| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 22/10/11 17:51 Temat postu: |
|
|
Skwer Chorwacki, któremu niedawno z hukiem nadano nazwę jest zasypany liśćmi i śmieciami. Nikt go nie sprząta. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rollbackImmediate Stały użytkownik

|
Wysłany: 24/10/11 12:33 Temat postu: |
|
|
Anastazjo - wskaż mi proszę miejsce regularnie sprzątane na terenie Sielc (pomińmy proszę ciąg wzdłuż ul. Belwederskiej)
Chętnie się tam przejdę i je zobaczę. _________________ --
To Ten Z Ratlerkiem :] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 24/10/11 23:03 Temat postu: |
|
|
Znalazłem w internecie opis ulicy Iwickiej, którego autorem jest varsavianista, pan Jerzy S. Majewski.
Niestety, pan Majewski nic nie pisze o stanie nawierzchni tej ulicy. Może chciały, aby ją zamknąć i traktować jako zabytek, bo ma przecież ponad 50 lat i może być wpisana do zabytków?
Oto opis: "Iwicka zabudowana blokami ma jedną z ostatnich w Warszawie nawierzchni z trylinki. Tworzą ją sześciokątne płyty betonowe. Chociaż trylinka stała się niezwykle popularna w latach 60., to jej geneza jest znacznie starsza. Opatentował ją w 1935 r. inż. Władysław Tryliński. To od jego nazwiska wzięła się nazwa. "
Piękny opis, tylko, że po tej ulicy chodzą ludzie i jeżdżą samochody. Niestety muszą, a nie jest to łatwe. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 27/10/11 0:21 Temat postu: |
|
|
Dzięki za ciekawą informację.
Czyli miasto Warszawa sprzedaje pod zabudowę grunt przy Liceum Cervantesa, naprzeciwko garaży Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracji.
Czy to poprawi stan jezdni ulicy Iwickiej? Raczej pogorszy, bo ciężarówki budowlane rozjeżdżą do końca nierówną jezdnię. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27/10/11 10:01 Temat postu: |
|
|
| Xawery napisał: | | Czy to poprawi stan jezdni ulicy Iwickiej? Raczej pogorszy, bo ciężarówki budowlane rozjeżdżą do końca nierówną jezdnię. |
Może właśnie się poprawi - bo kiedy coś tam zbudują, to będą zobligowani do stworzenia dojazdu - tak więc pewnie wyremontują ten odcinek. Tak mi podpowiada "zdrowy rozsądek".
Mam jednak nadzieję, że nie stanie tam jakiś "apartamentowiec"  _________________ --
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 22/11/11 23:47 Temat postu: |
|
|
Przeraża mnie brud jaki jest na jezdniach niektórych ulic sieleckich, szczególnie tych, na których jest sporo liści z drzew.
Jezdnie ulic Sieleckiej i Iwickiej - na odcinku od Gagarina do Podchorążych, toną w brudach. Pełno zeschniętych i rozjeżdzonych przez samochody liści i brudów, mnóstwo torebek plastikowych i papierów.
Kiedyś dozorca miał obowiązek pozamiatać chodnik i pół jezdni ze swojej strony, a drugi dozorca to samo robił z drugiej strony. Teraz zapytałem panią zamiatającą chodnik na ul. Sieleckiej, czy także zamiecie jezdnię i dlaczego jest tak brudno, odparła, że jezdnia należy do miasta , a nie do niej i nie ma zamiaru tam sprzątać.
Szczególnie brudna jest ul. Iwicka, gdzie sprasowane liście leżą od ubiegłego roku!
Czy ktoś zna aktualne przepisy, które stanowią o sprzątaniu jezdni? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 04/01/12 0:39 Temat postu: |
|
|
"Sielce Architektów" - to projekt, który mam nadzieję, stworzy coś nowego i konkretnego dla osiedla Sielce, dla tego mokotowskiego getta.
Mam nadzieję, że młodzi archirekci przedstawią projekty rewitalizacji tego zaniedbanego, zapyziałego osiedla, a władze dzielnicy Mokotów zrealizują przynajmniej część tych projektów.
Szkoda, że starsi mieszkańcy Sielc nie są "internetowi" i nie mają pojęcia o istenieniu takiego projektu oraz nie wiedzą, że mają szansę wyrażenia swoich opinii na temat.
Może warto zamieścić jakieś plakaty?
Czekam z niecierpliwością na wernisaż i warsztaty w Teatrze Baza. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sousique Użytkownik

|
Wysłany: 08/02/12 9:48 Temat postu: |
|
|
A miasto nie robi nic i dlatego takie wzburzenie.[/quote]
http://wiadomosci.ngo.pl/wiadomosci/743429.html
ZNALEZIONE NA STRONIE WIADOMOSCI NGO.PL
COS DRGNELO ? _________________ Co skraca mi czas? - Działanie! Co wydłuża go niemiłosiernie? - Bezczynność! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krystyna Stały użytkownik

|
Wysłany: 08/02/12 15:32 Temat postu: |
|
|
"Na spotkaniu pojawiło się niewielu urzędników, mieszkańcy przyszli za to tłumnie"
W naszej okolicy nieruchomości sprzedawane były w większości "po obrysie", więc mieszkańcy, członkowie wspólnot mieszkaniowych nie mają żadnego wpływu na otoczenie. To na co mają wpływ nie spełnia nawet wymogów działki budowlanej!
Cały teren należy do gminy, więc to od jej urzędników i radnych zależy co tu się będzie działo.
Tak więc na razie obserwuję, ale się nie ekscytuję, niestety |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sousique Użytkownik

|
Wysłany: 08/02/12 19:32 Temat postu: |
|
|
| Krystyna napisał: | "Na spotkaniu pojawiło się niewielu urzędników, mieszkańcy przyszli za to tłumnie"
W naszej okolicy nieruchomości sprzedawane były w większości "po obrysie", więc mieszkańcy, członkowie wspólnot mieszkaniowych nie mają żadnego wpływu na otoczenie. To na co mają wpływ nie spełnia nawet wymogów działki budowlanej!
Cały teren należy do gminy, więc to od jej urzędników i radnych zależy co tu się będzie działo.
Tak więc na razie obserwuję, ale się nie ekscytuję, niestety |
ROZUMIEM ... czyli jest tak jak w całej Warszawie. Mozna jedynie poznac sie lepiej z któryms radnym i taki czy inny projekt mieszkancow wysłać do Rady Dzielnicy, następnie trzeba pewnie pojawic sie na sesji Rady.
Z protokołów dołączonych na stronie wynikahttp://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/Dzielnice/Mokotow/Rada_2010_2014/default.htm
, ze brane sa pod głosowanie zgłaszane pomysły.
Zbyt optymistycznym byc nie mozna, bo pewnie jest tak jak gdzie indziej, czyli radni głosuja partiami. _________________ Co skraca mi czas? - Działanie! Co wydłuża go niemiłosiernie? - Bezczynność! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sousique Użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Teresa Przyczajenie
|
Wysłany: 16/02/12 14:20 Temat postu: Jak się mieszka na Iwickiej |
|
|
| Witam, rozważam zakup mieszkania na Iwickiej 47a, jestem ciekawa jak tam się mieszka? Wiem, że jest w tym budynku sporo mieszkań socjalnych. Były jakieś problemy? Jakie? Kupować mieszkanie czy nie? Będę wdzięczna za rady. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krystyna Stały użytkownik

|
Wysłany: 16/02/12 15:01 Temat postu: |
|
|
Mieszkam obok, więc ci niestety nie pomogę
Ze smutkiem przyjmuję do wiadomości, że zarządy wspólnot nie kontaktują się ze sobą, nie wymieniają doświadczeniami. Administratorom jest to na rękę, ale może na tym forum uda się poznać sąsiadów, by lepiej zarządzać naszymi nieruchomościami |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20/02/12 13:35 Temat postu: |
|
|
Sielce to jedno z niewielu już miejsc, które ma duszę i charakter. Nie jest tu wcale tak pięknie jak mogłoby się zdawać, kiedy odchodzi się kilka kroków od Łazienek Królewskich ani kiedy wysiada się z pośpiesznych autobusów na ruchliwym skrzyżowaniu. Mimo to jest tu dość "przytulnie i spokojnie". To miejsce żyje własnym życiem, oferuje spokój, zieleń i możliwość poczucia się "u siebie". _________________ --
|
| Powrót do góry |
|
 |
|