| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 12/11/11 17:26 Temat postu: Sielanka |
|
|
Witam,
szukam pomocy w zlokalizowaniu pierwszego adresu knajpy Sielanka. Wg Staśka Grzesiuka Sielanka mieściła się przed wojną przy ulicy Belwederskiej w pobliżu "kortów tenisowych". Ja znam tylko tę Sielankę z rogu Czerniakowskiej i Gagarina - dziś niestety "Karczma Słupska". Gdzie były te "korty" i gdzie była Sielanka1?
A propos knajp czerniakowskich to z lat szczenięcych - 1961 - 1962 pamiętam - jak to moja Mama mówiła mordownię - w pobliżu Chełmskiej i Czerniakowskiej ( w tej samej kamienicy był szklarz i chyba fryzjer ) Zapamiętałem ze względu na szklarza - chyba musiałem coś wybić albo piłką albo kamieniem.
Pozdrawiam
Jarek Kozera
Ontario |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 13/11/11 4:16 Temat postu: |
|
|
Witam Cię Jarku. Ależ Cię los daleko rzucił...
Na Sielcach była Sielanka - taka trochę ekskluzywna - tam, gdzie dziś znajduje się siedziba Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Adres: ul. Belwederska 101. Tyle wiem. Może była jeszcze jakaś inna... i jest na forum ktoś, kto pamięta i napisze. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 13/11/11 4:18 Temat postu: |
|
|
Błąd: adres Sobieskiego 101. Przepraszam. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 13/11/11 4:23 Temat postu: Sielanka 1 |
|
|
Anastazjo,
dziękuję.
Tą Belwederską podałem za Grzesiukiem - może wtedy tak się nazywała.
Pozdrawiam spod klona
Jarek Kozera |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rudy Użytkownik

|
Wysłany: 27/11/11 4:37 Temat postu: Sielanka |
|
|
Witam !
Pamiętam Sielankę na rogu Czerniakowskiej i Gagarina , chodziłem tam po
kapsle.
Korty przy Belwederskiej , były w miejscu gdzie dziś stoi budynek biurowy
sąsiadujący z rosyjską ambasadą.Nie wiem czy to te o których pisał Grzesiuk.Były to dwa boiska , obok nich stał nieduży domek , nie większy niż 100-150 metrów kwadratowych , wszystko otoczone wysoką siatką po której wił się żywopłot.Zlikwidowano to pod budowę tego biurowca ,o ile dobrze pamiętam w latach siedemdziesiątych , kilka lat po likwidacji linii tramwajowej ( 2 i 36). |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 27/11/11 14:46 Temat postu: |
|
|
Agnieszka Osiecka napisała w piosence "Zabawa w Sielance":
"Na Czerniakowskiej rog Gagarina
Ostatni tramwaj jęknął na szynach
Ostatni tramwaj a za nim taxi
Bo tam się bawi warszawski Maxim"
To była ta druga Sielanka - powojenna. Słyszałam, że Agnieszka Osiecka bywała często w tym miejscu. Bawiła się w towarzystwie ludzi filmu, którzy pracowali w wytwórni przy Chełmskiej.
Ta pierwsza Sielanka (ul. Belwederska 101) nie odrodziła się po wojnie jako restauracja lecz po odbudowie została zajęta przez służby związane z radiem - podsłuchem - zagłuszaniem Wolnej Europy i czy innych stacji zachodnich. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rudy Użytkownik

|
Wysłany: 28/11/11 2:14 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: |
To była ta druga Sielanka - powojenna. Słyszałam, że Agnieszka Osiecka bywała często w tym miejscu. Bawiła się w towarzystwie ludzi filmu, którzy pracowali w wytwórni przy Chełmskiej. |
Wątpię aby Osiecka z towarzystwem bawiła się w Sielance- może później kiedy ta stała się Karczmą Słupską z końskimi siodłami przy barze. Moja pamięć sięga końca lat sześćdziesiątych , Sielanka była wówczas zwykłą spelunką , naprawdę dancingów i orkiestry tam nie było.
| Anastazja napisał: |
Ta pierwsza Sielanka (ul. Belwederska 101) nie odrodziła się po wojnie jako restauracja lecz po odbudowie została zajęta przez służby związane z radiem - podsłuchem - zagłuszaniem Wolnej Europy i czy innych stacji zachodnich. |
Może mówimy o dwóch różnych sielankach.Mieszkałem na Czerniakowskiej i na Górskiej trzydzieści lat , znałem okolicę jak Wysocki Bolszoj Karietnyj.
Właściciel skupu butelek na Stępińskiej ( prawie na rogu Gagarina ) , kiedy zamieniano Sielankę na Słupską , wspominał że dawniej Sielanka była przy Belwederskiej "pod górką" jak mówił i też była to spelunka.
Również Wittlin wspominając słynne wyczyny Wieniawy ,pisał że kończyły się często w spelunce zwanej Sielanka , u stóp Belwederu.
Sielanka o której piszesz spelunką chyba nie była.Ciekaw jestem źródła Twoich informacji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 28/11/11 4:06 Temat postu: Sielanka 1 i Sielanka 2 |
|
|
Rudy,
o to, to!!! O to mi własnie chodziło - gdzieś przy Belwederskiej, gdzieś obok kortów tenisowych o których wspominał Grzesiuk. Jakbyś cos jeszcze wiedział o tej pierwszej lokalizacji Sielanki to daj znać.
Co do Agnieszki Osieckiej to niestety miała w swoim życiu taki okres, że orkiestry i dancingi nie były jej potrzebne tak bardzo jak wódka i szemrane towarzystwo. A to z czego czerpała ( wenę też ) - dawała jej Sielanka w latach 60-tych i na przełomie lat 60 i 70. O piciu w towarzystwie ludzi z Wytwórni z Chełmskiej nic nie wiem, ale, że piła z chłopakami z Czerniakowa - stałymi bywalcami Sielanki, to wiem na bank, od pani Danusi Rinn-Czyżewskiej, z którą miałem kiedyś możliwość porozmawiać - a propos - też nasza sąsiadka tyle tylko, że ze Wschodniej Czerniakowskiej.
Pozdrawiam
Jarek Kozera |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 28/11/11 5:38 Temat postu: Sielanka, ale i nie tylko... |
|
|
Co też to można znaleźć szukając knajpy na Czerniakowie - przedwojenna książka telefoniczna:
http://lcweb2.loc.gov/service/gdc/scd0001/2002/20020611001wa/00000357q.jpg
strona 307, lewa kolumna, od góry numer 9, 10, 11, 13.
9,10,11 to Fabryka Kapeluszy to ta do której zakradał się Grzesiuk z kumplami i kradł pasy transmisyjne, kapelusze i wełnę. No i mamy kolejne nazwiska businesmenów z Sielec.
Pozdrawiam
Jarek Kozera |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 28/11/11 5:42 Temat postu: Przepraszam za pomyłkę |
|
|
....No i mamy kolejne nazwiska businesmenów z Siel(e)c.
Jarek Kozera |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rudy Użytkownik

|
Wysłany: 29/11/11 3:03 Temat postu: Re: Sielanka 1 i Sielanka 2 |
|
|
| Jarek Kozera napisał: | Rudy,
o to, to!!! O to mi własnie chodziło - gdzieś przy Belwederskiej, gdzieś obok kortów tenisowych o których wspominał Grzesiuk. Jakbyś cos jeszcze wiedział o tej pierwszej lokalizacji Sielanki to daj znać.
|
Witam !
Przemyślałem lokalizację podaną przez Grzesiuka i wydaje mi się że pomylił Sielankę z inną restauracją.Wydaje się że "stara" Sielanka przejęła sławę tej późniejszej , lub po prostu sielanka to było zwyczajowe określenie podmiejskiej restauracji.
Przypomina mi się fragment pewnej książki czy przewodnika ( nie pamiętam ani autora ani tytułu ) , jadąc linią wilanowską mijamy po drodze trzy restauracje , Marcelin , Promenadę i Sielankę.
Marcelin , tak chyba nazywano okolice dzisiejszego skrzyżowania Gagarina i Belwederskiej , te Grzesiukowe korty dokładnie było widać z autobusu 180 wspinającego się pod górę wzdłuż ogrodzenia sowieckiej ambasady , Promenada , tu skojarzenie jest oczywiste , no i Sielanka ,wypadałaby faktycznie pod Sobieskiego 101 jak twierdzi Anastazja.
BTW czy Piotrek Kozera który mieszkał w bloku przy Stępińskiej ( za parkingiem przy Gagarina ) i chodził do Technikum Geodezyjno -drogowego to Twoja rodzina ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rudy Użytkownik

|
Wysłany: 29/11/11 3:49 Temat postu: Re: Sielanka 1 i Sielanka 2 |
|
|
| Rudy napisał: |
Marcelin , tak chyba nazywano okolice dzisiejszego skrzyżowania Gagarina i Belwederskiej ,
|
Muszę sprostować , Marcelin to jednak Chełmska /Belwederska.
możliwe zatem że lokalizacja Sielanki przez Grzesiuka była prawidłowa , natomiast restauracja przy Sobieskiego 101 musiała pierwotnie nazywać się Marcelin i przejąć nazwę od zlikwidowanej Sielanki , wskazanej przez Grzesiuka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 05/12/11 15:14 Temat postu: Sielanka |
|
|
Witam serdecznie,
Rudy - dzieki za Twój wpis. Może Twoja "Sielankowa" teoria jest trafna. Tak czy inaczej jestem nadad nastawiony na odbiór wszelkich informacji o pierwowzorze tej knajpy (Czrniakowska róg Gagarina), do której miałem okazję wpadać, bo chadzać to zbyt duże słowo.
Jeszce słowo na temat kortów - przypomnij mi dokładniejszą ich lokalizację. Autobus 180 ( wcześniej 107 i B - który jechał na przystanek końcowy przy Pl. Unii Lubelskiej) jechał Belwederską, skręcał w lewo w Zawrotną i mozolnie piął się w górę po "kocich łbach" . Po skręcie w prawo jechał wzdłóż ogrodzenia ambasady Spacerową ( tramwaje odbijały w lewo w Goworka), aż wjeżdżał na ulicę Klonową. No i gdzie były te korty...? - przed skrętem w prawo w Spacerową, po? po lewej stronie czy po prawej - jadąc w górę. A może u podnuża domków na skarpie? Przypomnij proszę.
Pozdrawiam
Jarek Kozera |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Rudy Użytkownik

|
Wysłany: 10/12/11 2:54 Temat postu: Re: Sielanka |
|
|
| Jarek Kozera napisał: |
Jeszce słowo na temat kortów - przypomnij mi dokładniejszą ich lokalizację. Autobus 180 ( wcześniej 107 i B - który jechał na przystanek końcowy przy Pl. Unii Lubelskiej) jechał Belwederską, skręcał w lewo w Zawrotną i mozolnie piął się w górę po "kocich łbach" . Po skręcie w prawo jechał wzdłóż ogrodzenia ambasady Spacerową ( tramwaje odbijały w lewo w Goworka), aż wjeżdżał na ulicę Klonową. No i gdzie były te korty...? - przed skrętem w prawo w Spacerową, po? po lewej stronie czy po prawej - jadąc w górę. A może u podnuża domków na skarpie? Przypomnij proszę.
Pozdrawiam
Jarek Kozera |
Witam !
Zabiłeś mi ćwieka Korty były prawie dokładnie przy wyjeździe z Zawrotnej w Spacerową , po drugiej stronie torów tramwajowych.
Dziś tam jest chyba parking , tuż przy pasach na Spacerowej.
Widzi mi się jednak że to nie te korty o których pisał Grzesiuk.Napisał by chyba przy Spacerowej a nie przy Belwederskiej.
Może były jeszcze jakieś inne w trójkącie Belwederska Zawrotna Spacerowa ? Za moich czasów , była to po prostu łączka na której haratało się w gałę ( później wybudowano sowieckie przedstawicielstwo handlowe ) , co tam było przed wojną nie wiem.
Być może były jeszcze jakieś korty przy drugim końcu Belwederskiej , pomiędzy Promenadą a Dolną ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jarek Kozera Użytkownik

|
Wysłany: 11/12/11 3:17 Temat postu: Sielanka I cd |
|
|
Rudy,
dzięki. Coś jakby mi świtało z tymi kortami przy torowisku, ale też myślę, że Stasiek nie te miał na myśli. Więc szukamy dalej.
Co do pytania o znajomość lub powinowatość z Piotrkiem K. to nie moja familia.
Pozdrawiam
Jarek Kozera
Ontario
P.S. dopiero jak się popatrzy na to co się samemu napisało to rozum przychodzi do głowy. Jak się człowiek do cna unużał w emigracyjnym nurcie to potem nie patrzy pod nogi i pisze ".. u podnuża..." co napewno pozwoliłoby zarobić czerwona krechę u polonistki w Batorym.
Przepraszam za błąd |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|