| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 28/05/09 19:47 Temat postu: |
|
|
Masz racje Tadeusz... To była "zwałka". Zwałka śmieci. W pierwszym okresie sypano tam gruz z Mokotowa, później jeździły śmieciarki. Nie było lepszego pomysłu na lokalizację Kopca Powstania Warszawskiego? Dobrze że następne pokolenia nie będa pamiętały co tak naprawdę kryje "kopiec". Może... za 100 lub 200 lat archeolodzy zdziwią sie z jego zawartości, gdy zaczną szukać materialnych dowodów naszej historii... a znajdą zawartości śmietników z lat 50-tych i 60-tych... Chociaż... ważny jest symbol, a nie nieprzystająca do niego "treść"... jak to juz wielokrotnie w naszej historii bywało... _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 29/05/09 0:45 Temat postu: |
|
|
Budrys, ja się cieszę, że Kopiec Powstania Warszawskiego jest właśnie tutaj. Jeżeli wzgórze usypano z gruzów zburzonej Warszawy to jest jednym wielkim miejscem pamięci. Może później ktoś skorzystał z możliwości pozbycia się śmieci i tu je wyrzucał...
Teraz jest szansa na to, że w okolicy powstanie kolejny park. Bo Straż Miejska obiecała się zająć uporządkowaniem zboczy. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 29/05/09 10:38 Temat postu: |
|
|
OK... Ja tez sie cieszę, Anastazjo. To była tylko informacja do postu Tadeusza o "historyczności" zwałki-kopca... W "blokowisku" w jakie zamieniają się Sielce, każdy kawałek zieleni jest cenny. A jeśli, przy okazji, zwałka zawadzi o historię... tym lepiej. Popieram! _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
camel53 Przyczajenie
|
Wysłany: 18/01/10 22:22 Temat postu: Korzenie Siekierek |
|
|
Witam Wszystkich !!
Polecam poniższą stronkę !!
http://korzeniesiekierek.pl/
Pozdrawiam Michał |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 21/01/10 23:08 Temat postu: |
|
|
Fantastyczna strona. Kopalnia materiałów, a szczególnie wspomnień o Siekierkach. Gratulacje dla pomysłodawców i wykonawców! _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c. Stały użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 08/03/10 14:34 Temat postu: |
|
|
| Polecam wszystkim spacery na Kopiec Powstania Warszawskiego, blisko i doskonałe widoki, pamietam że kiedyś nie wiedziałem jak tam dotrzeć i próbowałem od strony ul.Nehru, jednakże najlepiej od Bartyckiej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|