| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 23/03/07 0:35 Temat postu: Siekierki |
|
|
Do Siekierek mamy najbliżej. Kopiec Powstania Warszawskiego leży na Siekierkach, chłopcy z Sielc tam właśnie ćwiczą jazdę na rowerach, a młodzież z sieleckich szkół chodzi na Kopiec, aby składać hołd poległym bohaterom. To się dzieje od czasu, kiedy pali się ogień (1 sierpnia - 2 października) podtrzymywany przez Straż Miejską. Wszyscy sielczanie powinni w tym czasie wdrapać się na Kopiec. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hewi Stały użytkownik

|
Wysłany: 23/03/07 19:16 Temat postu: |
|
|
Bylem na nim dawno dawno temu jak jeszcze nie bylo na nim tej kotwicy. Wdrapywalem sie od strony poludniowej, ale teraz widze na zdjeciach satelitarnych, ze od polnocy jest wybudowana sciazka?
Moze jak bedziemy mieli wiosne w pelni to wpadne podziwiac widoki z najwyzszej gory w Warszawie(?). |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 23/03/07 23:52 Temat postu: |
|
|
Hewi, koniecznie idź na Kopiec PW bez zwłoki. Schody, które zbudowano dwa lata temu, są najdłuższe w Warszawie. Obok schodów stoją drewniane krzyże. Jest ich setki. Nie idż sam. Zabierz towarzysza...bo na Kopiec PW nie chodzi się samotnie. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/03/07 21:29 Temat postu: |
|
|
wiecie, że Siekierki mają swoją stronę intrnetową i forum (dużo mniej popularne niż nasze), są na niej informacje o historii naszych sąsiadów
http://www.siekierki.waw.pl/ _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hewi Stały użytkownik

|
Wysłany: 23/04/07 18:12 Temat postu: |
|
|
Kopiec PW zaliczony
Przy okazji przetestowalem robienie zdjec panoramicznych. Efekt:
http://strony.aster.pl/zajdoze/kopiec.jpg
I moge powiedziec, ze same zdjecia to zaden problem wykonac, natomiast poskladac je do przyslowiowej kupy to juz prawdziwe wyzwanie. W jednym z automatycznych programow horyzont przypominal wykres sinusoidy
Do uzyskania powyzszego efektu musialem je recznie dopasowywac, ale niestety nie udalo sie uniknac podwojonego PKiN i barierki nagle gdzies dematerializujacej sie w powietrzu
A co do samego KPW to faktycznie krzyze robia wrazenie, sciezka zadbana, ale niestety strasznie psuja krajobraz te sklady budowlane, przez ktore nie wiedzialem czy ide w dobra strone aby dotrzec do KPW. :/ Poczatkowo obawialem sie miejsca spotkan meneli z okolicy, tymczasem po drodze spotkalem tylko pare staruszkow schodzacych schodek po schodku.  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 24/04/07 22:51 Temat postu: |
|
|
Super zdjęcie!
Na marginesie - w pewną letnią sobotę wszedłem na kopiec PW, a tam samochód policyjny stoi i policjanci pieką sobie kiełbaski (!). Zacząłem się zastanawiać, jak oni tam wjechali - wszak nie ma tam żadnego wjazdu, są tylko schody (po których właśnie wniosłem na plecach rower). Więc ich spytałem: okazało się, że... wjechali po schodach!  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hewi Stały użytkownik

|
Wysłany: 24/04/07 23:45 Temat postu: |
|
|
LOL
No to wyjasnilo sie skad te obtluczenia na schodach, ktore zauwazylem wchodzac - widocznie ostro szorowali tlumikami. A po ilosci tych obtluczen mozna domniemywac, ze nie byli tam tylko raz :/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jamad Aktywny użytkownik

Dołączył: 26/02/07 0:48 Posty: 71 Skąd: Prawie Sielce - 2 km od PeKiNu.
|
Wysłany: 25/04/07 22:39 Temat postu: |
|
|
| tomek napisał: | Super zdjęcie!
Na marginesie - w pewną letnią sobotę wszedłem na kopiec PW, a tam samochód policyjny stoi i policjanci pieką sobie kiełbaski (!). Zacząłem się zastanawiać, jak oni tam wjechali - wszak nie ma tam żadnego wjazdu, są tylko schody (po których właśnie wniosłem na plecach rower). Więc ich spytałem: okazało się, że... wjechali po schodach!  |
Niestety prawdopodobnie zażartowali sobie z Ciebie. Jest wjazd na kopiec od strony południowej, który na szczycie kończy się jakieś 20 - 30 metrów od Pomnika po stronie wschodniej schodów ... _________________ Pozdrawiam
[||==||][==||==||] |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 26/04/07 0:44 Temat postu: |
|
|
Na Kopcu PW pali się ogień w dniach 1 sierpnia-2 października - już od dwóch lat. Podtrzymujący ogień strażnicy wciąż wjeżdżają samochodem na szczyt. Ta droga, którą wjeżdżają służy chłopcom do ćwiczeń jazdy na rowerach po trudnym terenie. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tomek Stały użytkownik

|
Wysłany: 19/07/07 20:46 Temat postu: |
|
|
Wczoraj jechałem na rowerze tą drogą. Moim (i nie tylko moim) zdaniem nie da się tamtędy przejechać samochodem - jest za wąsko, w dodatku chłopcy rowerowcy pobudowali wszędzie ogromne skocznie. Jako niewierny Tomasz, nie uwierzę, że ktoś wjeżdża tą drogą, dopóki nie zobaczę  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20/07/07 13:36 Temat postu: |
|
|
No to mamy zadanie! Jak będę we wrześniu na kopcu lub jeszcze prędzej to zapytam strażników, w jaki sposób wjeżdżają na kopiec. Ciekawe, co mi powiedzą.
Hewi! Zdjęcie jesr znakomite! Ależ Ty jesteś zdolny! Gratulacje!.  _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
wed53 Stały użytkownik

|
Wysłany: 26/04/08 0:21 Temat postu: |
|
|
W latach 60-tych kopiec służył jako miejsce wycieczek w ramach nauki o przyrodzie. Cwiczenia z widnokręgu. _________________ turecka 2m6 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 26/05/09 22:44 Temat postu: |
|
|
Ja mogę dodać, że w okolicy przełomu lat 50/60 kopiec ten był zwany "zwałką", na szczyt prowadziła spiralna droga (chyba co najmniej 4 okrążenia), a na stromych ścieżkach położonych w poprzek do tej "serpentyny" ćwiczyli motokrosowcy.
A w ogóle "zwałka" składała się z wydłużonej, szerokiej podstawy, na której południowo-wschodniej części znajdowała się część stożkowa ze wspomnianą "serpentyną". Strome stoki były porośnięte zielskiem.
Obecnie kształt kopca został zmieniony, i wykonano łagodny stok po stronie północno-zachodniej.
Tadeusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|