| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
sp44L.113.272 Stały użytkownik

|
Wysłany: 26/03/09 15:44 Temat postu: |
|
|
| Wolodar napisał: | Aktualnie biegnie wzdłuż Piaseczyńskiej i wpada do ścieku na wysokości Szkoły Podstawowej nr. 272 (teraz ma chyba inny numer), ale zdaje mi się, że pamiętam, jak na przełomie lat 70-tych i 80-tych dochodził do Dolnej obok Stacji Kontroli Pojazdów.
|
Nie, nie - już w 1960 strumyk wpadał do kanalizacji na wysokości, gdzie zaczynała się Warszawianka (szkoły jeszcze wtedy nie było). Jako pętak łowiłem w tamtym miejscu rybki w starą pończochę  _________________ były warszawiak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wolodar Stały użytkownik

|
Wysłany: 26/03/09 17:22 Temat postu: |
|
|
Ha! Mogło mi sie tylko wydawać...
Ale koło Warszawianki nie trafiał chyba wtedy do kanalizacji, bo jeszcze teraz dochodzi do konduktorskiej...
Pamiętam jak był jeszcze "dziki", nieuregulowany - my łapalismy tam cierniki i kijanki w sezonie...a raz trafił sie prawdziwy rak - woda widać w latach 80-tych jeszcze w miarę czysta...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 26/03/09 21:01 Temat postu: |
|
|
zapewne rozmawiacie o TYM....
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wolodar Stały użytkownik

|
Wysłany: 26/03/09 23:23 Temat postu: |
|
|
Generalnie tak, ale na tej mapce jest ta część strumienia, która już od dawna jest "skanalizowana". Nasze wspomnienia dotyczą części bardziej na południe.
Na tej mapce wygląda to tak, jakby strumień przepływał przez park Promenada...wiem skądinąd (inne mapy, oraz opisy), że dalej płynął aż do Trzech Stawów, gdzie miał swoje źródło....
Dość dokładna ta mapa, szkoda że nie idzie dalej  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp44L.113.272 Stały użytkownik

|
Wysłany: 27/03/09 16:56 Temat postu: |
|
|
| Wolodar napisał: | Ha! Mogło mi sie tylko wydawać...
Ale koło Warszawianki nie trafiał chyba wtedy do kanalizacji, bo jeszcze teraz dochodzi do konduktorskiej...
|
Konduktorskiej na tamtym odcinku też jeszcze wtedy nie było  _________________ były warszawiak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gb Stały użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 27/03/09 21:24 Temat postu: |
|
|
Wolodar napisał: | Cytat: | | dalej płynął aż do Trzech Stawów, gdzie miał swoje źródło.... |
przepraszam że się czepiam ale to chyba lapsus by strumień płynął do źródła.. .. chyba że miałeś coś innego na myśli....
... a tak na marginesie , wspominasz inne mapy i opisy, czy mógłbyś udostępnić linki ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Wolodar Stały użytkownik

|
Wysłany: 28/03/09 13:58 Temat postu: |
|
|
| sp44L.113.272 napisał: | Konduktorskiej na tamtym odcinku też jeszcze wtedy nie było  |
No tak, bo jak konduktorskiej tam jeszcze nie było, to i mnie jeszcze nie było
| dlotiwl napisał: | przepraszam że się czepiam ale to chyba lapsus by strumień płynął do źródła.. .. chyba że miałeś coś innego na myśli....
... a tak na marginesie , wspominasz inne mapy i opisy, czy mógłbyś udostępnić linki ? |
No tak, zgadza się, przyzwoite strumienie biegną na ogół od źródła...
Postaram sie poszukać na komputerze i w necie map na których występuje strumień, wiem że są takie na pewno, nie wiem tylko czy mam je w tej chwili zachowane.
Co do opisów, to najprawdopodobniej znalazłem je w "Dziejach Mokotowa", ale podejrzewam że nie tylko, na pewno w publikacjach dotyczących Królikarni, obiecuję że poszukam konkretnych odnośników, ale to może potrwać trochę dłużej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gawon Przyczajenie
|
Wysłany: 07/05/09 13:11 Temat postu: |
|
|
witam
jestem nowy i tak przypadkiem wpadłem na to forum
mieszkam obok łazienek i ta woda dalej tam wyplywa na samym końcu po lewej stronie w samym rogu jak się dobrze przyjżeć to widać zawirowania pod wodą czasem okonie tam są |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 08/03/10 14:36 Temat postu: |
|
|
| gawon napisał: | witam
jestem nowy i tak przypadkiem wpadłem na to forum
mieszkam obok łazienek i ta woda dalej tam wyplywa na samym końcu po lewej stronie w samym rogu jak się dobrze przyjżeć to widać zawirowania pod wodą czasem okonie tam są |
Witaj, tak, miałem podobne obserwacje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|