Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sielce - paskudne getto w pięknym Mokotowie ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 24/05/09 1:20    Temat postu: Sielce - paskudne getto w pięknym Mokotowie ? Odpowiedz z cytatem

Z przykrością stwierdzam , nie po raz pierwszy, że część Sielc jest traktowana bardzo po macoszemu przez władze Mokotowa.

Ta część jest bardzo zaniedbana, całymi latami nic się nie remontuje, chdniki i jezdnie są na pewno najbardziej zaniedbane z całej dzielnicy Mokotów.
Centrum tego zaniedbania stanowi ulica Iwicka , na odcinku od Gagarina do Podchorązych. Na Iwickiej i w okolicy jezdnie są z popularnej w latach pięćdziesiątych " trelinki" , czyli z charakterystycznych betonowych sześciokątów. Tylko, że trelinkę kładziono 50 lat temu i trochę czasu minęło. A jak ona wygląda dziś - to widać.
Inne okoliczne ulice , przynajmniej częściowo są uporządkowane i wyremontowane. Ostatnio położono nowe chodniki z kostki brukowej na Sieleckiej, wyremontowana jest Stępińska, Górska.

Dzięki władzom Śródmieścia mamy wyremontowaną ulicę Podchorążych , w miejscu gdzie przebiega środkiem jezdni granica pomiędzy Mokotowem i Śródmieściem. Oczywiście ta część ulicy Podchorążych, która nie graniczy ze Śródmieściem, a przebiega już na Mokotowie jest zaniedbana i nie wyremontowana (od skrętu w kierunku Czerskiej , przy garażach BOR).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 24/05/09 8:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Odłączyć Sielce od Mokotowa Exclamation Very Happy Prawdopodobnie większość dzielnicowej "kasy" idzie na mokotowskie "bajery", stąd te zaniedbania. Stać już Sielce na samoistny, niepodległy byt Exclamation Very Happy
majki
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 26/05/09 15:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drogi to jedna sprawa, ale są też inne.

Do bajerów zaliczyłbym np. boiska. Na Mokotowie jest kilka całkiem nowych - np. to na rogu Madalińskiego i Książęcej.

A jedyne porządne jakie znam na Sielcach, to szkolne boisko przy ul. Podchorążych. Ale zdziwiłem się w niedzielę, że było zamknięte i musiałem skakać przez płot, żeby porzucać do kosza. Boisk przy Iwickiej nie warto wspominać, bo to podobnie jak z tą sześciokątną kostką brukową...
Powrót do góry
Zoś
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 25/07/09 21:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o boiska. Całkowicie rozumiem szkołę, czemu nie wpuszcza ludzi w niedzielę na swój teren i jestem za tym żeby nie odbywały się tam żadne mecze oprócz WF-u przynajmniej na razie (nie to żebym była przeciwna kulturalnemu graniu na tym boisku, czy coś... bo czasami widzę w Niedziele naprawdę ładne mecze). Mieszkam w budynku naprzeciwko boiska równolegle do ul. Podchorążych (ogólnie przy Iwickiej) i wiem w jaki sposób ludzie potrafią tam grać w piłkę nożną.... . Jak kogoś podnieca kopanie piłką w kraty to naprawdę, ciekawe zachowanie - jakiś socjolog powinien napisać o tym książkę... (Mógłby chociaż walić w kraty od wojska... ) Jakiś czas temu wybito mi szyby - Hurtowo po 2 tygodniach to samo. Tak się wkurzyłam że zrobiłam taką awanturę w szkole.... Nie będę wspominać o reakcji policji która jeszcze bardziej mnie wkurzyła i utwierdziła w przekonaniu że żyjemy w naprawdę dziwnym kraju... Normalnie człowiek może nerwowo się wykończyć.... I oczywiście nikt nic nie wie, nikt nic nie widział... Bo oczywiście "kulturalni" mieszkańcy ( nie mówię tu o wszystkich bo wiadomo różni są ludzie Razz) nie mają zamiaru pokryć kosztów wstawienia nowego okna. Dla mnie jest logiczne że osoba kulturalna po wybiciu szyby obcej osobie przeprosi i pokryje koszty wstawienia nowej szyby... Ale jak widać osoby wybijające szyby to nie są ludzie kulturalni - bo tacy raczej nie wybijają szyb Razz)
Szkoła załatwiła fundusze i pozwolenie na zamontowanie "piłkołapu" z miasta... Ale miała go zamontować bodajże w maju tego roku albo poprzedniego nawet (a na razie nie widzę żeby coś się działo... - więc podejrzewam że się przejdę dowiedzieć co i jak we Wrześniu, jak zamontują to sobie grajcie... jak chcecie z dala od moich okien Razz... Wymiana takiego okna to nie jest mały koszt... A kraty w oknach to nie jest miła opcja... A że ostatnio drastycznie przycięto lipy które zmniejszały prawdopodobieństwo wybicia szyby - sytuacja robi się napięta Razz - czasami. Więc apeluję o trochę rozwagi przy graniu na tym boisku.
Obecnie mam jedno okno lekko pęknięte i jedno lekko przy szczerbione w rogu...
A jedyną możliwością dla mnie jest wstawienie nowych okien - pancernych Very Happy... - niestety na razie mnie nie stać na takie Razz.
Powrót do góry
nośka
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 13/08/09 11:34    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się, że Iwicka jest ulicą strasznie zaniedbaną. Nikt nie opiekuję sie zielenią wokół bloków, elewacje budynków w opłakanym stanie, chodniki od 50 lat te same. Nie wiem także gdzie podziały się ławki ?!!!!
Pamiętam, że stały pod każdą klatką.
Z przykrościa stwierdzam, że nawet porządki wokół naszego bloku są rzadkością, worki z jesiennymi liśćmi stoja do wiosny, brakuje równiez koszy na smieci i psie odchody.
A przeciez to taka piękna i zielona ulica.
Powrót do góry
Yga
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 21/08/09 10:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nośka napisał:
Zgadzam się, że Iwicka jest ulicą strasznie zaniedbaną. Nikt nie opiekuję sie zielenią wokół bloków, elewacje budynków w opłakanym stanie, chodniki od 50 lat te same. Nie wiem także gdzie podziały się ławki ?!!!!
Pamiętam, że stały pod każdą klatką.
Z przykrościa stwierdzam, że nawet porządki wokół naszego bloku są rzadkością, worki z jesiennymi liśćmi stoja do wiosny, brakuje równiez koszy na smieci i psie odchody.
A przeciez to taka piękna i zielona ulica.

właśnie, właśnie - to samo zauważyłam chodząc tamtędy czy to do Agory czy to do przychodni. straszne dziury wszędzie, błoto - czasem aż nie można przejść, resztki chodnika, jakichś betonów - czy mieszkańcy sa na to niewrażliwi?
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 22/08/09 0:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze raz powtarzam, że Iwicka jest wyjątkowym GETTEM Mokotowa. W innych miejscach Sielc coś się dzieje, na Iwickiej zupełnie nic.

Mam nadzieję, że kawałek ulicy Sieleckiej, przy wjeździe z Gagarina w stronę Podchorązych, dostanie nową nawierzchnię, bo starą zdrapano. Ważne to jest także dla mieszkańców Iwickiej, bo każdy, kto jedzie samochodem musi jechać Sielecką, bo Iwicka zamknięta od Gagarina.Na Sieleckiej poprawiono chodniki, zrobiono trochę miejsc parkingowych.

Nawierzchnia Iwickiej jest w tragicznym stanie, a okoliczne ulice znacznie poprawiono, m.in. Podchorążych, Sielecka, Stępińska , Górska.
Nic się nie robi z chodnikami na Iwickiej, które są w opłakanym stanie, w najgorszym na całych Sielcach !

Trwa więc skandaliczna polityka władz Mokotowa w stosunku do mieszkańców tej ulicy. Zróbmy coś , by to zmienić. Alarmujmy , protestujmy !
Powrót do góry
nośka
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 22/08/09 12:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Próbowałam alarmować o fatalnym stanie ul.Iwickiej na stronie głównej dzielnicy mokotów- niestety bez jakiegokolwiek odzewu, mój list nie został nawet zamieszczony na w/w stronie.
Powrót do góry
Xawery
Ekspert
Ekspert

PostWysłany: 14/11/11 0:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nareszcie ! Pojawiły się ekipy, które coś robią z chodnikami przy Iwickiej!

Wyremontowano około 35 metrów chodnika od Iwickiej w kierunku dawnego sklepu Mannhattan. Dobre i to. Robotnicy powiedzieli , że dalej nie będą w tym roku robić... Ale dobre i to...

Jeszcze po drugiej stronie Iwickiej wymieniane są częściowo chodniki. Zrywane są stare , połamane płyty i kładą kostkę brukową.

Brawo, oby nie zapeszyć!
Powrót do góry
CrazyJack
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 21/11/11 19:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Niby coś się dzieje, ale np na boisku szkoły przy Krasnołęckiej zamiast młodzieży - jest parking strzeżony !!! ...i to nie tylko dla samochodów osobowych. Parkują tam ciężarówki!!! - smród jest potworny jak rano wszystkie odpalają...

Są przecież jakieś normy.

Niby gdzie młodzież ma siedzieć?! - siedzi pod sklepem z alkoholem, bo na boisku jest parking strzeżony.
Powrót do góry
borys
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 21/11/11 21:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A co gdy boisko stanowi teren prywatny? Wowaczas wlascicel moze na swojej nieruchomosci dokonywac wszelkiej dzialalnosci, w tym takze zakladac parking samochodowy. A tak sie sklada ze w przypadku tego boiska tak wlasnie jest, boisko nie nalezy juz do szkoly a do wlasciciela ktory odzyskal swoja utracona kiedys nieruchomosc, tak wiec od niego zależy jedynie co tam sie bedzie teraz znajdowac. I zagospodarowuje ja zgodnie z wlasnym "widzimisie".
Niestety,ma Pan kłopotliwego sąsiada
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: