| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 09/10/09 0:11 Temat postu: Po zakupy - jak za czasów komuny |
|
|
Na Sielcach, jak i na całym Dolnym Mokotowie , brakuje supermarketu. Dla ludzi, którzy po pracy chcą zrobić większe zakupy - koszmar.
Dam przykład: w Cerfurze na Czerskiej oraz w Tesco na tej samej ulicy dzikie tłumy i kolejki jak w czasie komuny. Za małe lokale, za mało kas, brak miejsc parkingowych przy sklepach.
W Best Mal Sadyba jest też Cerfur ale też najczęściej nie ma żadnego koszyka , ani wózka, ani miejsca parkingowego.
Dlaczego tak się dzieje ?
Otóż , mimo że nie jestem zwolennikiem supermarketów, chciałbym zauważyć, że na Dolnym Mokotowie nie ma żadnego supermarketu z prawdziwego zdarzenia. Na Sadybę przyjeżdża coraz więcej ludzi z Wilanowa, gdzie też nie ma supermarketu. Zlikwidowano Supersam przy pl. Unii , gdzie wiele osób robiło zakupy i miało dobre połączenie z Dolnym Mokotowem. Kiedyś także w miejscu starej zajezdni przy Chełmskiej była Billa , czy jakiś inny market, zresztą też zawsze z wielkimi kolejkami. Ale wszystko zlikwidowano.
Sytuację ratują małe osiedlowe sklepiki,spożywcze i warzywniaki, ale zlikwidowano prawie zupełnie sklepy takie jak drogerie, gospodarstwa domowego, chemiczne itp.
W związku z brakiem supermarketów kupienie żarówki, szklanki, garnka, art. chemii gospodarczej itp. zmusza mieszkańców Dolnego Mokotowa do jazdy gdzieś do Janek, na Targówek czy na Ursynów.
Uważam, że na wschodniej stronie Czerniakowskiej , gdzieś np. w okolicy przedłużenia Gagarina bardzo by się przydał porządny , duży Supermarket.
Dziwne, że w dzisiejszej dobie , wielkie sieci handlowe nie chcą zarobić ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 12/10/09 0:21 Temat postu: |
|
|
Oj tak Xawery. Podpisuję się obiema rękami pod tym, co napisałeś. Nastaje handlowa pustynia. Małe sklepiki znikają. Na ul. Sieleckiej był przez wiele lat, więcej niż 20 ....sklepik 1001 drobiazgów - zniknął! Czy nie był dochodowy? Pewnie tak, ale może przyczyna tkwi gdzie indziej. A co do dużego marketu to w naszej okolicy jest fatalnie. Do Centrum Best Mall Sadyba przybywa tak dużo ludzi, że nie ma gdzie zaparkować. Ja jeżdżę na Ursynów lub w Aleję Krakowską, gdzie są skupione różne sklepy. Ale trzeba się przedzierać przez korki....  , poświęcić dużo czasu, a jak wszyscy - mam go w deficycie. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 13/10/09 22:16 Temat postu: |
|
|
No właśnie Anastazjo !
Właśnie objechałem dziś nasze największe sklepy, aby zrobić zakupy , takie na 2 tygodnie : w Tesco żadnego wolnego koszyka ani wózka, setki ludzi do dwóch kas (!) więc uciekłem do Centrum Best Mall Sadyba.
Nie było żadnego miejsca na zaparkowanie, mimo że jeździłem kilkanaście minut.
Pojechałem więc aż na Ursynów do Tesco. Razem na zakupy wraz z poszukiwaniami straciłem 3 godziny !
To jest obrazek z zakupami dla mieszkańca Sielc. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 14/10/09 0:18 Temat postu: |
|
|
Xawery współczuję. Pewnie ceny terenu na Mokotowie Dolnym są dla sieci handlowych zbyt wysokie.
Jakiś czas temu trwała batalia o market w Wilananowie....no i stanęło na tym, że to zbyt ekskluzywne miejsce na wielki handel.
Małych sklepików brak.
A ludzie muszą jeść codziennie. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 14/10/09 15:50 Temat postu: |
|
|
| Polecam sklepy internetowe. Zero straty czasu. Zakupy wnoszone pod drzwi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 14/10/09 21:42 Temat postu: |
|
|
Zag, kupuję czasem coś na Allegro - głównie książki. Kupuję też tusz do kopiarki, firany, a ostatnio nawet lodówkę. Ale codziennych zakupów jeszcze nie robię drogę internetową. Czy to się sprawdza? Jakie masz doświadczenia? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 14/10/09 22:04 Temat postu: |
|
|
| W sklepach internetowych robię zakupy, takie 2 tygodniowe jak pisał Xawery, już od jakiegoś czasu. Do supermarketu chodzę od święta bo nie mogę już znieść kolejek do kas. Codzienne rzeczy jak np. chleb kupuję w lokalnych sklepikach. Jak na razie na mam zastrzeżeń do sklepu internetowego gdzie kupuje. Bez problemu dostarczają również takie rzeczy jak mrożonki - mają przystosowane do tego samochody. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nośka Stały użytkownik

|
Wysłany: 14/10/09 22:04 Temat postu: |
|
|
| Zag dołączam się do prośby Anastazji, podziel się z nami doświadczeniami zakupów robionych przez internet. Czy cenowo jest duża różnica? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 14/10/09 22:14 Temat postu: |
|
|
| Ceny z pewnością nie są tak niskie jak w supermarketach. Do porównań należy jednak wziąć pod uwagę koszt dojazdu i czas, który oszczędzamy. Tam gdzie kupuję dostawa jest gratis więc ceny muszą to uwzględniać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 14/10/09 22:41 Temat postu: |
|
|
Sklepy internetowe to może dobra rzecz, ale mimo wszystko uważam, że brak odpowiedniej sieci handlowej na Dolnym Mokotowie jest faktem.
Piszesz Anastazjo, że być może grunty są za drogie na postawienie supermarketu.
Myslę jednak, że ogromne tereny na wschód od Czerniakowskiej będą zabudowane w przyszłości. Już buduje sie osiedla jak, np. Bluszczańska.
I dla całej społeczności Dolnego Mokotowa dobry jeden supermarket by się przydał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Yga Stały użytkownik

|
Wysłany: 21/10/09 14:13 Temat postu: |
|
|
to fakt, ja też zauważyłam brak sklepów większych - oprócz wspomnianych Tesco (kolejki, często zepsute towary itp.) Carrefoura (drogo, kolejki). była Billa/Elea - zburzona. podobno w tym miejscu, w dawnej zajezdni Chełmska, ma stanąć jakiś sklep - ale na razie jak widać nic tam się nie buduje, więc przyjdzie nam jeszcze poczekać.
choć nie robię zakupów spożywczych przez internet (pewnie to tylko kwestia czasu...), to polecam - moi znajomi robią. fakt - oszczędzamy czas i pracę wnoszenia zakupów na górę. znajomi są zadowoleni (nie wiem czy mogę podać nazwę sklepu - ale podam - FRISCO.PL, a są też inne).
| Xawery napisał: | Sklepy internetowe to może dobra rzecz, ale mimo wszystko uważam, że brak odpowiedniej sieci handlowej na Dolnym Mokotowie jest faktem.
Piszesz Anastazjo, że być może grunty są za drogie na postawienie supermarketu.
Myslę jednak, że ogromne tereny na wschód od Czerniakowskiej będą zabudowane w przyszłości. Już buduje sie osiedla jak, np. Bluszczańska.
I dla całej społeczności Dolnego Mokotowa dobry jeden supermarket by się przydał. |
_________________ www.ygakostrzewa.com |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 08/03/10 15:07 Temat postu: |
|
|
| Na sklep w miejscu dawnej Billi przyjdzie nam jeszcze długo poczekać, a i tak obawiam się że będzie to mały drogi niszowy minimarket (obym się mylił). Ktoś gdzieś wspominał o jakiejś budowie Biedronki w okolicy ale pewnie niestety do tego nie dojdzie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 08/05/10 13:23 Temat postu: |
|
|
| Podobno na Dolnej coś ma budować Biedronka, ale to zdaje sie ma być siedziba dyrekcji, a niestety - nie sklep. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 09/05/10 16:57 Temat postu: |
|
|
| Szkoda, sporo osób chwali sobie zakupy w Biedronce, w Warszawie jest ich nieco, lecz w naszej okolicy żadnego. Najbliższa na Sobieskiego przy Nałęczowskiej, więc kawałek stąd. Ja regularnie kupuję w Carrefour Ex. przy Czerskiej, jednakże moje spostrzeżenia są takie, że sklep ten pogarsza się z tygodnia na tydzień, nie mówię tu nawet o coraz to większych kolejkach w nim, bo temu się akurat nie dziwię (mało personelu, kasjerki nie chcą pracować za tak marną pensję w wiecznym pośpiechu i na stojąco), lecz o znikaniu produktów takich jak kefir robico, czy np. żwirek dla kota, który jest w każdym innym Carrefourze ale akurat nie w tym, oferta jest bardzo uboga, zdarza się że nie ma podstawowych prosuktów jak np. chleb... Nie ma również surowego mięsa, produkty typu wątróbka znikają błyskawicznie, oczywiście nie ma też alkoholu, który kiedyś tam był. Czasy Alberta wspominam z rozrzewnieniem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 04/06/10 16:49 Temat postu: |
|
|
Tak , masz rację trzydziestolatku. Zakupy w Carrefourze to ZAWSZE kilometrowe kolejki do kasy, tłok w sklepie, byle jakie produkty ( bo i tak ludzie wszystko kupią, bo w okolicy nie ma sklepów, a coś muszą żreć).
Sądzę, że to najgorszy sklep tej sieci w całej Polsce ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|