| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 29/12/07 15:58 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: | | Żbik właściwie dość dokładnie opisał położenie głazu. |
Tak, ale głaz został wydobyty w innym miejscu, niż podał Żbik. Budowano w tym miejscu kolektor, więc głaz po wydobyciu musiał być przeturlany poza teren budowy w miejsce które opisał Żbik. Liczy się jednak miejsce wydobycia, a nie miejsce po przeturlaniu. Miejscem wydobycia jest miejsce, w którym znajduje się lub znajdował kolektor. Trzeba tez ustalić kto był pierwszym właścicielem głazu: wydaje mi się, że właścicielem był ten, do kogo należał teren na którym go znaleziono. Wykonywane prace prawdopodobnie były inwestycjami miejskimi i teren należał do miasta, a zatem m. Warszawa byłoby pierwszym właścicielem głazu, chociaż nie jest to pewne. Trzeba też ustalić kto obecnie jest właścicielem głazu? Instytut, a może nadal m. Warszawa, a Instytut ma ten głaz w depozycie?
| Anastazja napisał: | | Instytut Geologiczny uważa go za jeden z piękniejszych okazów i nie odda bez walki. |
Byłby problem komu właściwie miałby Instytut oddać ten głaz. Nie można oddać głazu jakiejś nieokreślonej grupie mieszkańców Sielc, bo nie stanowią oni jednostki organizacyjnej. Trzeba by więc założyć jakieś stowarzyszenie np. Sieleckie Towarzystwo Opieki nad Gnejsem Biotytowym imienia Anastazji.
Trzeba też wziąć pod uwagę, że ten głaz nie był od początku sielecki czy warszawski. To głaz narzutowy, który przyturlał się z daleka, kiedy ani Sielc ani Warszawy ani nawet starożytnego Egiptu jeszcze nie było. Prawdopodobnie pochodzi ze Skandynawii i Skandynawowie mogą zgłosić roszczenia do tego głazu. Szwedom można powiedzieć, że głaz stanowi rekompensatę za Potop Szwedzki, Norwegom można wypomnieć najazdy Wikingów na ziemie północno-zachodniej Polski, ale co wcisnąć Finom? _________________ Bierzemy się za robotę
narzekać będziemy potem. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 30/12/07 17:56 Temat postu: |
|
|
| erd napisał: | | ale co wcisnąć Finom? |
Już wiem: jako rekompensatę wyślemy Finom GREGa.
GREG do Finlandii. _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magdalena Aktywny użytkownik

Dołączył: 02/10/07 14:38 Posty: 85 Skąd: z Górskiej na Jelonki i z powrotem
|
Wysłany: 30/12/07 18:33 Temat postu: |
|
|
| erd napisał: | | erd napisał: | | ale co wcisnąć Finom? |
Już wiem: jako rekompensatę wyślemy Finom GREGa.
GREG do Finlandii. |
O nie! To byłaby za duża strata dla Sielc (i naszego kameralnego forum). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 30/12/07 20:04 Temat postu: |
|
|
| Magdalena napisał: | | To byłaby za duża strata dla Sielc |
Jak to dla Sielc. Przecież on nie uznaje Sielc, dla niego to Czerniaków. _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |
Magdalena Aktywny użytkownik

Dołączył: 02/10/07 14:38 Posty: 85 Skąd: z Górskiej na Jelonki i z powrotem
|
Wysłany: 30/12/07 20:49 Temat postu: |
|
|
| erd napisał: | | Magdalena napisał: | | To byłaby za duża strata dla Sielc |
Jak to dla Sielc. Przecież on nie uznaje Sielc, dla niego to Czerniaków. |
Nawróci się na sielczanizm Szkoda go dla Finów/ek  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 02/01/08 9:47 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: | | To "przeturlanie" to taka idea fix - nierealna |
Ale Magdalena nadal chce turlać ten głaz. _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 20/01/08 22:23 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: | | Powstał pomysł przeturlania go z powrotem na Sielce. Co Wy na to Szanowni Forowicze? |
A może byśmy przeturlali głaz, który znajduje się na terenie szkoły Cervantesa od strony ul. Nowotarskiej. Jest równie okazały.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 21/01/08 1:47 Temat postu: |
|
|
Zag, zdaje mi się, że ten kamień jest mniejszy i wspólnym wysiłkiem dalibyśmy radę go przeturlać. Nikt by go chyba nie bronił, bo znajduje się na Sielcach. Przeturlajmy kamień na ulicę Tatarzańską....zrzućmy się na tablicę pamiątkową....dla Grzesiuka.
Już nawet wiem, kto jest najlepszy z nas dla załatwienia formalności w Wielkim Urzędzie!
Pozdrawiam Cię. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 21/01/08 22:17 Temat postu: |
|
|
Na tym zdjęciu na dalszym planie widać drugi kamień. Czy on też będzie przeturlany? _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22/01/08 16:43 Temat postu: |
|
|
| erd napisał: | | Na tym zdjęciu na dalszym planie widać drugi kamień. Czy on też będzie przeturlany? |
erd, wydaje mi się, że Zag miał na myśli tylko pierwszy kamień - zresztą "przecudnej urody". Powinien być gdzieś wyeksponowany, a nie leżeć pod płotem. Ciekawe jaki jest związek jednego kamienia z drugim....czy obydwa są narzutowe, i czy przybyły z północy w tym samym czasie. Potrzeba nam eksperta.
Zag a Ty co o tym myślisz? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 22/01/08 17:24 Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że ten pierwszy kamień jest własnością prywatną, bo z przodu podpisał się na nim właściciel. _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22/01/08 22:21 Temat postu: |
|
|
Hi, hi, dlaczego ten właściciel nie przeturlał kamienia na swoją posesję? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 22/01/08 23:50 Temat postu: |
|
|
Widocznie tutaj jest jego posesja. _________________ Bierzemy się za robotę
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtekkaczorowski Użytkownik

|
Wysłany: 15/02/09 14:32 Temat postu: Głaz narrutowy |
|
|
Ten wielki kamień miał i ma swoją tajemnicę , mój dziadek układający
rury gazowe ,obok tego kamienia do nowych latarni gazowych (przepracował w gazowni na Ludnej równe pięćdziesiąt lat) przy ul Podchorążych, pokazał mi wyciosany krzyż który widać pod pewnym kątem w bocznym oświetleniu. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|