| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 24/02/06 21:32 Temat postu: Tramwajem do Wilanowa? |
|
|
Wpadła mi ręce ciekawa informacja:
"W okresie sierpień 2004 - grudzień 2004 firma FaberMaunsell Limited opracowała Studium wykonalności dla projektu "Budowa trasy tramwajowej od pętli Banacha do Wilanowa". Według założeń tramwaje pojadą ulicami Banacha, tunelem pod Polem Mokotowskim, Goworka, Spacerową, Gagarina Czerniakowską, Powsińską do pętli w Wilanowie.
Tramwaje do Wilanowa kiedyś jeździły. W ostatni kurs w tym kierunku wyruszyły 10 listopada 1973 roku. "
Fiu, fiu.
pozdrowienia |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 29/12/06 23:20 Temat postu: |
|
|
| Czytałam, że ten tramwaj ma biec ul. Sobieskiego do Wilanowa.... prawdę mówiąc... tak byłoby dla mnie wygodniej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robercik1234 Stały użytkownik

|
Wysłany: 30/12/06 0:05 Temat postu: |
|
|
Hm. Ostatnio słyszałem, że jednak chcą puścić Belwederską i Sobieskiego.
Skąd - nie pytajcie, postaram się przypomnieć i ew podrzucić linka.
Bardzo jestem ciekaw szczególnie ułożenia torów na Belwederskiej - bez zmniejszenia liczby pasów ruchu to się nie odbędzie. Korki na skrzyżowaniu Dolna / Sobieskiego tez się niewątpliwie powiększą...
Co do tramwajów na Gagarina, to na początku lat 90-tych powszechna była nadzieja że powrócą - świadczyły o tym wykopy na pasie zieleni. Okazało się jednak, że to wymiana magistrali ciepłowniczej. Budowlańcy na pytania mieszkańców odpowiadali, że nie da się puścić górą tramwaju, bo za słaby strop otunelowania rur, a dodatkowo wibracje mogą wpłynąć negatywnie na ich trwałość.
I tak źle, i tak niedobrze....
R. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 31/12/06 0:14 Temat postu: |
|
|
robercik napisał:
| Cytat: | | słaby strop otunelowania rur, |
Prawdopodobnie przy takiej poważnej inwestycji ten słaby strop można wzmocnić.
Czy myślisz robercik, że na pasie zieleni na Sobieskiego nie zmieszczą się tory?
A mnie się marzy, aby pojechać - jak na początku XX wieku (i aż do 1957) - kolejką wilanowską... Kolejki mają nieodparty urok...
Szkoda, że jej nie zachowano na odcinku choćby Wilanów-Konstacin jako atrakcji turystycznej.
Obecna pani prezydent Warszawy zna doskonale okolice. Mam nadzieję, że będzie miała na uwadze poprawę komunikacji w tym rejonie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robercik1234 Stały użytkownik

|
Wysłany: 01/01/07 12:34 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
ten słaby strop można wzmocnić.
|
Nie jestem budowlańcem, a o słabym stropie mówili budowlańcy właśnie... Pażywiom, uwidizim
| Cytat: |
że na pasie zieleni na Sobieskiego nie zmieszczą się tory?
|
Nieporównywalnie łatwiej niż na Belwerskiej
Tyle, że pod pasem zieleni, przynajmniej od Dolej do Kostrzewskiego, a pewnie do Idzikowskiego Pilota jest... wielka rura  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
giaa24 Aktywny użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hewi Stały użytkownik

|
Wysłany: 19/03/07 19:19 Temat postu: |
|
|
Ciekawe co zrobia z kladka na Sobieskiego. Pewnie trzeba bedzie ja zdemontowac.
Tak czy siak 2014 rok to dosc odlegly termin, pewnie jeszcze wielokrotnie beda sie zmieniac te plany. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
giaa24 Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 19/03/07 21:04 Temat postu: |
|
|
oby...
szczerze powiedziawszy wolę Sielce takie jakie są, moim zdaniem ten tramwaj "na dole" wcale nie jest potrzebny...
aga _________________ pozdrawiam Aga |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 21/03/07 0:39 Temat postu: |
|
|
Ja myślę, że tramwaj jest znacznie lepszym środkiem komunikacji niż autobus. Za Sielcami w stronę Wilanowa mieszka tak dużo ludzi, że za chwilę na Sobieskiego pojawią się znacznie dłuższe korki niż dotąd. Tramwaj jest pomysłem na rozwiązanie problemu. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/03/07 21:31 Temat postu: |
|
|
ja bym wolała żeby nie było tu linii tramwajowej bo i tak jest głośno _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 26/03/07 0:45 Temat postu: |
|
|
AGAD...Tramwaj zbudowany w XXI wieku musi być bezszelestny.  _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tadek Przyczajenie
|
Wysłany: 20/05/07 18:59 Temat postu: |
|
|
Jakoś nie słyszę w tej dyskusji głosów tych, co tramwajem do Wilanowa jeździli. To ja sie przyznaje... jeździłem
Podróże te pamiętam, jako niesłychanie długie, wśród pól z pszenicą i kartoflami. Tego Wilanowa nie było i nie było, że bałem się czy dobrze jadę, czy już może przejechałem?! Dość charakterystyczny był skręt z Gagarina w Czerniakowską, bo dalej już tylko prosto. Wracając z Wilanowa, to ten zakręt był jak znak, że wraca się ze wsi do miasta.
Gdy taka linia znów powstanie, z dużym sentymentem odbędę nią podróż. Będę czekał na tą linie i najchętniej bym ją widział na Czerniakowskiej, jak dawniej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp44L.113.272 Stały użytkownik

|
Wysłany: 28/05/07 12:47 Temat postu: |
|
|
| tadek napisał: | | Jakoś nie słyszę w tej dyskusji głosów tych, co tramwajem do Wilanowa jeździli. (...) |
Ja już chyba w innym wątku pisałem, że jeździłem....
....i to czasem na tzw "cycku", czyli to strasznie dawno musiało być, jeszcze przed wprowadzeniem automatycznego zamykania dzrwi w starych składach
Ale jakoś nie wierzę w powrót szyn na Czerniakowską.... _________________ były warszawiak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29/05/07 17:54 Temat postu: |
|
|
Ja jestem za tym, żeby tramwaj jechał aleją Sobieskiego. Już po raz drugi o tym piszę. Ale jak pojedzie Sobieskieto to ominie Czerniakowską. Wtedy nie spełni to czego chciałby sp 44l. Jak to pogogodzić? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
teufel Stały użytkownik

Dołączył: 07/03/06 20:35 Posty: 31 Skąd: Belwederska bardziej niz Promenada
|
Wysłany: 29/05/07 21:01 Temat postu: |
|
|
| Bardzo prosto - poniewaz Belwederska jest waska nalezaloby zbudowac olbrzymia jednotorowa "petle" , np spacerowa - belwederska - sobieskiego - wilanow- czerniakowska - gagarina-spacerowa albo na odwrot. Chyba , ze trawaj puscimy ze spacerowej tunelem pod skarpa parku morskie oko i dalej konduktorska , ludowa oplotkami obok sp272 i przez ogrodki do sobieskiego. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|