Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tablica pamiątkowa dla Stanisława Grzesiuka

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Galeria pomysłów
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Piotrek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 20/08/09 16:50    Temat postu: Tablica pamiątkowa dla Stanisława Grzesiuka Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich

Tak jak już wspominałem w innym miejscu, zakładam nowy temat. Pomysłodawczynią tablicy jest Anastazja, aczkolwiek nie ukrywam, że równiez chodziło mi to po głowie. Chciałbym rozpocząć dyskusję i podjąć pierwsze nieśmiałe kroki w celu realizacji pomysłu.
Tablicę byłoby można umieścić na budynku, który stoi w miejscu dawnego domu Grzesiuków. Myślę, że dałoby się to ustalić, jak pisała Anastazja żyje siostra Grzesiuka, może zechciałaby pomóc (to pierwszy punkt dyskusji - może ktoś ma pomysł jak się do tej pani dostać). Orientowałem się wstępnie w kosztach takiej tablicy - odlana z brązu o wymiarach około 60x80 cm kosztowałaby około 7 000 PLN wraz z montażem, myślę jednak, że spokojnie można znalezć coś tańszego np. z kamienia. Główną przeszkodą będzie przekonanie radnych o zasadności tej inicjatywy. Mam znajomego radnego, wprawdzie z innej dzielnicy, ale pomoże mi skontaktować się z odpowiednią osobą z Mokotowa, a także poprosi kolegów, których zna aby głosowali "za". Udzielił mi także kilku rad:

1. Musi się nas zebrać większa grupa co powinniśmy udokumentować chociażby zebraniem podpisów - w momencie gdy za rok są wybory jest teraz dobry czas aby zająć się tą sprawą. Oczywiście najlepiej byłoby aby większość osób była z Mokotowa. Ja niestety nie jestem, ale może ktoś mógłby pozbierać podpisy od sąsiadów, znajomych? Liczy się każda osoba. Ja oczywiście również będę zbierał, ale większą wartość mają podpisy mieszkańców dzielnicy, w której ma odbyć się montaż tablicy.

2. Z każdym oficjalnym pismem powinniśmy występować jako Komitet - nie musi on być formalny. Dobrze jest wtedy wybrać przewodniczącego, skarbnika itd. choćby dla pozorów. W tej sytuacji na ewentualne spotkanie w radzie dzielnicy ktoś musiałby ze mną pójść (aby Komitet nie był jednoosobowy;)

3. Dobrze byłoby mieć jakiś wkład własny, łatwiej przekonać wtedy radnych aby sfinansowali resztę kosztów. O to nie mogę prosić, ale zaznaczam, że każda ewentualna kwota jest na wagę złota (rymuje sięWink

Czekam na pytania, sugestie, poparcie lub negację. Na każdą opinię, każde pomysły. Jak zorganizować zbieranie podpisów, ewentualną zbiórkę pieniążków itd. Może jakieś pomysły ma nasz Admin typu: specjalne ogłoszenie na stronie itp.?

Ściskam i z góry dziękuję za zainteresowanie.
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 21/08/09 12:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotrek, z wielką energią zabrałeś się za wcielenie pomysłu w czyn. Świetnie! Chcę Ci powiedzieć, że nawiązałam kontakt z kamieniarzem z Otwocka, który taką tablicę byłby skłonny wykonać za 4 tys. zł - łącznie z wmontowaniem.

Chciałabym, aby w kwestii tablicy odezwali się uczestnicy naszego jesiennego spotkania w realu - i zgłosili chcę wsparcia inicjatywy, bądż ogłosili wotum separatum. Martuś, dlotiw, Jamad - proszę Was o głos.

I wszystkich innych również zapraszamy do wypowiedzi, porady, wyrażenia opinii.

Tę inicjatywę warto połączyć z tą poprzednią:

http://www.sielce.waw.pl/forum/skwer-im-stanislawa-grzesiuka-t457.html

Piotr, pozdrawiam serdecznie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Piotrek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 21/08/09 14:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Anastazjo za odzew. Czy ten kamieniarz z Otwocka to Woznicki? Może przypadek - ja do niego pisałem, ale nie otrzymałem odpowiedzi Sad
nośka
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 22/08/09 11:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W pełni popieram pomysł Piotrka. Very Happy
Oczywiście finansowo również Very Happy
Powrót do góry
Piotrek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 24/08/09 11:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to już jest nas trójka, Komitet można założyć Smile

Dzięki nośka, powoli, powoli zrealizujemy ten pomysł. Jestem pewien.
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 30/08/09 10:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam..
Pomysł ze wszech miar pożyteczny dla promocji Sielc. Posłuży również do pełniejszej integracji środowisk zainteresowanych historią. Popieram i już zaczynam odkładać stosowna kwotę z mojej emerytury na ten zbożny cel. Bedę czekał na ewent. konto do wpłaty. Dobrze byłoby zasygnalizować wcześniejsze spotkanie na Pogaduchach (czacie) by zebrać dodatkowych chętnych do poszerzenia proponowanego komitetu i przedyskutowania dodatkowych kwestii związanych z pomysłem.
Pozdrawiam
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 27/09/09 0:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piotrze, potwierdzam, ten kamieniarz z Otwocka nazywa się Woźnicki.
W kwestii tablicy to proponuję spotkać się w późniejszym czasie.

Proszę, zaczekajmy z realizacją pomysłu jeszcze trochę. Wniosek o pieniądze do władz Dzielnicy najlepiej składać na początku nowego roku. Może apogeum kryzysu minie, bo teraz władze szukają oszczędności. Pozdrawiam
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 29/09/09 22:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem wielka chęć spotkania się na „Pogzaduchach” w terminie podanym przez Anastazję. Niestety będę na wyjeździe... Liczę jednak, że jakieś krótkie sprawozdanie oraz wnioski zamieścicie na Forum w temacie Grzesiuka. Życzę Wszystkim miłego i owocnego czatowania...
Według mnie do rozważenia są trzy wątki w proponowanej dyskusji, a mianowicie
- Lokalizacja płyty poświeconej pamięci Grzesiuka
- Płyta czy jakaś inna forma (np. stylizowana rzeźba instrumentu używanego przez Grzesiuka do akompaniamentu – mandolina... itd.)
- Koszt – czyli źródło finansowania.
Co do lokalizacji... Najodpowiedniejszym miejscem byłby zbieg ulicy Nabielaka z Gagarina, gdyż Tatrzańska jako ulica „na zapleczu” nie byłaby miejscem na tyle eksponowanym by przybysze odwiedzający Sielce dostrzegli ten znak pamięci po sieleckim bardzie.
Co do „płyty”... Kojarzy się raczej z epitafium... Może ktoś ma kontakty z ASP?... Może tam zrodzi się jakaś podpowiedź na formę upamiętnienia twórczości Grzesiuka?...
Co do kosztów... Myślę że będą znaczne... warto wiec pomyśleć o sponsorach...
Piotrek
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 30/09/09 15:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anastazjo, popieram aby poczekać nieco z realizacją pomysłu. Co nagle to po diable, spróbujemy na początku roku.

Budrys, co do lokalizacji to na dwoje babka wróżyła. Wydaje mi się, że tablica w miejscu dawnego domu Grzesiuka (na tyle precyzyjnie na ile da się ustalić i na ile pozwolą możliwości techniczne) byłaby bardziej "klimatyczna". Nie wiem czy przypadkowi przybysze zainteresowaliby się tablicą w innym miejscu - natomiast Ci celowo odwiedzający Jego miejsce zamieszkania będą wiedzieli aby kierować się na Tatrzańską.
Koszty jakiejkolwiek rzezby znacznie przewyższają te, które potrzebne są na tablicę - zaryzykuję stwierdzenie, że kwotę około 4 tysięcy (tablica) uda się zebrać bez pomocy sponsorów.
Oczywiście to moja osobista opinia - zachęcamy innych do zabierania głosu w sprawie.

Pozdrawiam
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 02/10/09 22:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budrys napisał:
Co do „płyty”... Kojarzy się raczej z epitafium... Może ktoś ma kontakty z ASP?... Może tam zrodzi się jakaś podpowiedź na formę upamiętnienia twórczości Grzesiuka?...

Zgadzam się z powyższym. Płyta mimo, że tania w realizacji nie odda klimatu z którym kojarzy się Grzesiuk.
Co do lokalizacji. Byłbym raczej za Tatrzańską.
Oczywiście dokładam się finansowo do tego pomysłu.
Powrót do góry
foonson@wp.pl
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 20/10/09 19:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję że zapał nie wygaśnie!
Powrót do góry
c.
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 05/01/10 22:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,
Jakiś czas temu poinformowałem na Forum, że dowiem się, w którym dokładnie miejscu mieszkał Grzesiuk. Skontaktowałem się z autorem tego wpisu: http://www.syrenigrod.fotolog.pl/tatrzanska,1870216,link.html
Po wymianie maili dowiedziałem się, że autor typuje taką lokalizację między innymi... dzięki lekturze tego Forum. Zdjęcie domu wykonane przeze mnie:

Nie ma więc 100% pewności, ale sądzę, że jest to najbardziej prawdopodobna lokalizacja. Upewnimy się co do tego, kontaktując się z siostrą Grzesiuka- taki kontakt jest konieczny chociażby w celu uzyskania od rodziny zgody na zrobienie takiej tablicy, bez tego nie wyobrażam sobie całego przedsięwzięcia. Siostra SG wystąpiła w dokumencie zrealizowanym przez Alexa Kłosia- napiszę do niego maila i zobaczymy, czy przyniesie to jakiś efekt. To po pierwsze.

Po drugie: LOKALIZACJA TABLICY
Jak ktoś słusznie zauważył, chyba najlepszym miejscem byłaby ściana budynku stojącego na miejscu kamienicy Grzesiuka, czyli tego ze zdjęcia numer 1. Jeśli chodzi o dokładne umiejscowienie, to raczej tylko tu w rogu:

Gdzie indziej by się po prostu nie zmieściła.

Można również dyskutować o innej lokalizacji- vis a vis tego bloku znajduje się odrobinę przestrzeni:

W tym miejscu możnaby postawić głaz z tablicą, bądź pionową tablicą (coś w podobie tej ustawionej w miarę niedawno na Puławskiej przy Madalińskiego). Poddaje to pod rozwagę.

Jeśli chodzi o koszty, to Anastazja pisała coś o 4tys.- wydaje mi się, że taką sumę moglibyśmy uzbierać własnym sumptem, bez proszenia władz dzielnicy. Jednak jeśli nie uda nam się zebrać takich pieniędzy, możemy skontaktować się z: http://www.spm.republika.pl/ . Myślę, że z pomocą bardziej oficjanlego "ciała", łatwiej byłoby wydębić pieniądze od urzędasów.

TREŚĆ TABLICY- najlepiej byłoby, żeby każdy przedstawił własną propozycję, wybralibyśmy wtedy najodpowiedniejszy tekst (również po konsultacji z rodziną)

TERMIN ODSŁONIĘCIA: byłoby super, gdyby zbiegła się z rocznicą urodzin artysty (6 maja). Fajnie byłoby to połączyć z krótkim występem Kapeli Czerniakowskiej/Staśka Wielanka/Szwagierkolaska i innymi wydarzeniami promującymi Sielce- coś w stylu dnia Grzesiuka/Sielc. A później wszyscy do Lotosu na poczęstunek i "lornetę z meduzą" Wink. Tu pole do popisu jest bardzo duże.

Proszę o wpisy, jak Wy to widzicie.
Pozdrawiam,
c.
Admin
Administrator forum

PostWysłany: 18/01/10 21:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szanowni forumowicze, Stowarzyszenie Przyjaciół Mokotowa zgodziło się nam udostępnić swoje konto w celu zbiórki funduszy. Już wkrótce prześlę szczegóły w jaki sposób będzie można wpłacać pieniądze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Stakier
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 18/01/10 22:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomyśł jest świetny, ale wydaje mi się, że trzeba by go głęboko przemyśleć, abyśmy w pośpiechu nie stracili coś atrakcyjnego dla Sielc, bo w pośpiechu zrobimy tablicę a może coś bardziej atrakcyjnieszego, co przyciągałoby turystów np. pomnik, kamień, skwerek z ławeczką, jakieś popiersie. Moim skromnym zdaniem termin 6 maja jest zbyt krótki aby uzyskać wszystkie zgody na lokalizację itd. Ten budynej jest jakiejś wpolnoty mieszkaniowej. NIe wiadomo czy bedzie tak łatwo, oni jakiś czas temu ogrodzili go płotem.
Powrót do góry
spidey
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 26/01/10 12:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gdy sprawa ruszy z miejsca, jestem chętny do wpłacenia jakiejś kwoty.
Myślę że na początek tablica będzie odpowiednia. Pomniczek, ławeczka i tym podobne to inicjatywy na dalszą przyszłość.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Galeria pomysłów Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: