Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Parafia Św. Kazimierza - Chełmska

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
giaa24
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 21/02/07 11:15    Temat postu: Parafia Św. Kazimierza - Chełmska Odpowiedz z cytatem

Kopiując ten link poznacie ZARYS HISTORII KOŚCIOŁA I PARAFII ŚW. KAZIMIERZA . Dokument w wordzie.
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 01/05/07 21:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Msze święte:
Dni powszednie: 7.00, 8.00, 18.00
Niedziele i Święta: 6.30, 8.00, 9.30, 11.00 (11.00 - Msza św. dla dzieci w auli wraz z rodzicami), 12.30, 14.00, 19.00

Kościół św. Kazimierza

Ostatnio zmieniony przez Info dnia 04/04/10 15:06, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
R_sky
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 03/07/07 10:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawi mnie to, ze na starych planach jeziorko na tyłach kościoła ma swój ciąg dalszy wzdłuż kościoła i dalej, do wysokości Morskiego Oka i na tamtej wysokości oba cieki wodne łączyły się
Powrót do góry
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 04/01/09 15:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pojawiła się nowa strona internetowa kościoła św. Kazimierza przy Chełmskiej: www.parafiakazimierz.waw.pl
Znajduje się tam kronika kościoła i wiele interesujących informacji a wśród nich historia parafii.
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 20/02/09 10:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z początkiem lat 50-tych byłem ministrantem w koś. św. Kazimierza na Chełmskiej. Mówiło sie wówczas "u Zmartwychwstańców". Moje pierwsze i jedyne... jak dotychczas, przeżycie religijne wiąże się własnie z tym kościołem. Po zakończeniu każdej mszy śpiewano pieśń "My chcemy Boga...". Treść jej i siła oraz żarliwość z jaka ja śpiewano (w okresie "stalinowskiej nocy") wprawiała mnie w stan niesamowitego uniesienia, ekstazy... Pamietam księży z tamtych czasów i dwóch zakonnych braci usługujących... To byli chyba ostatni duchowni, których "powołanie" szło w parze z uczynkami...
Za kosciołem była sadzawka ok. 20 m średnicy, porośnieta szuwarami. Obok znajdował sie wśród krzewów i resztek sadu domek zamieszkały przez "wozaka". Nie było żadnego (wówczas) połaczenia z innym obiektem wodnym. Nieopodal był rów z bieżącą wodą biegnący w linii prostej od "fortów" przez łąki. Zawsze zastanawialiśmy się dokąd płynie, ponieważ nurt jego był dość silny. Nie łączył sie z wymienioną wyżej sadzawka przy kosciele. W pewnym momencie kończył się w jakimś niewidocznym ujęciu pod ziemią. Mówiono że może wypływa w Łazienkach...
Z sadzawką przy kościele wiąże się pewna moja osobista przygoda. Ale to już inna historia... jak mawiał Kipling Very Happy
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 23/02/09 0:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pieśń "My chcemy Boga" była z wielkim zapałem śpiewana w kościołach w całym kraju. I faktycznie tekst był protestem przeciwko "wyprowadzeniu" religi ze szkół - mam na myśli lata sześćdziesiąte. Wielu z nas śpiewanie pieśni traktowało jak bunt przeciwko władzy.
Powrót do góry
aslan
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 29/04/09 12:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No w latach 80.tych się śpiewało w tym kościele na zakończenie mszy,a zaznaczam,że kazania polityczne były tu wielką rzadkością, "Ojczyznę wolną racz nam wrócić Panie"
Powrót do góry
aslan
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 29/04/09 13:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pamiętam też z lat 80. tych / proboszczem był. ks. Stanisław Cyganik CR/ jak wybito kamieniami wszystkie szyby z budynku katechetycznego, te od strony obecnej ul. Zbyszka Cybulskiego. Kto to zrobił... kto zna realiów tych czasów odpowie sobie bez problemu. szyby wybito z soboty na niedziele, tak więc wszyscy po mszach mogli pójść i obejrzeć
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 29/04/09 18:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W połowie lat 80-tych współpracowałem z grupą "Głos" A. Macierewicza. Brałem udział w tzw. "spotkaniach panelowych" które odbywały się salce (katechetycznej?) w budynku przykościelnym. Myślę że był to znaczący wkład księży, którzy o tym wiedzieli lecz nie uczestniczyli z przyczyn oczywistych. Odbywały sie wieczorami. Jednorazowo uczestniczyło ok. 20-30 osób. Spotkania odbywały sie bez zakłóceń. Prawdopodobnie nie uszło to uwagi kapusiom z SB.
Sympatyczna
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 30/07/09 22:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

aslan napisał:
Pamiętam też z lat 80. tych / proboszczem był. ks. Stanisław Cyganik CR/ jak wybito kamieniami wszystkie szyby z budynku katechetycznego, te od strony obecnej ul. Zbyszka Cybulskiego. Kto to zrobił... kto zna realiów tych czasów odpowie sobie bez problemu. szyby wybito z soboty na niedziele, tak więc wszyscy po mszach mogli pójść i obejrzeć

zapewne "nieznani sprawcy '" Cool
Powrót do góry
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 02/08/09 14:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zaczęłam naukę religii za czasów proboszcza ks. Żabówki, uczył mnie natomiast ks.Ireneusz Hanzewniak, który został póżniej proboszczem. Bardzo go lubiłam. Ostatni raz spotkałam księdza Hanzewniaka w czasie moich wakacji z mężem i dziećmi w Dębkach nad morzem, w latach 80. Księża Zmartwychwsyańcy mają tam dom wypoczynkowo-rekolekcyjny. Pamiętam serdeczną rozmowę z księdzem Ireneuszem w pięnym otoczeniu nadmorskiego lasu...
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: