| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Info Ekspert

|
Wysłany: 30/08/08 11:57 Temat postu: ul. Chełmska |
|
|
Ulica biegnąca od Belwederskiej do Czerniakowskiej. Dawniej zwana Szosą Sielecką. Pełniła funkcję łącznika Mokotowa z wsią i folwarkiem Sielce. Po 1820r. zmieniła nazwę na drogę Książęcą od tytułu księcia Konstantego ówczesnego właściciela dóbr sieleckich. Pierwotnie na drodze tej znajdowała się linia kolejki wilanowskiej w pełni uruchomiona w 1892r. Na początku XXw. ulicę wybrukowano kamieniem polnym, ok. 1935r. pokryto asfaltem. W 1916 roku, podobnie jak całe Sielce, przyłączono ją do granic Warszawy i właśnie wtedy zmieniła nazwę na Chełmską.
Na skrzyżowaniu z ul. Czerniakowską przed wojną znajdowała się pętla Wojtówka gdzie przez pewien czas kończył swój bieg tramwaj linii 2.
Na rogu ulic znajdowała się "spelunka" U Bandyty, opisywana w książkach Stanisława Grzesiuka
Kod pocztowy: 00-724, 00-725, 00-726
Linie autobusowe: 107, 141
Linie autobusowe nocne: N31, N81
Numery nieparzyste:
ul. Chełmska 1/5 - Teren dawnej zajezdni Miejskich Zakładów Autobusowych.
ul. Chełmska 9 - Budynek mieszkalny - Chełmska Dziewięć.
ul. Chełmska 13/17 - Przychodnia Rejonowo-Specjalistyczna.
ul. Chełmska 19/21 - Zabudowania Wytwórni Filmów Dokumentalnych i Fabularnych WFDiF.
ul. Chełmska 21 - Zabudowania Wytwórni Filmów Dokumentalnych i Fabularnych WFDiF.
ul. Chełmska 21a - Kościół św. Kazimierza.
ul. Chełmska 23 - Gimnazjum nr 3.
ul. Chełmska 25A, 27 - Budynek mieszkalny.
ul. Chełmska 29 - Urząd Pocztowy Warszawa 36 i budynek mieszkalny.
ul. Chełmska 31 - Budynek mieszkalny.
Numery parzyste:
ul. Chełmska 6/8, 6/8A, 10, 12, 14, 16 - Budynek mieszkalny.
ul. Chełmska 18, 18a, 18b - Budynek mieszkalny - Spółdzielnia Mieszkaniowa
ul. Chełmska 20, 24, 24A - Budynek mieszkalny.
ul. Chełmska 30/34 - Wytwórnia Surowic i Szczepionek.
ul. Chełmska 36, 38 - Budynek mieszkalny.
ul. Chełmska 42/44 - Budynek mieszkalny (Film Polski).
ul. Chełmska 46 - Spółdzielnia Budowlano-Mieszkaniowa "OSIEDLE BELWEDERSKIE"
ul. Chełmska 48, 50 - Budynek mieszkalny.
Tablica znajdująca się na jednym z budynków.
Inne ciekawe tematy dotyczące ul. Chełmskiej:
ul. Chełmska 1956
Kolejka Wilanowska
Chełmska Dziewięć (Chełmska 9)
Likwidacja zajezdni autobusowej przy Chełmskiej
Szpital na Chełmskiej |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magdalena Aktywny użytkownik

Dołączył: 02/10/07 14:38 Posty: 84 Skąd: z Górskiej na Jelonki i z powrotem
|
Wysłany: 05/09/08 21:46 Temat postu: |
|
|
| Moje wspomnienie z bardzo wczesnego dzieciństwa (lata ok.1960): w miejscu gdzie teraz jest budynek z Urzędem Pocztowym Chełmska 29 było przyjemne miejsce, które nazywaliśmy "łączką". W okresie wiosenno-letnim mama mówiła do mnie- idziemy na łaczkę. Brała prowiant, koc i wraz z sąsiadkami i ich dziećmi w moim wieku szliśmy na tę łączkę. Słoneczko, świeże powietrze (!), motylki, dobra zabawa. I oczywiście widok na pola hen w stronę Wilanowa. Szkoda, że nie mam żadnych zdjęć. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 14/09/08 14:35 Temat postu: |
|
|
Magaleno, oj wielka szkoda....trudno sobie wyobrazić tam łączką.
Wiele razy zastanawiałam się, gdzie znajdował się folwark Sielce. jeśli do niego prowadziła Szosa Sielecka, czyli Chełmska to może przylegał do niej na wysokości Iwickiej, Czerskiej, Sieleckiej? Jak myslicie? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wed53 Stały użytkownik

|
Wysłany: 31/10/08 23:51 Temat postu: chełmska |
|
|
chełmska to był kres miasta. tylko pola i łaki. łaczka to miejsce gdzie dzisiaj stoi budynek ambasady rosyjskiej. Dalej były "forty" rozebrane w czasie poszerzania ul. sobieskiego. _________________ turecka 2m6 |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 01/11/08 15:46 Temat postu: |
|
|
Hm- ja pamiętam tzw "forty" jako tereny za Parkiem Sieleckim.
A na łączkę z pewnością szłam na drugą (nieparzystą) stronę Chełmskiej . Może było więcej łączek? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 03/11/08 1:31 Temat postu: |
|
|
Proszę, napiszcie dokładnie, gdzie były te forty? Nazwa brzmi jakby to było coś wielkiego, a tymczasem przecież za budynkami ambasady rozciągały się pola michalińskie (tak je ktoś tu nazwał). Po co więc było rozbierać forty skoro nic nie wybudowano? A jeśli forty były tylko na terenie obecnej ul. Sobieskiego to jak przebiegała wcześniej ta ulica?
Pozdrawiam Was wed53 i Madalena. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 03/11/08 19:03 Temat postu: |
|
|
Ba! Ja wogóle nie pamietam żadnych budowli fortyfikacyjnych. Tylko mówiło się idąc w kierunku poprzez Park Sielecki i dalej, że "idzie się na forty". Ja to tak zapamiętałam z początku lat 60.
Znalazłam informacje na wikipedii
forty o fortyfikacjach w tym rejonie, które najbardziej pasują lokalizacją:
Fort Tsche i dalej na wschód coś nazwane Wał międzyfortowy (na wschód od fortu Cze).
Za mojej młodości Park Sielecki nie wyglądał przecież tak jak teraz. To były dzikie tereny ciągnące się właśnie w kierunku czegoś co chłopcy nazywali "forty". Ja jako grzeczna dziewczynka nie zapuszczałam się tak daleko. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 27/05/09 13:48 Temat postu: |
|
|
Witam.
Jako mieszkaniec Sielc do 1963 roku potwierdzam, że "fortami" nazywaliśmy kanał biegnący od Sobieskiego do Czerniakowskiej, położony na wschód od fortu, o którym jest mowa w przytoczonym wyżej wątku. Niewątpliwie nazwa ta wzięła się od tego fortu.
Droga "na forty" (a może ścieżka - już nie pamiętam) wiodła od stawów za kościołem i łąki wzdłuż strumyka/kanałku zasilającego staw, równolegle do ulicy Sobieskiego, i była, jak na moje dziecięce nogi, dość długa. Po lewej stronie ciągneły się uprawne pola (chyba z cebulą). Tuż przed "fortami" przecinało się brukowaną ulicę Idzikowskiego, a zaraz za nią był wał czy też nasyp, wysokości 1 lub 1,5 m, o ile pamiętam. Parę metrów dalej już były "forty".
Aktualnie ten zbiornik wodny jest zarośnięty, choć nie całkowicie, i troszkę skrócony. Nasypu już nie ma.
Magdaleno - ja też bardzo miło wspominam letnie wycieczki na "łąkę/łączkę". My dochodziliśmy tam uliczką, która zaczyna się od Chełmskiej troszkę na wschód od końca Zakrzewskiej, i na przedwojennych planach nosi nazwę Promień, a aktualnie - Zbigniewa Cybulskiego, ale na początku lat 60-tych nie przypominam sobie, by była na niej jakakolwiek tabliczka z nazwą.
Obecnie "łąka" jest całkowicie zabudowana domami, i tylko można się przejść wzdłuż stawów, dochodząc tam ulicą Jazgarzewską.
Pozdrawiam.
Tadeusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
giaa24 Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 28/05/09 13:27 Temat postu: |
|
|
Ja pamietam ze jako dziecko, chodziłam na działki (tereny od zabudowan dzisiejszej ulicy Bethovena). Kolezanka babci miała tam działkę. Zreszta nie ona jedna. Z tego co pamietam ludzi uprawiali tam swoje ogórki warzywne. Pozniej te tereny im zabrano - było to wiele lat temu a mimo to do dzis wszystko lezy "odłogiem".. ( a przeciez radość ludzi z tych działek mogłaby nadal trwac... jak zwykle ktos miał i pewnie ma jakis "zamiar" na ten teren... _________________ pozdrawiam Aga |
|
| Powrót do góry |
|
 |
giaa24 Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 28/05/09 13:29 Temat postu: |
|
|
a co do Fortu Tsche to byłam tam ponownie niedawno... niestety po dawnych domkach i ogródkach pozostały tylko ledwo widoczne ślady.... _________________ pozdrawiam Aga |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 25/03/10 22:10 Temat postu: |
|
|
Wzdłuż ul. Chełmskiej przy wjeździe do prawie każdej przecznicy znajdują się znaki zakazu wjazdu dla traktorów. Czy ktoś może wie jaki jest tego zamysł? Ja niestety tego nie ogarniam.
[/url] |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|