Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

minibazar na chodniku przy skrzyzowaniu z dolna

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zielog
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 19/11/07 16:08    Temat postu: minibazar na chodniku przy skrzyzowaniu z dolna Odpowiedz z cytatem

Ciekawi mnie, czy nie irytuje Was ten "minibazar" rozlorzony na chodniku przy sobieskiego/dolna, ktory powoduje, ze piesi chodza po sciezce/drodze rowerowej i ogolnie robi sie troche tloczno? Ciekawe, czy owi przedsiebiorcy posiadaja jakiekolwiek pozwolenia na sprzedaz w tym miejscu i zajmowanie przestrzeni publicznej! Swego czasu Straz Miejska miala na nich oko, ale teraz widze, ze ich obecnosc na stale wpisala sie w krajobraz tej okolicy.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Bartuzi
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 20/11/07 19:29    Temat postu: Re: minibazar na chodniku przy skrzyzowaniu z dolna Odpowiedz z cytatem

zielog napisał:
Ciekawi mnie, czy nie irytuje Was ten "minibazar" rozlorzony na chodniku przy sobieskiego/dolna, ktory powoduje, ze piesi chodza po sciezce/drodze rowerowej i ogolnie robi sie troche tloczno? Ciekawe, czy owi przedsiebiorcy posiadaja jakiekolwiek pozwolenia na sprzedaz w tym miejscu i zajmowanie przestrzeni publicznej! Swego czasu Straz Miejska miala na nich oko, ale teraz widze, ze ich obecnosc na stale wpisala sie w krajobraz tej okolicy.
Pozdrawiam

Niecierpię tego miejsca, szczególnie, jak tamtędy jadę rowerem i jeszcze w tym samym czasie podjedzie autobus, makabra Evil or Very Mad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
joshua1
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 21/11/07 13:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się. Sama jeżdżę na rowerze i kiedy wychodzę z autobusu to oglądam się na ścieżkę i nie idę nią, lecz obok. Jednak wielu ludzi nie zauważa, że ta ścieżka w ogóle tam jest.
A ile słyszę pretensji jak jakiś rowerzysta przejeżdża i dzwoni lub trąbi...
Do tego jeszcze cała ta okolica jest nieźle zalana kiedy pada deszcz - na chodznikach kałuże, na asfalcie kałuże i czasem nie da się wyjść z autobusu nie umaczając nóg po kostki.
Ciekawe - nie można tam położyć kostk bauma? No i ucywilizować mini-bazarek?
Powrót do góry
Bartuzi
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 21/11/07 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

joshua1 napisał:
Zgadzam się. Sama jeżdżę na rowerze i kiedy wychodzę z autobusu to oglądam się na ścieżkę i nie idę nią, lecz obok.

joshua1, ja też nie wchodzę na ścieżki rowerowe nigdy. Niestety jesteśmy w dużej mniejszości. Czy zima, czy deszcz, czy śnieg nie wchodzę z zasady. Dlaczego ludzie nie chodzą po jezdni dla samochodów? A najbardziej mnie wkurza jak po ścieżce idzie młodzież lub matki z wózkami. Jestem w stanie ostatecznie wybaczyć staruszkom, którzy nie "jarzą" otaczającego ich świata, ale całej reszcie mówię stanowcze NIE !!!
Powrót do góry
joshua1
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 22/11/07 13:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To prawda. Choć to zazwyczaj właśnie starsze osoby najbardziej się buntują, kiedy się grzecznie dzwoni kilka metrów przed.
Ale to temat-rzeka...
Wracając do "minibazarku" - od jakiego czasu nie zauważam tam w ogóle straży miejskiej! Miejsca jest mało, przystanek dla wielu autobusów, dużo ludzi czeka (wsiada/wysiada), do tego ścieżka i te budy i polówki z kwiatami, warzywami i drobiazgami. Może straż miejska "porozumiała" się ze sprzedawcami?
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 09/01/09 0:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ciekawi mnie, czy nie irytuje Was ten "minibazar"

Dawno tamtędy nie przechodziłam, ale po ostatniej uchwale Rady Miasta, która zdecydowała o niezwykle wysokich opłatach dla handlujących na chodnikach, zapewne bazarek zniknie.

Żal mi tylko tych ludzi, którzy nie mając zbyt wielu pieniędzy kupowali tam tanie rzeczy i tych, którzy mieli na bazarku jakieś miejsce pracy.
Powrót do góry
joshua1
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 21/01/09 13:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anastazja napisał:
Dawno tamtędy nie przechodziłam

Podejrzewam, że to trochę zmienia optykę postrzegania uciążliwości. Wink
Ja tam bywam codziennie...

Anastazja napisał:
Żal mi tylko tych ludzi, którzy nie mając zbyt wielu pieniędzy kupowali tam tanie rzeczy i tych, którzy mieli na bazarku jakieś miejsce pracy.

Z tanich rzeczy zauważyłam tam chińskie bluzki, ręczniczki, ściereczki i majtki (mogą być dostępne wszędzie indziej), sznurówki i wkładki do butów (ale nie codziennie i nie zajmują akurat najwięcej miejsca). Stoisko z warzywami i owocami - wcale nie najtańsze. Kwiaty - ale te stoiska na szczęście się 'ucywilizowały' - nie zajmują środka chodnika...

Żal ludzi, którzy stracą pracę, bo ten bałagan to nie ich wina. Ale to, że jest to bałagan to fakt niezaprzeczalny.
Na tak małej przestrzeni znajdują się conajmniej trzy grupy użytkowników:
- korzystający z przystanku przechodnie (wsiadający, wysiadający, czekający na transport);
- rowerzyści, mający wyznaczoną ścieżkę rowerową;
- sprzedawcy (sprzedający legalnie bądź nie);
Dodać do tego nierówną kostkę, wieczne kałuże, tłumy przepychające się w różne strony...
jakoś nie byłoby mi żal tych nielegalnych straganów.
Swoją drogą to wina gdzieś po stronie urzędników - bo:
- ścieżkę rowerową wyznaczono zupełnie bez sensu (gdyby była przy parkanie i budynku wtedy nie kolidowałaby z chodnikiem dla przechodniów, teraz jest dokładnie pośrodku);
- chodnik czyli stary asfalt przy przystanku jest pełen nierówności, tam zbierają się kałuże, które każdy chce ominąć, a wtedy wchodzi na ścieżkę rowerową.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: