| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Które zdanie jest poprawniejsze? |
| Historia Sielc |
|
100% |
[ 8 ] |
| Historia Sielec |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 8 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 18/05/10 23:03 Temat postu: Sielc czy Sielec? |
|
|
| Otwieram dyskusję nt. poprawności odmiany słowa Sielce. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Ekspert

|
Wysłany: 20/05/10 7:48 Temat postu: |
|
|
Zagłosowałem na Sielc, bo np. Siedlce - Siedlc, a nie Siedlec, choć nie koniecznie akurat dałem dobry przykład. Wg mnie na 95 % Sielc.
ps. przy okazji tematu zastanawia mnie kwestia nazewnictwa, z którą spotykam się od pewnego czasu i słyszę to głównie od przyjezdnych do stolicy, mianowicie - "mieszkam na Wilanowie, jadę na Wilanów lub na Ursus" - osobiście razi mnie gdy słyszę ''mieszkam na Ursusie'' jednakże np. w pracy jestem jedyny (?!) który tak mówi, ja twierdzę że powinno się mówić "do Wilanowa", a nie "na Wilanów", lecz może się mylę? Od urodzenia mieszkam w Warszawie i tak byłem nauczony.
Przepraszam że może nie na temat ale skoro i tak mało kto zagląda ostatnio na to forum, to nawet nie będzie miał mnie kto skarcic za wybieganie poza temat  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
joshua1 Stały użytkownik

|
Wysłany: 20/05/10 16:39 Temat postu: |
|
|
Intuicyjnie wybieram Sielc nie Sielec. Podobnie jak np. jedzie się do Kielc, a nie Kielec. Powiem np. "Nie znam Sielc." podobnie jak "Nie znam Kielc." (napisałam intuicyjnie, bo w słowniku nie sprawdzałam i nie mam wiedzy lingwistycznej )
trzydziestolatku, podany przez Ciebie przykład "mieszkam na Ursusie" też mi jakoś nie brzmi. Z drugiej strony mówi się "Mieszkam na Ochocie / na Żoliborzu / na Woli / na Bielanach / na Sielcach / Czerniakowie" etc. Więc pewnie stąd tendencja, żeby mówić "na Ursusie" Może to konsekwencja powiększania się Warszawy? Może za jakiś czas mieszkaniec Łomianek będzie mówił "Mieszkam na Łomiankach?" a Piaseczna "Mieszkam na Piasecznie"? Będzie przybywać dzielnic i może stąd tendencja... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 30/05/10 19:29 Temat postu: |
|
|
Historia Sielc.
To jest poprawne, tak samo jak np. siedzę na stołku , a nie na stołeku... |
|