| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
szczecha Użytkownik

|
Wysłany: 14/01/08 21:49 Temat postu: ul. Sielecka |
|
|
Na mapie z 1916r w dzielnicy Sielce istnieje ulica o nazwie Siedlecka (pomiedzy Stepinska a Dluga)
natomiast na mapie z 1924 figuruje nazwa Sielecka.
Z dokumentów wynika, ze moj ojciec rodzil sie na ul.Sieleckiej pod nr 13.
Wzywam wszystkich Sielecczakow o poszperanie w rodzinnych archiwach, moze ktos posiada zdjecia ul. Sieleckiej z tego okresu.
Po domach juz nie ma sladu.
Bede wdzieczy jak Ktos cos umiesci w portalu.
Szczecha |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alpacca Stały użytkownik

|
Wysłany: 04/04/09 4:33 Temat postu: wkleiłem zdjęcie, na którym widać dom na sieleckiej 2 |
|
|
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 07/04/09 10:07 Temat postu: |
|
|
Ciekawe zdjęcie... Może stworzyć galerię zdjęć ludzi i miejsc z dawnych lat?... Gdyby pogrzebać w starych albumach i szufladach wiele by sie znalazło...
Pozdrawiam _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 07/04/09 10:15 Temat postu: |
|
|
... i jeszcze jedno... Być może że twórcy owej mapy popełniki błąd. To sie zdarza gdy nie ma sie wystarczajacej wiedzy o miejscu o którym sie mówi. Ulica Sielecka nosi swoja nazwę od Sielc. Natomiast ulica o nazwie Siedlecka znajdowała sie na Pradze.
Pozdrawiam _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alpacca Stały użytkownik

|
Wysłany: 09/04/09 0:42 Temat postu: ludzie odchodzą |
|
|
Niestety, jak się nie zmobilizujemy, to wkrótce nikt nie będzie wiedział ze źródła co tak naprawdę się tu działo.
Rozmawiałem ostatni z gościem, mieszkającym jako dzieciak przed wojną, jego ojca zgarnęło gestapo , razem z bratem za zrzuty, które lądowały przed domem, natomiast po wojnie, zgarnęło gościa ub, za to samo, |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 09/04/09 13:39 Temat postu: |
|
|
Zgadza się... Masz rację... Ciekaw jestem czy IPN odsłoni historię "szkoły partyjnej" przy Pancernej, tam gdzie obecnie znajduje się szpital "przy Stępińskiej". Wiem że w rzeczonej wyżej "szkole" znajdowała sie katownia UB. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alpacca Stały użytkownik

|
Wysłany: 09/04/09 16:06 Temat postu: ipn |
|
|
przesłałem do ipn zdjecia i moje sugestie, natomiast powiedziano mi, iż sprawą zajmie się inna firma, pt "ochrona miejsc pamięci'
Rozmawiałem z gościem z ipn- u oni zajmują się właśnie takimi sprawami, czyli ub, kbw, itp takich miejsc jak na Stępińskiej, to ponoć jest całkiem sporo, po świętach napiszę do nich w tej sprawie.
Zajęci są przecierz orderami i polityką, a nie tym do czego powołano tą firemkę |
|
| Powrót do góry |
|
 |
alpacca Stały użytkownik

|
Wysłany: 09/04/09 16:12 Temat postu: ub |
|
|
co do szkoły partyjnej to obiło mi się o uszy od matki, że tam było coś, dopytam się zatem.
W gruncie rzeczy, to żyjący świadkowie, w tamtych czasach byli dzieciakami, nieświadomymi tego co się dzieje, jak dla mnie to prehistoria i bardo dobrze, najpewniej wylądowałbym w jakiej podziemnej organizacji, ktos by mnie sypnął po koleżeńsku i od dawna robaki by mnie jadły.
A teraz nikt nikogo się nie boi, bo zapomniała władza, że sie do niej strzelało...może trzeba wrócic do praktyk naszych dziadów hehe |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|