolne zainstalowanie dodatkowego grzejnika narusza całą instalację. W efekcie woda przestanie płynąć tak, jak to zaprojektowano. Dlatego czasem nawet przy wymianie pojedynczego grzejnika trzeba poddać modernizacji znaczną część instalacji.
- Nie popadajmy jednak w skrajności. Nie musimy nigdzie zgłaszać takich prac jak np. malowanie ścian czy cyklinowanie podłogi" |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Iwi Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 31/07/06 8:06 Temat postu: |
|
|
| Dodam jedynie, że nie słyszałem o takim przypadku aby ktoś zgłaszał tego typu prace - jak dla mnie jest to martwy przepis. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|