| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
rwawrzycki Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 23/02/10 15:38 Temat postu: Pomysły na zmiany |
|
|
Witam!
W wątku tym proszę zgłaszać do przedyskutowania wszelkie pomysły na usprawnienie działania naszej wspólnoty.
Zaproponuję jako pierwszy:
zamontowanie poręczy na schodach do piwnic - ponieważ w naszej kamienicy mieszka sporo ludzi w podeszłym wieku, dla których zejście do piwnicy po stromych schodach stanowi problem, przydałoby się zamontowanie poręczy we wszystkich klatkach. Dodatkowo możliwość bezpiecznego zejścia może spowodować większą frekwencję starszych mieszkańców na zebraniach wspólnoty.
zlikwidowanie pochyłości przy wejściu do śmietnika - jest to co prawda pomysł p. Szweda, ale przychylam się do niego. Wejście do naszego śmietnika poprzedza dosyć stroma pochyłość. O ile ułatwia ona życie służbom wywożącym śmieci, to mieszkańcom utrudnia wejście do śmietnika, zwłaszcza ostatnimi czasy, kiedy kostka betonowa pokryta była lodem i śniegiem - łatwo o wywrotkę. Myślę, że da się jakoś rozwiązać sprawę z powodzeniem dla obu stron - np. wykonując dwie pochylnie między wypłaszczonym fragmentem, coś jak podjazd dla wózków na schodach. _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lokator# Użytkownik

|
Wysłany: 26/02/10 20:35 Temat postu: |
|
|
| A może likwidacja rowerów na klatce schodowej..? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27/02/10 12:42 Temat postu: |
|
|
Osobiście rower trzymam w domu - nie zostawiam na klatce, bo nie chcę, żeby ktoś w prosty sposób go ukradł. Podobnie w piwnicy.
Ale nie przeszkadza mi jakoś szczególnie, że sąsiad zostawia swój rower na klatce, bo jest wystarczająco miejsca na przejście (nawet jak niosę swój rower). _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lokator# Użytkownik

|
Wysłany: 07/03/10 17:53 Temat postu: |
|
|
| Wszystkie pomysły zmian są dobre, ale czy nie lepiej zamontować domofony cyfrowe (takie jak widać przy wejściu do klatki 5 i 6) z możliwością indywiduanlych kodów otwierania drzwi, które także można by wymienić na lżejsze (np: również ze względu na osoby starsze) oraz bardziej przeszklone. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 10/03/10 11:30 Temat postu: |
|
|
Na zebraniu w zeszłym tygodniu poruszony był temat domofonów, ale obecni stwierdzili, że na razie nie ma sensu wymieniać czegoś, co działa.
Niedawno wymieniony został domofon w pierwszej klatce, bo się po prostu rozsypał. W mojej klatce (i jeszcze jednej) jest domofon wciskany. Takie domofony są o tyle uciążliwe, że trzeba mieć klucz, żeby otworzyć drzwi. Na pewno wygodniejsze są domofony cyfrowe.
Co do drzwi - może wystarczy wyregulowanie mechanizmu ich zamykania - chodzi o tą sprężynę na górze, która cofa drzwi. Może to ona utrudnia sprawę?
Dlaczego drzwi powinny być bardziej przeszklone? Pytam, bo mnie obecny stan w ogóle nie przeszkadza.  _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lokator# Użytkownik

|
Wysłany: 12/03/10 20:32 Temat postu: |
|
|
Muszę Pana wyprowadzić z błędu, gdyż domofony "wciskane" jak to Pan określił są na czterech klatkach a nie dwóch.. A co do drzwi to nie chodzi o regulacje SAMOZAMYKACZA (bo tak to się nazywa) lecz o drzwi które same w sobie są okropnie ciężkie.. bardziej przeszkolne drzwi rozjaśniłyby parter klatki schodowej, który jest dość ciemny i nawet za dnia niewiele widać.
Pozdrawiam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 17/03/10 1:35 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, czasem w dzień jest na tyle ciemno na klatce, że trzeba zapalić światło, żeby zobaczyć czy jest coś w skrzynce.
Co do domofonu: mnie nie przeszkadza brak domofonu cyfrowego, ale akurat nie mam z nim problemów - działa dobrze. Słyszałem jednak od przynajmniej jednej osoby z naszej kamienicy, że u niej nie jest już tak różowo i nie zawsze działa on jak należy.
U pana też są jakieś problemy? Czym się objawiają? _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lokator# Użytkownik

|
Wysłany: 19/03/10 16:50 Temat postu: |
|
|
Czasem zdarza się, że przycisk nie kontaktuje i trzeba ponownie przyciskać lub wcisnąć go dużo mocniej...
ale głównie chodzi o wymianę ze względu na większą funkcjonalność tego typu domofonów (np: wygoda) no i zapewne dźwięk jest dużo lepszej jakości (brak szumów) |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22/03/10 13:08 Temat postu: |
|
|
Ponieważ osób, które widzą potrzebę wymiany starych domofonów na nowe jest więcej, należałoby zgłosić to zarządowi. I to najlepiej teraz, ponieważ przygotowywane są uchwały drobnych prac remontowych, jak naprawa komina, czy wymiana zadaszeń nad klatkami. Pod uchwałami tymi będą w najbliższych dniach zbierane podpisy, więc można dopisać i wymianę domofonów, żeby zostało to załatwione jedną uchwałą.
Mogę oczywiście zgłosić problem w pana imieniu, ale dobrze by było gdyby zarząd widział, że inni mieszkańcy też interesują się naszą kamienicą.
Co do wymiany drzwi - proponuję wstrzymać się z ich wymianą do czasu wyjaśnienia się sytuacji, czy robimy w najbliższym czasie większy remont z wykorzystaniem kredytu i premii termomodernizacyjnej, czy nie. Jeżeli się okaże, że większość mieszkańców (dokładniej mieszkańcy z większością udziałów - to nie to samo) chce takiego generalnego remontu, to bez problemu można wykonać wymianę drzwi w ramach takiego remontu za jakiś czas. Jeżeli jednak nie będzie woli przeprowadzenia większego remontu, to wymianę drzwi będzie można zrobić na zasadzie małego remontu.
A najlepiej byłoby się spotkać i porozmawiać o remoncie, bo tutaj na razie tylko my dyskutujemy, a sprawa dotyczy wszystkich właścicieli mieszkań w naszej kamienicy.
Taka mała dygresja z mojej strony: nie jestem w zarządzie i nie mam żadnych mocy decyzyjnych. O wszystkim decyduje zarząd, który wybierają właściciele mieszkań, a więc pan i ja również. Zasada jest taka - jeżeli zarząd nie czuje na sobie presji mieszkańców (a u nas tak właśnie jest), to robi co mu się podoba, np. nie wykonuje audytu, który był już uchwalony w 2008 roku, tylko zgłasza nowy wniosek o odwołanie uchwały o wykonywaniu audytu, który mieszkańcy posłusznie przegłosowują, bo nie wiedzą tak naprawdę o co chodzi.
Jest wiele wspólnot mających prężny zarząd reagujący na potrzeby mieszkańców. Ale ma to miejsce wyłącznie wtedy, kiedy mieszkańcy wywierają presję na zarząd i potrafią go odwołać, jeżeli widzą, że nie spełnia ich oczekiwań. A najbliższa okazja do odwołania zarządu już za kilka dni - jedną z uchwał będzie udzielenie absolutorium zarządowi za poprzedni rok, czyli przedłużenie jego funkcjonowania na rok kolejny. Jeżeli państwu odpowiada sposób jego pracy proszę zagłosować na tak. Jeżeli jednak chcecie zmian na lepsze - zagłosujcie na nie. _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
glewandowski Użytkownik

|
Wysłany: 07/04/10 15:08 Temat postu: |
|
|
A co się dzieje z głosowaniem uchwał? Czy już są zbierane podpisy? _________________ Turecka 2 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 09/04/10 19:23 Temat postu: |
|
|
Uchwała o absolutorium dla zarządu i dotycząca drobnych remontów i audytu jest już podpisana przez dwie osoby z zarządu, więc powinna być głosowana niedługo.
Uchwałę dotyczącą powołania mnie do zarządu podpisał tylko Andrzej Gołębiowski. Jadwiga Pietrusiak i Jerzy Babiarczyk odmówili podpisania - najwyraźniej chcą zablokować moje wejście do zarządu, a nawet samo głosowanie w tej sprawie. Czy jest to w porządku niech ocenią sami mieszkańcy... _________________ Pozdrawiam,
Rafał Wawrzycki |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|