Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Stare zdjęcia - identyfikacja

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gb
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 06/09/09 1:28    Temat postu: Stare zdjęcia - identyfikacja Odpowiedz z cytatem

Szperając w odmętach internetu czasem natrafiam na stare zdjęcia z Sielc lub Mokotowa. Niestety ich posiadacze ani ja nie zawsze potrafią zidentyfikować dokładnie gdzie to było. Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie pomóc.

Zdjęcie pierwsze to stara pocztówka "Sielce okolice Warszawy". Moje podejrzenia to Park Promenada lub Park Sielecki, ale jakoś nie jestem w stanie dokładnie zidentyfikować tego miejsca.

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
gb
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 06/09/09 1:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Drugie to dwa okupacyjne zdjęcia z Mokotowa. Opisane "Garnizon WH na kwaterach,Mokotow-Schule/szkola/,Dolna-schule,1939/40"

Wkrótce następne zdjęcia.
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 18/11/09 2:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ależ jesteś zdolny gb! Takie świetne pamiątki z dawnych Sielc znaleźć w "odmętach internetu" to nie lada gratka. Gratuluję. Może jeszcze coś da odszukać? Pozdrawiam
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 18/11/09 14:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

1 zdjęcie - raczej nie Promenada. Z racji ukształtowania widocznego zbiornika wodnego. Park Sielecki? Brak dokumentacji i ściślekszej lokalizacji z roku 1906. Raczej - nie. Wyglada mi na jeden z dwóch stawów poniżej Belwederu (ten węższy). Wówczas Belweder należy lokalizować po lewej, niewidocznej stronie zdjecia. Widoczne na zdjęciu niewiasty idą w kierunku Światyni Egipskiej... Ta część Łazienek nie ma wystarczajacej dokumentacji fotograficznej. Szukałem w necie... Widoczny w głębi jaz spustowy(?), obecnie nie istniejacy, potwierdzały moje domysły, jako że przy wspomnianej świątyni znajdowały sie źródełka zasilajace... Ale najlepiej sprawdzić osobiście...
2 - zdjęcie - Jeżeli Dolna - to strona północna na odcinku między Piaseczyńską a Konduktorską. Widoczne w głębi domy na Pytlasińskiego?... Drugie zdjęcie obok - nie rozpoznałem... Może Zakład Psychiatryczny?... Niemcy zajmowali przeważnie budynki publiczne, w tym szkoły i budynki instytucji oraz administracji... rzadziej kamienice mieszkalne w celach zakwaterowania wojska... a na Dolnej prócz rzeczonej szkoły był tylko wymieniony wyżej zakład.
Nic pewnego...
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 18/11/09 19:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, tak sobie myslę że to co poniżej( w rozumieniu na wschód ) Belwederu to nie Sielce ( chyba że się mylę)

to wycinek planu z 1896 ( więc niedaleko do 1906) i widac gzie się Warszawa "kończy". Na pocztówce stoi -okolice Warszawy Sielce ,więc chyba trzeba szukać gdzie indziej conie zmienia faktu że też nie mam pojęcia gdzie ...
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 18/11/09 22:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację Dlotiwl... to nie Sielce... We współczesnym pojęciu Sielce to prawa dolna część planu z obrysem istniejącej obecnie ulicy Podchorążych... Ze zdjęcia wnioskowałem błędnie... Ale nie kojarzy mi się inne miejsce na Sielcach i okolicy z tak dobrze utrzymanym parkiem. Co do precyzji lokalizacji podanej na zdjęciu "Sielce" też można mieć wątpliwości... W tamtych czasach, w potocznym rozumieniu pojęcie "Sielc" mogło obejmować również pogranicze... W tym teren na południe od Łazienek... A znaczny obszar poniżej skarpy belwederskiej przynależał do tzw. "Parku belwederskiego" i wówczas nie stanowił integralnej części Łazienek. Dawno temu opowiadał pewien stary dozorca, że "Park belwederski" obejmował znaczny teren na wschód i na zachód od Belwederu, sięgając pl. Unii... Prezentowane przez Ciebie zdjęcie zdaje sie to potwierdzać. Tyle jako ciekawostka... Moja wiedza w tej kwestii jest znikoma... Very Happy
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 18/11/09 22:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Biorąc pod uwagę inną pocztówkę, którą można znaleźć tutaj: http://www.sielce.waw.pl/forum/stara-pocztowka-z-sielc-t68.html
z bardzo podobnym podpisem "Z okolic Warszawy" "SIELCE" wnioskowałbym, że to te same okolice. Bardziej obstawiałbym Park Sielecki.

Czy data na pocztówce 16 VII 06 odnosi się do okresu, z którego ona pochodzi?
Powrót do góry
jpctrp
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 05/01/10 8:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budrys napisał:
2 - zdjęcie - Jeżeli Dolna - to strona północna na odcinku między Piaseczyńską a Konduktorską. Widoczne w głębi domy na Pytlasińskiego?... Drugie zdjęcie obok - nie rozpoznałem... Może Zakład Psychiatryczny?... Niemcy zajmowali przeważnie budynki publiczne, w tym szkoły i budynki instytucji oraz administracji... rzadziej kamienice mieszkalne w celach zakwaterowania wojska... a na Dolnej prócz rzeczonej szkoły był tylko wymieniony wyżej zakład.
Nic pewnego...

zaklad psychiatryczny raczej nie. 1 - zaklad jest polozony znacznie nizej (nie "niżej na ulicy", ale "fizycznie") wzgledem kamienic po 2 stronie ulicy. rzeczywiście, przed wojną po 2 stronie zakładu stały diść nowoczesne kamienice z lat 20 i 30 - zniszczone podczas powstania.

pozatym czy zakład nie jest powojenny? nie wiem, nie mogę znaleść info.
Powrót do góry
jpctrp
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 05/01/10 8:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zag napisał:
Biorąc pod uwagę inną pocztówkę, którą można znaleźć tutaj: http://www.sielce.waw.pl/forum/stara-pocztowka-z-sielc-t68.html
z bardzo podobnym podpisem "Z okolic Warszawy" "SIELCE" wnioskowałbym, że to te same okolice. Bardziej obstawiałbym Park Sielecki.

Czy data na pocztówce 16 VII 06 odnosi się do okresu, z którego ona pochodzi?

niewątpliwie jest to budowla ogrodowa. trudno ją wydatować stylistycznie. na oko są to ostatnie dekady 18 wieku - do 2 poł 19. wieku. kiepska sprawa. skądś znam ten budynek, ale nie pamiętam skad. może to jednak jakieś północne okolice łazienek?
Powrót do góry
tg3a
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 05/01/10 17:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam.
jpctrp napisał:
skądś znam ten budynek, ale nie pamiętam skad. może to jednak jakieś północne okolice łazienek?

A może z Albumu na naszym forum? http://www.sielce.waw.pl/forum/album_page,pic_id,487.html
Pozdrawiam -
Tadeusz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: