Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Park Morskie Oko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Miejsca godne uwagi
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 10/02/06 19:37    Temat postu: Park Morskie Oko Odpowiedz z cytatem

Park Morskie Oko.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
teufel
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 08/03/06 8:25    Temat postu: nazwa Odpowiedz z cytatem

Chcialbym , aby mi ktos wyjasnil rzecz nastepujaca - czy nazwa Morskie Oko odnosi sie do parku obok ul.Promenada /wg. mnie to jest park Promenada/ , czy do wodnego oczka po gliniankach miedzy Dworkowa ,Pulawska,a Chocimska ? Pacholem bedac uzywalem pierwszej nazwy dla obydwu parkow.
Teufel
Powrót do góry
Dosiek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 08/04/06 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z tego co wiem to nazwa powstała właśnie od stawu położonego najbliżej Puławskiej.
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 15/10/06 1:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przeczytałam następującą infomację: "Pomnik Reduty Magnet jest położony na skraju parku Morskie Oko". Z niej wynikałoby, że Promenada jest częścią składową Morskiego Oka...
A znów w innym miejscu nie ma w ogóle nazwy Morskie Oko, tylko Promenada dla całego kompleksu...
Powrót do góry
Krzysztof
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 14/04/07 8:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czasu onego jeden z moich nieżyjących już niestety sąsiadów, opowiadał mi że w Morskim Oku w trakcie tzw. wyzwolenia Warszawy utopił się ruski czołg. Tak szybko zasuwał Puławską że nie zauważył skarpy i chlup.........Zasuwał szybko bo był spóźniony o co najmniej trzy miesiące
sp44L.113.272
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 16/04/07 14:42    Temat postu: Re: nazwa Odpowiedz z cytatem

teufel napisał:
Chcialbym , aby mi ktos wyjasnil rzecz nastepujaca - czy nazwa Morskie Oko odnosi sie do parku obok ul.Promenada /wg. mnie to jest park Promenada/ , czy do wodnego oczka po gliniankach miedzy Dworkowa ,Pulawska,a Chocimska ?

Park Promenada od Belgijskiej i pałacyku Szustra w dół do Belwederskiej i Park Morskie Oko (z jeziorkiem) miedzy Dworkową a Goworka - tak to przecież wygląda geograficznie (poniżej skarpy parki rozdzielone są starym kwartałem miejskim z ulicą Grottgera, a na górze kwartałem wzdłuż ul. Bedrzicha Smetany) i tak mi pozostało w pamięci z dzieciństwa... Smile
Krzysztof
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 20/04/07 16:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zaraz po wojnie był pomysł aby ulicę Madalińskiego przedłużyć poprzez Dworkową, aż do Gagarina , przecinając park. Na szczęście nic z tego nie wyszło.......
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 21/04/07 19:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciiiiiiii... jeszcze sobie przypomną!
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 03/02/09 21:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze ... Morskie Oko nie jest oczkiem wodnym po gliniankach. Prawdopodobnie jest osuwiskiem skarpy w miejscu wystąpienia bardzo silnego prądu tzw. "kurzawki". Wskazują na to zjawiska związane z temperaturą wody w tym zbiorniku. Z takim wyjaśnieniem koresponduje legenda o Morskim Oku mówiąca o zapadnieciu sie zabudowań niegdyś bedacych w tym miejscu. Po II wojnie światowej próbowano zasypać zbiornik gruzami z Mokotowa - bezskutecznie. Po tych zabiegach bardzo niewiele zmniejszyło się lustro wody.
Po drugie... Teren Morskiego Oka wraz ze zbiornikiem nijak ma sie do Parku "Promenada". Inna jest historia Promenady, inna Morskiego Oka. Łączenie tych miejsc pod nazwą "Park Promenada" to tak, jakby Łazienki połączyć z Parkiem Agrykola.
Pozdrawiam.
rwawrzycki
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 19/02/09 1:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do niedawna również myślałem, że park Morskie Oko to zarówno jeziorko przy Dworkowej, jak i tereny między Promenadą/Grottgera. Lektura forum wiele dała.

Tylko dlaczego ulica Morskie Oko jest właściwie na terenie parku Promenada? Chyba że to już park Morskie Oko. Kiedy powstała ulica Morskie Oko? Jak to z tym jest?
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 20/02/09 10:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie... Co z ulicą Morskie Oko na południowym krańcu "Promenady"? Myślę że wiąże sie to z fantazją byłych decydentów od planowania przestrzennego. Niemożliwe? Możliwe! Takich "fachowców" jak dyrektor z filmu "Poszukiwany, poszukiwana" było wielu przez kilkadziesiąt lat...
LeM
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 19/09/10 12:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budrys,
Morskie Oko to jest jednak wyrobisko starej XIX wiecznej cegielni. Tak przynajmniej podaje Kasprzycki w "Korzeniach miasta".
To że jest zasilane podziemnym źródłem to inna sprawa. W latach 80tych w zimie utopiło się tam trzech chłopaków, z których jeden był synem jakiegoś dygnitarza. Poruszono wtedy niebo i ziemię aby ich odnaleźć. Skuto lód, próbowano wypompować wodę. Lustro wody udało się obniżyć jedynie o jakieś półtora - dwa metry. Wystawały wtedy z dna kawałki rzeźbionych elewacji z danych mokotowskich kamienic, stare miski, garnki i inne żelastwo.
Płetwonurkowie nic nie znaleźli bo podobno twierdzili, ze jeziorko jest głębokie na 18-20 metrów i do tego dno ma kształt lejka, który zwęża się gdzieś na głębokości 6-7 metrów a następnie ponownie rozszerza się głębiej. Stąd w tej głębszej części panują egipskie ciemności.
Nie jest to relacja bezpośrednia z rozmów z nimi tylko zasłyszana po akcji. Nie wiem ile w tym prawdy a ile miejskiej legendy. Potwierdzało by to jednak informację o starym wyrobisku pocegielnianym.
Powrót do góry
LeM
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 19/09/10 12:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jako ciekawostka, jakieś dwa lata po akcji z topielcami w Morskim Oku topiła się moja koleżanka z klasy w nieodległej podstawówce, pod którą również zarwał się lód.
Chciała nakarmić kaczki bidula.
Uratował ją starszy kolega również z naszej szkoły metodą " na szalik"
Był apel w szkole z nagrodami z tej "okazji"
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Miejsca godne uwagi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: