| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 31/08/09 22:59 Temat postu: Ul. Lubkowska - zagadka |
|
|
W którym miejscu zostało zrobione to zdjęcie?
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Jacenty Stały użytkownik

|
Wysłany: 03/09/09 14:11 Temat postu: |
|
|
czyżby na ulicy Lubkowskiej?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 03/09/09 20:46 Temat postu: |
|
|
| A tak konkretniej? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 06/09/09 11:15 Temat postu: |
|
|
To jest napis z dawnych czasów. Trzeba by przejść ul. Lubkowską i odszukać. Kto ma najbliżej? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Viceversa Użytkownik

|
Wysłany: 05/10/09 7:48 Temat postu: |
|
|
| to budynek ul.Kaszubskiej 4, przedłużenie Lubkowskiej powinno być, ale nie jest |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mvoiture Użytkownik

|
Wysłany: 05/10/09 8:20 Temat postu: |
|
|
A propos tego budynku. Czy macie może jakieś bliższe informacje na jego temat. Kiedy został wybudowany, jakie było jego przeznaczenie, skąd specyficzny murek zamykający Łubkowską?
Dla mnie ten budynke wygląda jakby był pozostałością po jakiejś większej całości. Odkąd mieszkam w okolicy bardzo mnie intryguje. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Viceversa Użytkownik

|
Wysłany: 08/10/09 21:57 Temat postu: |
|
|
to stara przedwojenna kamienica, byl tutaj kiedys szpital polowy za czasow powstania, robil tez za twierdze, bo podobno Niemcy sie o niego bili, ale nie dostali budynku w swoje lapy. niedawno byla tu jeszcze na dole stara piekarnia, stad ten wielki komin z drabina. niedawno byla mowa o zburzeniu kamienicy, ale na klatce schodowej znajduje sie cenna posadzka, mozna powiedziec, ze to antyk, wiec o zburzaniu nie ma mowy  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 21/10/09 8:10 Temat postu: |
|
|
| Viceversa napisał: | | to budynek ul.Kaszubskiej 4, przedłużenie Lubkowskiej powinno być, ale nie jest |
To oczywiście dobra odpowiedź.
| Viceversa napisał: | | byl tutaj kiedys szpital polowy za czasow powstania, robil tez za twierdze, bo podobno Niemcy sie o niego bili, ale nie dostali budynku w swoje lapy. |
Viceversa, to bardzo ciekawe informacje. Czy mógłbyś powiedzieć coś więcej nt. ich źródeł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xmademanx Przyczajenie
|
Wysłany: 24/10/09 12:18 Temat postu: ul. Lubkowska |
|
|
1 Dziękuje administratorowi za rozwiązanie sprawy z rejestracja
2 Wystawiam nagrodę za tą tabliczkę ul. Lubkowska
3 nie mam namyśli wyrwanie tabliczki z muru tylko zamiana jej w urzędzie na nową, czytałem że to kosztuje około 30zł i trochę papierkowej roboty i zabawy w urzędzie miasta, jeżeli jest taka możliwość daję 100zł za ta tabliczkę, nie nową ale tą.
4 Jest może jakaś historia związana z tą tabliczką?
Przemek
xmademanx@o2.pl |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Viceversa Użytkownik

|
Wysłany: 28/10/09 23:54 Temat postu: |
|
|
| MOGŁABYM jak coś. W tym budynku mieszkał kiedyś stary dziadek, może mieszka nadal, jest jakby nadzorcą budynku przy ul. Kaszubskiej. On trochę mi opowiadał. Właściciele kamienicy do tej pory się nie znaleźli, ale wiadomo, że mogą wrócić w każdej chwili i przejąć ją, a wtedy nie wiadomo co się stanie. Choć jak wcześniej pisałam, budynek jest uznawany nieformalnie, a może już formalnie za antyk. Dowiadywałam się tego przy okazji pisania pracy na konkurs o Warszawie, a trochę informacji dostałam z Instytutu Geodezji. Też to miejsce bardzo często odwiedzają starsi ludzie i wypytują się o jakieś osoby, które od dawna tu nie mieszkają. Ta kamienica to historia, nie ukrywam, że i mnie bardzo ona interesuje i zamierzam się na jej temat dowiedzieć więcej w najbliższej przyszłości. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Viceversa Użytkownik

|
Wysłany: 28/10/09 23:58 Temat postu: |
|
|
swoją drogą, może niech tabliczka będzie na swoim miejscu? jest częścią tego budynku, i niech zostanie. będzie zagadką dla innych  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|