| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gb Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/09/09 1:28 Temat postu: Stare zdjęcia - identyfikacja |
|
|
Szperając w odmętach internetu czasem natrafiam na stare zdjęcia z Sielc lub Mokotowa. Niestety ich posiadacze ani ja nie zawsze potrafią zidentyfikować dokładnie gdzie to było. Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie pomóc.
Zdjęcie pierwsze to stara pocztówka "Sielce okolice Warszawy". Moje podejrzenia to Park Promenada lub Park Sielecki, ale jakoś nie jestem w stanie dokładnie zidentyfikować tego miejsca.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gb Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/09/09 1:30 Temat postu: |
|
|
Drugie to dwa okupacyjne zdjęcia z Mokotowa. Opisane "Garnizon WH na kwaterach,Mokotow-Schule/szkola/,Dolna-schule,1939/40"
Wkrótce następne zdjęcia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 18/11/09 2:20 Temat postu: |
|
|
Ależ jesteś zdolny gb! Takie świetne pamiątki z dawnych Sielc znaleźć w "odmętach internetu" to nie lada gratka. Gratuluję. Może jeszcze coś da odszukać? Pozdrawiam _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 18/11/09 14:47 Temat postu: |
|
|
1 zdjęcie - raczej nie Promenada. Z racji ukształtowania widocznego zbiornika wodnego. Park Sielecki? Brak dokumentacji i ściślekszej lokalizacji z roku 1906. Raczej - nie. Wyglada mi na jeden z dwóch stawów poniżej Belwederu (ten węższy). Wówczas Belweder należy lokalizować po lewej, niewidocznej stronie zdjecia. Widoczne na zdjęciu niewiasty idą w kierunku Światyni Egipskiej... Ta część Łazienek nie ma wystarczajacej dokumentacji fotograficznej. Szukałem w necie... Widoczny w głębi jaz spustowy(?), obecnie nie istniejacy, potwierdzały moje domysły, jako że przy wspomnianej świątyni znajdowały sie źródełka zasilajace... Ale najlepiej sprawdzić osobiście...
2 - zdjęcie - Jeżeli Dolna - to strona północna na odcinku między Piaseczyńską a Konduktorską. Widoczne w głębi domy na Pytlasińskiego?... Drugie zdjęcie obok - nie rozpoznałem... Może Zakład Psychiatryczny?... Niemcy zajmowali przeważnie budynki publiczne, w tym szkoły i budynki instytucji oraz administracji... rzadziej kamienice mieszkalne w celach zakwaterowania wojska... a na Dolnej prócz rzeczonej szkoły był tylko wymieniony wyżej zakład.
Nic pewnego... _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 18/11/09 19:05 Temat postu: |
|
|
Witam, tak sobie myslę że to co poniżej( w rozumieniu na wschód ) Belwederu to nie Sielce ( chyba że się mylę)
to wycinek planu z 1896 ( więc niedaleko do 1906) i widac gzie się Warszawa "kończy". Na pocztówce stoi -okolice Warszawy Sielce ,więc chyba trzeba szukać gdzie indziej conie zmienia faktu że też nie mam pojęcia gdzie ... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 18/11/09 22:02 Temat postu: |
|
|
Masz rację Dlotiwl... to nie Sielce... We współczesnym pojęciu Sielce to prawa dolna część planu z obrysem istniejącej obecnie ulicy Podchorążych... Ze zdjęcia wnioskowałem błędnie... Ale nie kojarzy mi się inne miejsce na Sielcach i okolicy z tak dobrze utrzymanym parkiem. Co do precyzji lokalizacji podanej na zdjęciu "Sielce" też można mieć wątpliwości... W tamtych czasach, w potocznym rozumieniu pojęcie "Sielc" mogło obejmować również pogranicze... W tym teren na południe od Łazienek... A znaczny obszar poniżej skarpy belwederskiej przynależał do tzw. "Parku belwederskiego" i wówczas nie stanowił integralnej części Łazienek. Dawno temu opowiadał pewien stary dozorca, że "Park belwederski" obejmował znaczny teren na wschód i na zachód od Belwederu, sięgając pl. Unii... Prezentowane przez Ciebie zdjęcie zdaje sie to potwierdzać. Tyle jako ciekawostka... Moja wiedza w tej kwestii jest znikoma...  _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 18/11/09 22:26 Temat postu: |
|
|
Biorąc pod uwagę inną pocztówkę, którą można znaleźć tutaj: http://www.sielce.waw.pl/forum/stara-pocztowka-z-sielc-t68.html
z bardzo podobnym podpisem "Z okolic Warszawy" "SIELCE" wnioskowałbym, że to te same okolice. Bardziej obstawiałbym Park Sielecki.
Czy data na pocztówce 16 VII 06 odnosi się do okresu, z którego ona pochodzi? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jpctrp Użytkownik

|
Wysłany: 05/01/10 8:18 Temat postu: |
|
|
| Budrys napisał: | 2 - zdjęcie - Jeżeli Dolna - to strona północna na odcinku między Piaseczyńską a Konduktorską. Widoczne w głębi domy na Pytlasińskiego?... Drugie zdjęcie obok - nie rozpoznałem... Może Zakład Psychiatryczny?... Niemcy zajmowali przeważnie budynki publiczne, w tym szkoły i budynki instytucji oraz administracji... rzadziej kamienice mieszkalne w celach zakwaterowania wojska... a na Dolnej prócz rzeczonej szkoły był tylko wymieniony wyżej zakład.
Nic pewnego... |
zaklad psychiatryczny raczej nie. 1 - zaklad jest polozony znacznie nizej (nie "niżej na ulicy", ale "fizycznie") wzgledem kamienic po 2 stronie ulicy. rzeczywiście, przed wojną po 2 stronie zakładu stały diść nowoczesne kamienice z lat 20 i 30 - zniszczone podczas powstania.
pozatym czy zakład nie jest powojenny? nie wiem, nie mogę znaleść info. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
jpctrp Użytkownik

|
Wysłany: 05/01/10 8:31 Temat postu: |
|
|
| Zag napisał: | Biorąc pod uwagę inną pocztówkę, którą można znaleźć tutaj: http://www.sielce.waw.pl/forum/stara-pocztowka-z-sielc-t68.html
z bardzo podobnym podpisem "Z okolic Warszawy" "SIELCE" wnioskowałbym, że to te same okolice. Bardziej obstawiałbym Park Sielecki.
Czy data na pocztówce 16 VII 06 odnosi się do okresu, z którego ona pochodzi? |
niewątpliwie jest to budowla ogrodowa. trudno ją wydatować stylistycznie. na oko są to ostatnie dekady 18 wieku - do 2 poł 19. wieku. kiepska sprawa. skądś znam ten budynek, ale nie pamiętam skad. może to jednak jakieś północne okolice łazienek? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|