Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rejon Skarpy Mokotowskiej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wolodar
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/03/09 23:21    Temat postu: Rejon Skarpy Mokotowskiej Odpowiedz z cytatem

Chciałbym stworzyć temat dotyczący okolic skarpy mokotowskiej, ulic Dolnej, Konduktorskiej, Piaseczyńskiej, Warszawianki i okolic.
Właściwie to nie Sielce, tylko Dolny Mokotów, ale ponieważ aktualne władze zafundowały nam tabliczki z napisem Sielce, i na forum, jak zauważyłem, są też osoby z tego rejonu (mam nadzieję ) więc myślę że jest ot temat na miejscu.

Zresztą z Dolnej bliżej jest do Stępińskiej niż np. do Rakowieckiej, i różne tematy zahaczały o Skarpę, bazar na Ludowej, i Park Morskie Oko.

Osobiście interesuje mnie historia tego rejonu.
Ciekawe, czy na forum jest ktoś, kto bywał w tym rejonie przed/tuż po wojnie? Ew. słyszał od kogoś z rodziny interesujące historie na temat tego rejonu?
Niezastąpiona kopalnia informacji - Budrys wspominał o Dolnej jako o rejonie o którym niewiele pamięta z lat tuż powojennych, ale może z nieco późniejszego okresu?Wink

Ja osobiście pamiętam opowieści sąsiadów na temat Skarpy mokotowskiej, w okolicach kortów Warszawianki, że została usypana ze śmieci - na przedwojennych zdjęciach lotniczych widać, że skarpa szła zupełnie inaczej, prawdopodobnie jej linia została znacznie przesunięta na skutek wysypywania gruzu podczas odgruzowania Warszawy.

Z nieco późniejszych czasów - wiem że jeziorko leżące między skarpą a Dolną mieściło się w nieco innym miejscu, bliżej stoku, ale w latach 70-tych zostało zasypane, ale ponieważ było zasilane przez źródło. więc woda zalała łąkę między skarpą a blokami na Konduktorskiej. Sam pamiętam jako dziecko trzciny i bagienko miedzy jeziorkiem a trzepakiem - pozostałością po jakimś gospodarstwie na polanie obok kotłowni Warszawianki.

Podobno też poniżej jeziorka do lat 70-tych mieszkał ogrodnik i prowadził zwykłe gospodarstwo...

To tyle z mojego rejonu... Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp44L.113.272
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 24/03/09 14:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nareszcie Cool
Sorki za jakość i brak praw autorskich - ale to jest własnie TA okolica pod sam koniec lat 50-ych: widok z Piaseczyńskiej w kierunku skarpy.
Pozdrowienia dla ziomali z Dolnego Mokotowa Smile
Wolodar
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 26/03/09 1:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki!

Próbuję sobie to teraz jakoś umiejscowić - te kamienice po prawej stronie to chyba Dolna?
A wieżowce przodu to pewnie Puławska

Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp44L.113.272
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 26/03/09 16:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zdjęcie z długiego obiektywu, więc tym tym trudniej o identyfikację szczegółów, ale spróbujmy:
Wieżowiec na samej górze to oczywiście ten na rogu Dolnej i Puławskiej.
W zielonym kólku domy po parzystej stronie Dolnej przy skrzyżowaniu z Konduktorską.
W czerwonym kółku tylna część wojskowych warsztatów samochodowych przy Dolnej (widać dwie pary wielkich wrót do hali napraw).
W fioletowum kółku - ???... zapewne domy w okolicy zbiegu tzw. Nowokonduktorskiej (wówczas jeszcze nieistniejącej) i Dolnej, w tym jeden w budowie, albo w odbudowie. Nie bardzo niestety pamietam szczegółów tamtego fragmentu zabudowy... Rolling Eyes
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: