| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Info Ekspert

|
Wysłany: 06/04/10 7:44 Temat postu: ul. Gagarina |
|
|
Ulica biegnąca od Belwederskiej do Czerniakowskiej. Zastąpiła ona dawne ulice: Bończa, Janowska, Sukcesorska, Magnuszewska, Wapień, Ryżewska oraz fragment ulicy Podchorążych. Obecnie jest główną arterią Sielc. Jeszcze po wojnie wzdłuż ulicy znajdowała się linia tramwajowa, która ostatecznie została zlikwidowana w 1973r.
Inne ciekawe tematy dotyczące ul. Gagarina:
Niebezpieczna ul. Gagarina
Zakorkowana Gagarina
Inwestycja na ul. Gagarina |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/04/10 12:04 Temat postu: |
|
|
Witam.
Przed upamiętnieniem lotu Gagarina ulica ta nosiła nazwę "Nowoparkowa". W latach 60-tych miała tylko jedną jezdnię, z tego, co pamiętam (lecz nie jestem pewien w 100 procentach) - południową. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 07/04/10 8:26 Temat postu: |
|
|
| Było dokładnie tak jak napisał tg3a, była tylko jedna jezdnia południowa, na forum są conajmniej dwie fotografie ukazujące dawną Gagarina z tamtego okresu. Osobiście tego nie pamiętam, lecz mój dziadek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 17/04/10 19:55 Temat postu: |
|
|
Zgadza się... Była tylko południowa. Przy budowie drugiej jezdni zlikwidowano ulicę Bończą. Pozostała w formie szczątkowej. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 06/05/10 23:25 Temat postu: |
|
|
Skrzyżowanie Czerniakowskiej i Gagarina gdy jeszcze jeździł tędy tramwaj.
"Na Czerniakowskiej róg Gagarina, ostatni tramwaj jęknął na szynach, zakład otwiera fryzjer Ignacy...." |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 09/05/10 16:44 Temat postu: |
|
|
Zag - chwała Tobie za to zdjęcie! Nie wyobrażasz sobie ile razy myślałem nad tym jak wyglądało to miejsce, gdy jeszcze jeździły tędy tramwaje - szukałem jakiegoś zdjęcia ale nie znalazłem - gratulacje Zag dla Ciebie.
W tle widać do dziś stojący budynek, jednakże nie wiem czy jest to stan już po jego skróceniu (budynek został skrócony przy budowie drugiej nitki ul.Czerniakowskiej) czy przed, musiałbym się teraz tam przejść i wizualnie sprawdzić.
Swoją drogą szkoda że tramwaje nie jeżdżą już Gagarina, chętnie wsiadłbym do tego widocznego na zdjęciu tramwaju i pomknął do Wilanowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|