|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Prośba o pomoc
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Horg Przyczajenie
|
Wysłany: 02/12/09 16:33 Temat postu: Prośba o pomoc |
|
|
Witam wszystkich
Chciałbym poprosić osoby odwiedzające to forum i znające Sielce o wyjaśnienie kilku rzeczy i rozwianie wątpliwości dotyczących historii mojej rodziny. Otóż w akcie małżeństwa mojego pradziadka jako miejsce urodzenia podana jest jest wieś Sielce, parafia świętego Bonifacego. Miało to miejsce w 1912 roku, kiedy to jak wyczytałem Sielce faktycznie nie były jeszcze dzielnicą Warszawy, co by się zgadzało. Jednak ta parafia świętego Bonifacego- czy ktoś zna to miejsce? chyba nadal jest taka Parafia, mieści się przy ulicy Bernardyńskiej - czy to jeszcze są Sielce? Ponadto w internecie w którejś z książek adresowych znalazłem informację, że rzeczona parafia została założona dopiero w 1916 roku! Trochę to niejasne dla mnie. Czy zatem mógłby mi ktoś wyjaśnić te sprawy? Czy ktoś zna interesującą mnie parafię?
Pozdrawiam serdecznie i liczę na życzliwość
Ireneusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 02/12/09 18:55 Temat postu: |
|
|
Witaj Horg...
Wszystko jest możliwe... Najlepiej sprawdzić w księgach parafialnych kościoła. Moim zdaniem słusznie się domyślasz, że dawne Sielce wchodziły w skład parafii przy pl. Bernardyńskim wraz z Czerniakowem i innymi wioskami. W tym czasie, czyli rok 1912 nie istniały jeszcze kościoły św. Kazimierza i Zgrom. Nazaretanek.
Pozdrawiam _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|