Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Polityka gminy wobec wspólnot

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Wspólnoty Mieszkaniowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gibi
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 17/02/06 13:55    Temat postu: Polityka gminy wobec wspólnot Odpowiedz z cytatem

Nutruje mnie jedna kwestia, który z mądrych urzędników gminnych wydał pozwolenie na nowe duże sklepy w dzielnicy. Na samej Chełmskiej są ze 4 puste lokale po małych sklepikach, a ich wynajem był dla wspolnóty całkiem sporym dochodem, przeznaczanym na remonty budynku, w których zresztą gmina ma udziały. Gdzie tu sens i czy można w przyszłości zapobiec takiej sytuacji?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 26/03/06 20:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Muszę przyznać, że zawsze byłem byłem fanem robienia zakupów w dużych sieciach handlowych, zakaz handlu w niedzielę w sklepach wielkopowierzchniowych powodował u mnie powstawanie wysypki.
Jednakże ostatnio trochę zmieniłem zdanie. Zobaczyłem, że konsekwencją moich wyborów jest to, że lokalne życie zamiera przenosząc się na obrzeża miast gdzie królują centra handlowe. Jednocześnie lokalne, małe sklepy nikną jeden po drugim. Budynki, które wynajmują powierzchnie sklepom nie mają dodatkowych funduszy na remonty - co za tym idzie są rzadziej remontowane, szare. A może dlatego też nie można znaleźć na Sielcach lokalnej kafejki - wszyscy są w centrach handlowych - po co kafejka?
Powrót do góry
tomek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 27/03/06 9:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To, czy małe sklepiki przynoszą korzyść wspólnotom, nie jest oczywiste. Proszę mnie skorygować, jeśli jestem w błędzie, ale przecież zazwyczaj lokale użytkowe w kamienicach na Sielcach nie są własnością wspólnot. Na przykład, w moim budynku właścicielem większości lokali użytkowych jest miasto, a jeden z lokali został wykupiony przez właściciela sklepu. Skąd lokatorzy mieliby wziąć pieniądze na wykup tych powierzchni?

Skutek jest taki, że praktycznie nie ma żadnych dodatkowych pieniędzy związanych z obecnością sklepów, za to co dzień rano o 6:30 jestem budzony głośnymi dostawami, odsłanianiem krat itp., a na klatce schodowej pachnie mięsem.

Oczywiście dobrze, że lokalne sklepy są, ale proszę mi wierzyć, że zakazy otwierania centrów handlowych nic tu nie pomogą. Posiadacze samochodów i tak będą robić większe zakupy w centrach handlowych (sam też je robię - z powodów cenowych, asortymentowych i braku meneli).
Powrót do góry
Gibi
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 28/03/06 11:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Lokale użytkowe znajdujące się w budynku powinny być w gestii wspólnoty - to chyba logiczne, bo wspólnota odpowiada za media - z których przecież korzysta sklep, i za wygląd budynku - co też wpływa na klientelę i obroty.
Niektóre wspólnoty czerpią tzw. pożytki z części wspólnej nieruchomości, m.in. wynajmu pomieszczeń, co stanowi dla nich dodatkowy, poza czynszami, dochód wykorzystywany na remonty. Ja uważam za absurdalne, że właścicielem lokali użytkowych w budynku jest gmina i czerpie z tego korzyści, a wspólnota nic z tego nie ma. Jest to stan, który powinien się zmienić - może na forum znajdzie się ktoś, komu udało się wygrać z gminą w tej sprawie?
Powrót do góry
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 10/06/06 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest pierwszy pozytywny efekt pustych lokali użytkowych. Ze względu na ich nadmiar znikają różnego rodzaju baraczki i budki - przykładem jest blaszak, który zniknął przy ul. Gagarina pomiędzy Iwicką a Czerską.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Wspólnoty Mieszkaniowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: