|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Powstanie Warszawskie na Sielcach
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 28/07/09 23:28 Temat postu: Powstanie Warszawskie na Sielcach |
|
|
Wpadła mi ostatnio w ręce książka Lesława Bartelskiego "Mokotów 1944".
W związku z zbliżającą się 65 rocznicą powstania postanowiłem wyłuskać z niej fragmenty dotyczące walk na Sielcach.
Oto początek, będę się starał je uzupełniać w miarę możliwości. Byłbym wdzięczny za wszelkie uzupełnienia, zdjęcia i mapki. Wszystkich zainteresowanych tematem odsyłam do książki.
| Cytat: | O północy [20 sierpnia 1944] odmaszerował ... na Sielce w rejon Czerniakowskiej 1 pluton kompanii B 1
...
Zadaniem plutonu było obsadzenie i obrona barykady na Chełmskiej przy ul. Czerniakowskiej.
33 chłopców z B 1 znalazło się w nie znanym terenie i zajęło na placówkę narożny dom.
20 sierpnia w niedzielę, Niemcy od rana przystąpili do natarcia. Zaczął się straszliwy ostrzał artyleryjski...
Na niebie pojawiły się samoloty i obrzuciły bombami odcinek między ul. Sielecką a Belwederską; uderzyła także piechota niemiecka wspierana czołgami. Fabryka "Magnet" przy ul. Stępińskiej została zajęta przez nieprzyjaciela, który wyparł z niej żołnierzy "Granatu", spychając ich ku Chełmskiej |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 03/08/09 11:04 Temat postu: |
|
|
„Cała dzielnica stanęła w ogniu, artyleria wciąż ostrzeliwała ulice i poszczególne domy, gruz pokrył jezdnię, duży kożuch dymu unosił się nad Sielcami. (…). Tłumy wypędzonych z Sielc i Siekierek zgromadziły się na Podchorążych.” Wiesław Bartelski „Mokotów 1944” (s. 412) _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|