Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Szpital Czerniakowski

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 26/07/06 8:03    Temat postu: Szpital Czerniakowski Odpowiedz z cytatem

Za Życiem Warszawy:

"Jest decyzja o powiększeniu szpitala przy ulicy Stępińskiej

Rozbudowa Szpitala Czerniakowskiego ma ruszyć w przyszłym roku. W ten sposób Ratusz chce rozwiązać problem – co zrobić z pacjentami, którzy leczyli się w zlikwidowanym szpitalu elżbietanek.

Według planów, do Szpitala Czerniakowskiego przy ul. Stępińskiej ma zostać dobudowany pawilon. Znajdą się w nim oddziały: internistyczny, geriatryczny i stacja dializ. Łącznie przybędzie ok. 70 łóżek.

Rozbudowa ma trwać dwa lata – mówi Aurelia Ostrowska, dyrektor Biura Polityki Zdrowotnej w Ratuszu. Już od stycznia 2007 r. przy ul. Stępińskiej mają przyjmować pacjentów laryngologia i okulistyka dla dzieci."
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 16/09/06 23:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie przeczytałam w "Południu...", że Szpital Czerniakowski ma nową izbę przyjęć. Jest obszerna i wygodna. Jej budowa pochłonęła 2,7 mln zł. Na uroczystym otwarciu był m.in. przewodniczący Rady Warszawy Witold Kołodziejski oraz burmistrz Mokotowa Robert Soszyński.
Dobrze, że jest izba, ale nie chcę na nią trafić w żadnej roli...
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 17/01/07 8:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od wczoraj, po dziewięciu miesiącach przerwy, zaczyna działać oddział chirurgii urazowo-ortopedycznej w Szpitalu Czerniakowskim przy Stępińskiej.

Na oddziale chirurgii urazowo-ortopedycznej jest 40 łóżek (wcześniej było 2Cool. W 2- i 3-osobowych salach są łazienki lub umywalki. Wyremontowano też część zabiegową. Na sali operacyjnej jest nowy sprzęt za 300 tys. zł oraz klimatyzacja. Ostatniego lata w czasie upałów było tu ok. 40 stopni Celsjusza i lekarze operowali w slipkach. Szpital przy ul. Stępińskiej od wczoraj zaczyna też pełnić ostre dyżury urazowe.
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 25/09/07 7:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj w Rzeczpospolitej:

Akademia bierze oddział

W Szpitalu Czerniakowskim w tym roku kolejny oddział przejmie Akademia Medyczna.

Część lekarzy jest przeciwna zmianom i uważa, że przyniesie to szkodę warszawiakom.

Obecnie w placówce przy ul. Stępińskiej działają dwa oddziały internistyczne. Jeden, z 31 łóżkami, prowadzi AM, drugi dwa razy większy podlega szpitalowi. W połowie sierpnia dyrekcja lecznicy podpisała umowę z uczelnią. Po jej zatwierdzeniu przez Radę Warszawy także większy oddział chorób wewnętrznych będzie prowadzony przez AM. To - jak twierdzą lekarze - będzie niekorzystne dla pacjentów z Mokotowa.

- Po udostępnieniu interny uczelni chorzy z naszego miasta mogą mieć utrudniony dostęp do szpitala, bo na oddziały kliniczne trafiają osoby z całego kraju i czasami może brakować miejsc -mówią anonimowo lekarze.

Dyrekcja szpitala uspokaja, że zasady przyjmowania i zakres udzielanych świadczeń się nie zmienią. Przekonuje, że podpisanie umowy jest dla niego korzystne.

-Wzrośnie nasz prestiż, wzrosną dochody, bo kontrakty kliniczne są wyższe. Rocznie lecznica zyska na tym ok. 600 tys. złotych. Akademia Medyczna będzie także płaciła za pomieszczenia - wyjaśnia lekarz naczelny dr Piotr Karasiewicz.

Uczelnia w lecznicy przy Stępińskiej prowadzi też oddział laryngologiczny i chirurgiczny.

- Użyczenie oddziału internistycznego umożliwi prowadzenie zajęć dla 196 studentów ostatnich lat -dodaje Karasiewicz.

Akademia Medyczna swoje oddziały prowadzi m.in. w szpitalach Bielańskim i na Solcu. W placówce na Bielanach 11 z 21 oddziałów jest użyczanych uczelni bądź Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego.

- Szpital zyskuje na podpisaniu umowy z uczelnią -przekonuje dyrektor ds. klinicznych AM prof. Ryszard Gellert. -Lekarze, którzy pracują na takim oddziale, muszą cały czas podnosić swoje kwalifikację.

Dla szpitala w Międzylesiu, gdzie działa klinika urologii, współpraca z AM ma wymierne korzyści. - To uczelnia, a nie szpital opłaca etaty lekarzom, którzy tutaj pracują. Poza tym zyskujemy renomę i stajemy się coraz bardziej konkurencyjni -mówi dyrektor placówki Jarosław Rosłon.
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 25/09/07 7:54    Temat postu: Łączą interny w szpitalu przy Stępińskiej Odpowiedz z cytatem

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna

W Szpitalu Czerniakowskim z dwóch oddziałów internistycznych ma powstać jeden - będzie użyczony Akademii Medycznej. Pacjenci boją się, że trudniej będzie się tam dostać.
W Szpitalu Czerniakowskim są dwa oddziały chorób wewnętrznych - miejski z mniej więcej 60 łóżkami i kliniczny z 30, użyczony Akademii Medycznej. Teraz oba mają być połączone, a nowy oddział internistyczny w całości będzie użyczony AM.

Pacjenci obawiają się, że te zmiany będą dla nich niekorzystne. - Po zlikwidowaniu Szpitala Elżbietanek na Mokotowie zostały nam dwa - przy Wołoskiej, w którym prawie zawsze nie ma wolnych miejsc, oraz przy Stępińskiej - mówi pani Agata, mieszkanka Mokotowa. - Gdy w Szpitalu Czerniakowskim był miejski oddział, było jasne, że przyjmą każdego. Boję się, że gdy stanie się kliniczny, Akademii będzie bardziej zależeć na badaniach naukowych i nastawią się na pacjentów z całej Polski.

Lekarze z likwidowanego oddziału miejskiego też obawiają się zmian. - Nie wiemy, co nas czeka. Atmosfera jest fatalna. Nikt tego wprost nie powiedział, ale jest jasne, że nowy szef jest nastawiony na badania kliniczne. Słyszałem, że zniknie 30 łóżek, a to będzie dramat, bo w Warszawie już brakuje miejsc na oddziałach internistycznych.

Leszek Wójtowicz, dyrektor Szpitala Czerniakowskiego (wcześniej był szefem zlikwidowanego Szpitala Elżbietanek), obiecuje, że łóżek nie ubędzie. I zapewnia, że na nowy oddział będą przyjmowani wszyscy pacjenci, a nie tylko skomplikowane przypadki. Twierdzi, że użyczenie oddziału Akademii Medycznej opłaca się szpitalowi. - Narodowy Fundusz Zdrowia zapłaci nam o 600 tys. zł więcej, jeśli będzie to oddział kliniczny. Akademia da kilka etatów dla lekarzy wykładowców, wyposaży salę wykładową, będzie nam też płacić za każdego studenta i pokryje połowę rachunków telefonicznych - wylicza.

Elżbieta Wierzchowska, szefowa Biura Polityki Zdrowotnej w ratuszu, popiera zmiany. I podkreśla, że na podobnej zasadzie działają już oddziały w innych miejskich szpitalach, m.in. Bielańskim czy na Solcu. W Szpitalu Czerniakowskim jako klinika działa już oddział otolaryngologiczny i chirurgii ogólnej. - Dzięki temu wzrasta prestiż oddziałów. Dostęp do opieki medycznej się nie zmieni - zapewnia.

Żeby oddział miejski stał się klinicznym, musi się na to zgodzić rada miasta. Wczoraj projekt uchwały w tej sprawie opiniowali radni komisji zdrowia. Większość była za. Protestował tylko Bartosz Dominiak (SdPl), szef komisji. - W tym tempie wkrótce wszystkie oddziały szpitalne przerobimy na kliniczne - mówił.

- I bardzo dobrze. To wymusi na lekarzach ciągłą pracę i doskonalenie - ripostowali jego oponenci. A obecny na posiedzeniu dyrektor szpitala powtórzył swoje argumenty: w szpitalu łóżek nie ubędzie, przybędzie za to pieniędzy.
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 23/02/08 10:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj w Gazecie Wyborczej

Cytat:
Ambulatorium laryngologiczno-okulistyczne w Szpitalu Czerniakowskim już działa. - Ten oddział w niczym nie ustępuje lecznicom w innych krajach na zachodzie Europy - zachwalają lekarze
Ambulatorium doraźnej pomocy okulistyczno-laryngologicznej w szpitalu przy Stępińskiej otworzyła wczoraj prezydent Hanna Gronkiewicz-Waltz. Była też pierwszą pacjentką przychodni okulistycznej.

- Cieszę się, że te inwestycje będą służyć pacjentom, bo to oznacza, że pieniądze zostały wydane z pożytkiem. Mam nadzieję, że dobrze zarządzanych placówek z dobrymi menedżerami będzie coraz więcej - mówiła prezydent Warszawy.

Frontowa część budynku przeszła generalny remont. Zakupiono nowoczesny sprzęt, który, jak zapewniają specjaliści, nie odbiega w jakości od urządzeń stosowanych w najbardziej rozwiniętych krajach świata. Całość kosztowała ponad 7 mln zł. Środki przekazał warszawski ratusz jako organ założycielski szpitala. A oddział udało się wyremontować zaledwie w kilka miesięcy.

Niestety, na samym początku ambulatorium będzie pracować na pół etatu, tj. w godzinach od 7 do 15. Nie udało się jeszcze znaleźć nowych lekarzy, którzy wypełniliby całodobowe dyżury. Ale w planach jest zapewnienie pomocy przez 24 godziny na dobę.
Powrót do góry
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 25/02/08 23:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój tata (90 lat, przewlekła niewydolność nerek) 1,5 roku temu z samodzielnego staruszka, unikającego "służby" zdrowia jak ognia stał się pacjentem Szp. Czerniakowskiego wracającym tam jak bumerang co miesiąc, dwa, trzy...
Był na obu oddziałach. Moje doświadczenia z tą "służbą" jakie zdobyłam w ciągu tego czasu i na wołowej skórze nie spisać. Oddział miejski czy kliniczny...to nie ma znaczenia jeśli jesteś niedołężnym staruszkiem. Na szczęście dla mojego taty jestem ja - kiedyś spokojna, wręcz flegmatyczna osoba, teraz kobieta- wojownik walcząca ze służbą zdrowia nieomal z nożem w zębach, żeby mój tata miał chociaż minimum tego co powinien otrzymać. Chwytam się każdego sposobu: prośby, groźby, podstępu, pochlebstwa, jak nie krzykiem to płaczem. Zawsze wracam po zderzeniu z tą "służbą" do domu upokorzona, po każdym pobycie taty w szpitalu przyrzekam sobie, że już nigdy więcej, ale to oznaczałoby wczesniejszą śmierć mojego taty.
Czemu rodzina starca jest zawsze na izbie przyjęć podejrzewana o chęć "pozbycia" się kłopotu ? Mam w nosie remonty i nowoczesny sprzęt. Służba zdrowia w Polsce nie ma ludzkiej twarzy. Może gdyby pracownicy sł. zdr. zamiast stałej pracy ze stałą pensją, urlopem i emeryturą musieli założyć własną działalność gosp. i byli traktowani jak wszyscy właściciele firm to szanowaliby swoich klientów, czyli pacjentów.
Przepraszam za te osobiste wynurzenia, ale jak czytam, że ktoś się cieszy, że inwestycje będą służyć pacjentom to nie wiem czy śmiać się czy płakać.
Powrót do góry
Sympatyczna
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 06/04/08 15:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magdaleno,dobrze rozumiem Twój nastrój. Wiele upokorzeń człowiek musi znieść w takim miejscu ,które,wydawałoby się ,powinno wspierać i chorych i ich rodziny. Nonszalancja i arogancja jest na porządku dziennym. Proste sprawy urastają do problemu niedoprzeskoczenia. Mnie aż tak nie dotknęło jak Ciebie bo mój Ojciec nie leżał tak długo w tym szpitalu. Ale trochę też sie naszarpałam. Dopóki leżał na OIOK (Oddział Intensywnej Opieki Kardiologicznej) miał dobrą opiekę i lepsze warunki . "Schody" się zaczęły kiedy przenieśli Go na zwykły oddział. Począwszy od braku pościeli (przyniosłam z domu) skończywszy na braku druków skierowania do sanatorium. Wiem,że tą są problemy z którymi można sobie jakoś poradzić natomiast na obojętność personelu nie ma lekarstwa.
Czy Twój Ojciec czuje się już lepiej? Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo wytrwałości
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 12/04/08 17:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Magdaleno, współczuję i pozdrawiam. Ja również - jak wielu z nas - mam doświadczenia związane z tym szpitalem, lecz są one pozytywne. W czasie kiedy lezał w nim ktoś z mojej rodziny wszystko było w najlepszym porządku.
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 15/04/08 8:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj w Życiu Warszawy.

Cytat:
W jedynym w stolicy całodobowym ambulatorium okulistyczno-laryngologiczne brakuje lekarzy. Szef placówki boi się, że będzie musiał ograniczyć przyjęcia pacjentów.

Kilka dni szukałam okulisty, bo od jakiegoś czasu boli mnie oko mówi pani Halina, która wczoraj została przyjęta w ambulatorium w Szpitalu Czerniakowskim. Codziennie przyjmowanych jest w nim ponad 30 pacjentów. Niedługo może jednak się okazać, że ambulatorium będzie musiało ograniczyć działalność, bo dyrektor placówki na Mokotowie ma problem ze skompletowaniem załogi. Powód? Lekarze nie są zainteresowani dyżurowaniem za 75 zł za godzinę.

– To są jedne z wyższych stawek w stolicy. A nie możemy zaoferować więcej, ponieważ nie mamy podpisanego kontraktu na ambulatorium z Narodowym Funduszem Zdrowia – mówi szef lecznicy przy ul. Stępińskiej Leszek Wójtowicz.

A miało być inaczej. Przychodnia, w którą ratusz zainwestował ponad 1,3 mln zł, zaczęła działać pod koniec lutego. Wyremontowano gabinety dla laryngologów i okulistów, kupiono nowoczesny sprzęt. Specjaliści mieli przyjmować przez całą dobę.

– Pod koniec ubiegłego roku NFZ obiecał, że będziemy mogli podpisać kontrakt na 24 godziną opiekę. Nic z tego nie wyszło – mówi Wójtowicz.Dzisiaj urzędnicy z funduszu twierdzą, że umowy na całodobowe ambulatorium okulistyczno-laryngologiczne nie mogą podpisać.

– Świadczenie takie nie zostało wpisane katalogu usług medycznych – wyjaśnia rzecznik prasowy mazowieckiego NFZ Jerzy Serafin. I dodaje, że obietnicę podpisania kontraktu składał poprzedni dyrektor Andrzej Jacyna (został odwołany ze stanowiska w marcu – red.).

Teraz ambulatorium działa na podstawie umowy o poradach specjalistów. – To oznacza, że mniej na nim zarabiamy. Za pierwszą wizytę pacjenta NFZ płaci nam ok. 80 zł, za każdą kolejną stawka jest już o ok. 50 zł niższa – wyjaśnia dyrektor placówki, który wciąż negocjuje kontrakt.

W rozmowy włączył się też stołeczny ratusz. – NFZ powinien podpisać wyższy kontrakt. Całodobowe ambulatorium rozwiązuje problem tłoku na ostrych dyżurach w szpitalach. Nie wyobrażam sobie ograniczenia jego działalności – mówi dyrektor Biura Polityki Zdrowotnej Elżbieta Wierzchowska.
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 21/05/08 9:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Źródło: Strona Straży Miejskiej.

Cytat:
W środę (14 maja) w godz. 10-11 odbyły się ćwiczenia związane z ewakuacją pacjentów Szpitala Czerniakowskiego przy ul. Stępińskiej. W symulacji wzięły udział Straż Miejska, Straż Pożarna, Policja oraz Pogotowie Ratunkowe. Tuż po 10 na oddziale okulistycznym wybuchł „kontrolowany” pożar. Służby miejskie przystąpiły do gaszenia groźnego żywiołu i wyprowadzania ludzi. Cała akcja trwała około godziny i zakończyła się powodzeniem. Część pacjentów przewieziono do innych szpitali specjalnych ambulansem, a osoby najbardziej zagrożone zabrał helikopter ratowniczy.

Straż Miejska po raz kolejny wzięła udział w podobnych ćwiczeniach. W kwietniu strażnicy uczestniczyli w ewakuacji pracowników Banku Gospodarki Krajowej, położonym w Al. Jerozolimskich. Z budynku wyprowadzono blisko 170 osób.
Powrót do góry
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 15/01/09 22:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

znalazłam potwierdzenie tego co napisał Info w pierwszym poście wątku - decyzja o rozbudowie szpitala.
http://www.um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=komunikaty&strona=komunikaty_archiwum&poczatek=2006-04&ak_id=7076&kat=9&biuro=17
Stacja dializ i trzy oddziały interny to jakieś gmaszysko spore miałoby być. I to chyba na miejscu budynku gospodarczego, który stoi w miejscu, gdzie za czasów mojego dzieciństwa było poletko kartofli przy Górskiej i kurki chodziły. Bo tam innego budynku gospodarczego chyba nie ma.
Ale jakoś nic się nie dzieje a ta decyzja w 2006 roku była wydana. Tam obok są przedwojenne domy, w dość kiepskim stanie, ale są. Mam nadzieję, że nic im nie grozi, jakieś wyburzanie ... Sad
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 27/06/09 16:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Został zmodernizowany Zakład Diagnostyki Obrazowej szpitala.
Uruchomiono tam jeden z najnowocześniejszych tomografów komputerowych, nowoczesny aparat do prześwietleń oraz mobilny rentgen.
W sumie szpital wydał ponad 9 milionów złotych. Część wydanych pieniędzy pochodzi z dofinansowania Unii Europejskiej.
Powrót do góry
Info
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 10/01/10 18:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W październiku 2010 roku Szpital Czerniakowski wzbogaci się o nowy oddział laryngologii dziecięcej. Warszawski ratusz przeznaczył na tę inwestycję 10 milionów złotych. Pieniądze te pozwolą stworzyć nowy oddział laryngologii dziecięcej, a oddział wewnętrzny zostanie zmodernizowany.

W nowym oddziale laryngologii będzie 19 łóżek dla małych pacjentów. Lekarze będą wykonywać najbardziej skomplikowane operacje, także z zakresu onkologii. Odział wyposażony będzie w nowoczesny sprzęt do diagnostyki i ratowania zdrowia. Laryngologia przy Stępińskiej będzie czwartym tego typu oddziałem w Warszawie. Jego powstanie znacznie odciąży trzy pozostałe.

Modernizacja oddziału wewnętrznego wiązać się będzie natomiast z ograniczeniem liczby przyjęć. W trakcie remontu, używane będzie tylko jedno z dwóch pięter skrzydła szpitala, na którym jest 60 łóżek. W trakcie remontu oddział zostanie wzbogacony m.in. o nową salę intensywnego nadzoru kardiologicznego.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Sprawy bieżące Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: