Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rozmieszczenie obiektów przy Stępińskiej

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 03/02/09 22:10    Temat postu: Rozmieszczenie obiektów przy Stępińskiej Odpowiedz z cytatem

Zdjęcie umieszczone przez Budrysa (punkt 13) tłumaczy mi wreszcie kwestię Szkoły Partyjnej - została ona przerobiona na szpital znany obecnie jako Szpital Czerniakowski. Natomiast kwestia więzienia UB jest dla mnie nowością.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 03/02/09 22:43    Temat postu: szpital Odpowiedz z cytatem

Kilkakrotnie zdarzyło sie że doprowadzałem błąkajacych się i pytających o wiezienie na ulicy Pancernej osób z prowincji przybyłych na widzenia. Początkowo. informowałem ich że na tym terenie nie ma więzienia i ulicy Pancernej. Jako małemu chłopcu umknęła mi nazwa tej ulicy. Traktowałem ją jako przejście bez nazwy między Górska a Stępińską. Osoba która twierdziła że już tui kiedyś była, tylko nie może trafić (jakaś starsza kobieta, może matka?) naprowadziła mnie właśnie na "szkołę partyjną". Na teren szkoły odwiedzający wchodzili przez "biuro przepustek" właśnie od strony Pancernej, której nazwę wówczas dostrzegłem. Obserwowałem niekiedy przechodząc obok "szkoły" jak wartowni (uzbrojony żołnierz) krzyczał coś do okienek piwnicznych od strony Stępińskiej. Okoliczni mieszkańcy (dorośli) wiedzieli o tym. Zakazywali nam mówić o tym z uwagi na konsekwencje jakie mogłyby spaść na rodzinę z racji gadulstwa. Jeszcze w polskiej historii są takie nieujawnione tajemnice. Może IPN coś wie?
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 05/02/09 12:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dot. mapy. róg Sieleckiej i Podchorążych przez kilka lat znajdowała sie jeszcze jedna piekarnia. Duża. Częścia swej produkcji zaopatrywała pobliskie koszary. Czyli na Sieleckiej były dwie piekarnie w niewielkiej odległości od siebie. Ta zaznaczona na mapce była mniejsza i znajdowała sie po nieparzystej stronie,
Pozdrawiam.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: