Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mokotowskie GETTO

Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 08/05/10 13:49    Temat postu: Mokotowskie GETTO Odpowiedz z cytatem

Rejon pomiędzy ulicami Sielecka - Podchorążych . Czerska - Gagrina to najbrzydsze i najbardziej zaniedbane miejsce na Mokotowie.
Od lat nic tu się nie naprawia, o nic sie nie dba. Tylko dzielni mieszkańcy niektórych domów dbają o swoje nieruchomości, odnawiają je (np. Iwicka 36, 38, 53).

Szczytem brzydoty i zaniedbania jest przebiegająca przez środek tego rejonu ulica IWICKA.
Dojazd do tej ulicy to też coś nadzwyczajnego. Nie ma wjazdu od Gagarina, więc trzeba wjechać przez dziurawą Sielecką lub przez równie dziurawą Czerską. Wjazd w Iwicką jest bardzo trudny, bo ulica nierówna, dziurawa jezdnia nie naprawiana od 60 lat. Na poboczach stoją samochody i w związku z tym że uliczka jest bardzo wąska - jest tylko przejazd dla jednego samochodu. jedni wjeżdżają , inni wyjeżdżają - ciągłe awantury - kto ma sie wycofać.

W ostatnich latach odnowiono jezdnię i chodniki ul. Podchorążych, ale tylko dzięki dzielnicy Śródmieście, bo tu jest granica pomiędzy Mokotowem i Śródmieściem. Mokotów musiał więc dołożyć się do remontu zrobionego przez Śródmieście.

Szczytem piękna w tym rejonie jest "CENTRUM HANDLOWE" jedyne w tym rejonie , a mianowicie sklep Manhattan. Przed nim dziury, kałuże, "pogryziony" krawężnik i połamane chodniki i schody.

Naprzeciwko nieczynne od lat i gnijące Przedszkole nr 189, wokól którego nikt nie sprząta od kilku lat, tony zgniłych liści, śmieci i tysiące butelek po napojach wyskokowych, porzucone przez okolicznych meneli.
W głębi za przedszkolem na wpół spalone , porozbijane ruiny budynku z czasów sprzed II wojny światowej.

Wszystkie chodniki na Iwickiej i w okolicy dziurawe, połamane płyty, zniszczona zieleń.

Nadmieniam, że tuż obok tego rejonu są Królewskie Łazienki, Biuro Ochrony Rządu...więc...
Proponuję zaprosić w ten rejon, na niedzielną wycieczkę pana Burmistrza Mokotowa, władze dzielnicy i wszystkich państwa radnych. Niech pozwiedzają swoją piękną dzielnicę Mokotów i niech zobaczą jak wygląda mokotowskie <GETTO na SIELCACH>. To też jest ich dzielnica.

Zapraszamy !!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
trzydziestolatek
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 09/05/10 17:14    Temat postu: Nic dodać nic ująć... Odpowiedz z cytatem

Wszystko się niestety zgadza, kiedyś w którymś z postów wyraziłem obawę, że mieszkam przy najbrzydszej ulicy Sielc, niestety okazało się że moje odczucie było słuszne, w sumie dodać mogę jeszcze, że jako mieszkaniec Iwickiej 47 nie mam tez do tej pory ciepłej wody w kranie i nie zanosi się, bo ten stan rzeczy miał się kiedykolwiek zmienić, jesteśmy chyba jedynym blokiem w okolicy, który do tej pory nie ma ciepłej wody i wszyscy skazani są na piecyki gazowe.
Przejazd ulicą Iwicką to faktycznie może być traumatyczne wydarzenie, z dzieciństwa mam mgliste wspomnienia, gdy ta ulica była połączona z Gagarina i poza zlikwidowaniem mozliwości wyjazdu z Iwickiej w Gagarina nic się od tego mojego dzieciństwa nie zmieniło.
Sklep Manhattan natomiast ma z prawdziwym Manhatanem jedną wspólną cechę - ceny produktów, które w nim są... Poza tym ta nazwa to jakby parodia w obliczu fatalnej jakości nawierzchni i wyglądu okolicy.
Powrót do góry
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 04/06/10 17:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nawiązując do mego postu Sielce- Getto na Mokotowie, pragnę dodać kilka następnych uwag:

- na całych Sielcach nie ma żadnej studni oligoceńskiej.

- w całym rejonie nie ma ŻADNEJ ławki (poza placem zabaw dla dzieci , gdzie są DWIE małe ławeczki , jedyne w osiedlu i słyszałem od starszej sąsiadki , że starsze, niesprawne osoby robią listę kolejkową , do posiedzenia sobie przez godzinę na ławeczce, bo nie mają siły dojść do Łazienek, dla nich za daleko .

- od kilkudziesięciu lat we wskazanym rejonie nie wybudowano żadnego miejsca parkingowego dla mieszkańców, a zlikwidowano jedyny parking przy Sieleckiej, bo miała być nowa inwestycja.
(Nota bene inwestycja zdechła, nawet ostatnio zabrano stojący tam dźwig i zapewne latami nic się nie będzie działo),

- od 3 - 4 lat nic nie zrobiono przy zlikwidowanym przedszkolu na ul.Iwicka/Podchorążych. Śmierdzą brudy i zgniłe liście , nikt nie sprząta, siedlisko śmieci.

- kiedyś w osiedlu od czasu do czasu koszono trawę , na niby-trawnikach, teraz już z tego zrezygnowano. A może ktoś wskazać choć jeden nowy zieleniec w tej okolicy ?

- w tym rejonie nie wytyczono choćby jednego metra ścieżki rowerowej, a ostatnio w Warszawie coś się ruszyło w tej dziedzinie. Ale nie na Sielcach !

Czy tak musi być ? Czy aktualni decydenci muszą decydować o takiej dyskryminacji naszych Sielc ?

A może ich trzeba po prostu pogonić ? Przecież w tym roku wybory samorządowe.
Powrót do góry
trzydziestolatek
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 05/06/10 19:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Xawery - nic dodać, nic ująć - wypunktowałeś Sielce treściwie, tak to właśnie wygląda.
Na tyłach przedszkola straszy jeszcze dawna piekarnia, pamiętam czasy gdy działała, byłem wtedy nastolatkiem - ciepły chleb kilka kroków od domu...
Czy gdzieś w okolicy można teraz kupić taki ciepły jeszcze chleb?
Powrót do góry
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 08/06/10 20:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Xawery, jesteś nieugięty w pisaniu o Sielcach i problemach infrastrukturalnych tego miejsca. Niestety mimo, że nie jest to miły opis miejsca gdzie mieszkamy to muszę przyznać, że masz rację.

Uważam również, że przed wyborami samorządowymi musimy odrobić lekcje i znaleźć kandydatów, którzy rzeczywiście będą się chcieli tymi trudnymi tematami zająć na Sielcach. Następnie należy ich z tego rozliczyć. Pytanie czy starczy nam w tym determinacji.

Co do ławek dodam jeszcze, że ich brak wynika raczej z woli mieszkańców, którzy sami nie zgadzają się na umieszczanie ławek przy budynkach, w których mieszkają aby uchronić się przed "trudnym" towarzystwem.
Powrót do góry
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 14/06/10 22:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak, staram się być nieugięty i uważam, ze powinniśmy zrobić wszystko, aby wymusić na radnych zajęcie się naszym osiedlem Sielce w takim stopniu , jak zajmują się innymi miejscami w dzielnicy Mokotów.

Nie może być tak, że duża grupa ludzi, mieszkańców tego osiedla, płaci podatki tak samo jak inni mieszkańcy Mokotowa, a jest pomijana przy podziale środków przez całe długie lata i musi (???) mieszkać w obskurnej , zaniedbanej okolicy, gdzie nie inwestuje sie po prostu NIC !

Wiadomo kto imiennie odpowiada za naszą dzielnicę.

Dlaczego tych ludzi nie rozliczamy, dlaczego ich wybieramy, czasami ponownie obdarzamy zaufaniem, dajemy nasze głosy, a oni potem nas pomijają.

Proponuję zrobić małą rewolucję.

Okazuje się, że nawet w tej zaniedbanej okolicy można coś wywalczyć. Uczniowie Społecznego Liceum Ogólnokształcacego przy ul. Iwickiej 47 B (chyba taki adres ?) nie mogli patrzeć na dziurawy chodnik przy swojej szkole. Postanowili codziennie wszyscy wspólnie razem pisać maile do burmistrza dzielnicy z apelem o nowy chodnik.
I co ? Zapychali permanentnie skrzynki pocztowe Urzędu Dzielnicy Mokotów z apelem o chodnik. Każdy wysłał codziennie kilkadziesiąt liścików. I po kilku tygodniach przyszła brygada i zrobiła nowiutki chodnik z kostki przy szkole. A jednak można, a jednak determinacja ludu przyniosła zmiany.

Dlatego apeluję do ludzi młodszych (starsi nie mają na to zdrowia, ani możliwości) o podjęcie rękawicy i powalczenie z decydentami Mokotowa.

Proponuję:

1/ Ściągnąć radnych i burmistrzów na spotkanie z mieszkańcami Sielc. Ale kto to ma zrobić i kiedy ?

2/ W czasie przedwyborczym (przed wyborami samorządowymi ) jesienią 2010 kandydatom na radnych dać zadanie - czego oczekujemy od niego/ niej w następnej kadencji.

3/ Wybrać aktywnych mieszkańców Sielc, którzy pójdą na jedno z pierwszych posiedzeń Rady Dzielnicy z petycją od mieszkańców osiedla Sielce i zadbają o to, by rewaloryzację Sielc wpisano do planu na daną
kadencję. Bardzo ważne, by odbyło się to przed ustaleniem planu robót przez nową radę dzielnicy na całą kadencję, bo potem powiedzą, że tego nie ma w planach na lata 2010-20014... i odłożą w nieskończoność.

4/ Może ktoś z czytelników naszego Forum zna jakiegoś kandydata na radnego Mokotowa, który by mógł być rzecznikiem naszych interesów i chciałby nam pomóc.Chętnie sie z nim spotkamy.

Piszcie jescze jakieś inne propozycje działań i rozwiązań, aby coś wreszcie ruszyło.
Sielce nie mogą umierać , ratujmy Sielce !
Powrót do góry
Vanat
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 05/07/10 13:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację Xawery, że to jest swoiste getto na Mokotowie.

Dlaczego tak jest ?

Otóż ważna jest historia tego osiedla o którym piszesz. Kiedyś nazywane było "Ubowem", bo było budowane dla pracowników Urzędu Bezpieczeństwa.
Było to bardzo ładne, eleganckie osiedle jak na tamte czasy, tj. koniec lat czterdziestych i lata pięćdziesiąte ubiegłego stulecia. Podobno osiedle budowali jeńcy niemieccy i więźniowie UB , często ludzie z AK, niesłusznie więzieni.
Nie cieszyło się dobrą sławą. Wiem to z opowiadań niektórych mieszkańców tego osiedla i innych warszawiaków.

Ale lata mijają i czasy się zmieniają.
Jeśli w roku np. 1950 mieszkanie dostał młody pracownik , np. w wieku 25 lat... to dziś ma minimum 85 lat, albo najczęściej więcej...

Przez lata wymieszała się i zmieniła struktura mieszkańców osiedla. Bardzo często, a właściwie najczęściej, dzieci mieszkańców tego osiedla wyprowadzały się do innych dzielnic, aby nie mieszkać na Ubowie, a było je na to stać, bo status materialny rodziców był na owe czasy wysoki.

Często dzieci te, po śmierci starych rodziców, mieszkania sprzedawały na wolnym rynku i obecnie , myślę, że bardzo niewielki jest procent starych mieszkańców tego osiedla.

Uważam, że polityka władz dzielnicowych po zmianie ustroju w Polsce jest taka, by w jakiś sposób zdyskryminować to paskudne "Ubowo". Dlatego od wielu lat prawie nic się nie robi w tym osiedlu.

Masz rację, że zaniedbania są straszne. Mnie osobiście, a mieszkam tu już 16 lat, najbardziej dokuczają zniszczone chodniki i jezdnie . najgorzej, że wszystko niszczeje w zastraszającym tempie, a zupełnie nie widać jakichkolwiek robót naprawczych.

Jestem za tym, by wesprzeć Twoje działania i jako mieszkaniec tego osiedla, nie mogę się godzić na taką politykę władz Mokotowa, nawet rozumiejąc uwarunkowania polityczne i historyczne, sprzed lat.

Przecież mieszkają tu inni ludzie , młodzi którzy nic nie mieli współnego z mroczną historią , a nie powinni cierpieć za grzechy poprzednich mieszkańców tego osiedla.

Dlatego popieram Twój protest .J a też nie chcę mieszkać w tak zaniedbanym osiedlu.
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 05/07/10 20:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Vanat Very Happy Z historycznego punktu widzenia - masz rację. Widziałem jak powstawało to osiedle... Ale... Myślę że ci co podejmują decyzje dot. tego osiedla maja inne plany. Hmmm... handlowe Very Happy odnośnie parceli na których znajduje się osiedle... Może się mylę. Ale znając z obserwacji mechanizm postępowania w takich okolicznościach, wszystko wygląda dziwnie i ... podejrzanie.
Co do mieszkańców osiedla w tamtych czasach. Miałem przez krótki czas kolegę chodzącego ze mną do szkoły na Grottgera. Syn majora... Przybyli ze wschodu. Opowiadał, że ich mieszkanie było przygotowane ze wszystkimi drobiazgami... posciel, garnki, meble... Wprowadzili sie mając tylko jedną walizkę...
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 08/07/10 0:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Budrysie,
może byś był łaskaw wyjaśnić coś więcej, co miałeś na myśli pisząć:

"Myślę, że ci co podejmują decyzje dot. tego osiedla mają inne plany. Hmmm...handlowe odnośnie parceli na których na których znajduje się osiedle... może się mylę. Ale znając z obserwacji mechanizm postępowania w takich okolicznościach, wszystko wygląda dziwnie i ... podejrzanie".

Bardzo proszę o więcej wyjaśnień.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 10/07/10 9:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... i wyjaśniam...
Zastrzegłem, że mogę się mylić... Wyciągnąłem jedynie wnioski z bieżącej sytuacji „ubowa” o jakiej piszecie w postach. Na ogół staram się nie zajmować bieżącymi problemami Sielc z oczywistej przyczyny braku szerszej wiedzy o jakości życia na Sielcach. Jedynie Wasze posty są źródłem mojej wiedzy o współczesnych Sielcach... Stąd, być może, moje wnioski są zbyt pochopne. Chociaż... opisane przez Was problemy są dość typowe dla pewnych sytuacji. I to one skłoniły mnie do takich wniosków. A mianowicie...
Nie sądzę aby zaniedbania były wynikiem „zemsty” ze strony władz dzielnicy na ubowskich blokach... Było by to po prostu głupie i mimo durnowatości decyzji niektórych urzędników nie sądzę aby aż do tego stopnia... Ale zaniedbania są... I aby dojść do przyczyny tych zaniedbań należy na problem spojrzeć pragmatycznie.
Rzeczone bloki mają już ok. 60 lat, co we współczesnych standardach klasyfikuje je jako stare budownictwo. Koszty remontów (również tych bieżących) muszą być znaczne. Z pewnością organ administrujący jest tego świadom. Otoczenie budynków również uległo dewastacji. Chodniki... jezdnia z „trylinki”... Takich rzeczy już nie spotyka się nawet na osiedlowych dojazdach. Dlaczego dopuszcza się do takich zaniedbań? Czy w dalszym ciągu „resort” jest administratorem? Kto jest właścicielem posesji (działek)? Władze miasta czy rzeczony „resort”? Czy w zamyśle władz na ratuszu i dzielnicy jest już określony przyszły inwestor? Część odpowiedzi na te pytania pozostaje poza moją wiedzą. Pozostaje tylko dwuznaczna sytuacja, typowa dla przygotowywania przejęcia lokalizacji przez... kogo? Tak wkraczała i wkracza w dalszym ciągu „nowoczesność” do stolicy... i nie tylko...
Nie zdziwił bym się gdyby za kilka lat w miejscu „ubowa” stanęło strzeżone osiedle apartamentowców dla ludzi biznesu... Lokalizacja wymarzona... Atrakcyjniejsza niż nieodległy Wilanów.
Czas pokaże... A póki co, życzę mieszkańcom Iwickiej z przyległościami bieżących remontów i polepszenia jakości życia by mogli w pełni korzystać z uroków zamieszkiwania na Sielcach...
I tylko tyle... Pozdrawiam.
c.
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 12/07/10 19:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie sądzę, żeby teoria Budrysa w tym przypadku była prawdziwa- bloki nie są chyba aż tak zniszczone, żeby w perspektywie najbliższych lat nadawały się do rozbiórki. Chociaż oczywiście proceder "pomagania" starym budynkom, nierzadko zabytkom, w ich upadku kwitnie w naszym kraju od lat. Żeby daleko nie szukać, wspomnę tylko o Czerwonej Willi z Sułkowickiej.
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 17/07/10 22:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bloki sa w dobrym stanie, a były budowane z bardzo dobrych materiałów (cegła).
Wiele budynków jest przez mieszkańców gruntownie remontowane.
W ostatnich miesiącach poddano termomodernizacji i dano nową elewację m.in budynkom przy Iwickiej 36, 38,51. Zaczyna sie remont budynku Iwicka 36 (blok B).

Z reguły generalny remont podejmują współnoty mieszkańców w budynkach , gdzie większośc mieszkań jest w rękach prywatnych, hipotecznie kupionych.
Za lokale miejskie kwoty remontowe płaci gmina, zgodnie z prawem i większością głosów na zebraniach wspólnot. Obecnie tzw. dawne mieszkania resortowe ma w dyspozycji miasto i jest ich niewiele.

Dlatego aktualni właściciele mieszkań , którzy podejmują duży wysiłek finansowy, aby wykonać generalny remont budynku, biorą wielkie kredyty bankowe na wiele lat - obecnie oczekują także by miasto wyremontowało jezdnie, chodniki i zieleń osiedlową.

A miasto nie robi nic i dlatego takie wzburzenie.
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 17/07/10 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A więc sprawa wydaje sie być jasna... Brak takich właśnie informacji dawał asumpt do domysłów... A więc teraz tylko znaleźć w Urzędzie odpowiedzialną komórke i przyczynę zaniedbań... Wiedza to potęga.
Pozdrawiam
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 18/07/10 16:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Urząd Dzielnicy Mokotów napisał:
Na terenie Dzielnicy Mokotów funkcjonują 3 jednostki niższego rzędu: Sadyba, Służewiec Południowy i Służewiec Fort, mające status Osiedli. Celem działania Jednostek jest reprezentowanie interesów ich mieszkańców, pełniejsze zaspokajanie ich potrzeb, w tym przede wszystkim dotyczących warunków życia i zamieszkania a także zapewnienie mieszkańcom uczestnictwa w życiu Dzielnicy...

Może to już czas aby powstała kolejna jednostka niższego szczebla mająca status Osiedla o nazwie Sielce?
Powrót do góry
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 25/08/10 22:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może ktoś z forumowiczów wie, w jaki sposób może powstać jednostka mająca status Osiedla ?

Może utworzenie czegoś takiego pomoże ???
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do: