| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gb Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/09/09 1:03 Temat postu: |
|
|
| Witam! Przepraszam za małe opóźnienie w odpowiedzi miałem przerwę w zaglądanie na forum. Informacje tą zamieściła Anastazja kilka postów powyżej wraz ze źródłem. Wyszukiwanie w internecie o ile pamiętam też potwierdziło te informacje ale konkretnych stron nie mam zapisanych. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 06/09/09 1:43 Temat postu: |
|
|
ciekawostka... Na zamieszczonej w tym temacie fotomapie skrzyżowania Belwederskiej i Podchorążych widnieje drzewo na poboczu jezdni po prawej stronie. Wyrastało na brukowanym poboczu obok chodnika. Nie pamiętam czy to była topola czy lipa... Drzewo było potężne i bardzo stare. Pamiętało wiek XIX... a może i wcześniej. Istny pomnik przyrody. Nie stanowiło przeszkody w komunikacji ponieważ znajdowało sie obok głównej jezdni. Przy tym drzewie znajdował sie przystanek autobusowy. Drzewo było zdrowe i w czasie deszczu skutecznie chroniło oczekujacych na autobus. Nie pamiętam kiedy je usunięto... Prawdopodobnie w czasie przebudowy jedni. Przetrwało tyle lat... Zastanawiająca jest motywacja pozostawienia tego "pomnika przyrody" u ówczesnych "służb drogowych". Czyżby przez szacunek dla jego długowieczności?... I pomyśleć... w czasach gdy nie było Towarzystwa Ochrony Przyrody ani uregulowań prawnych w tym temacie...
Pozdrawiam _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomo Przyczajenie
|
Wysłany: 09/09/09 10:18 Temat postu: |
|
|
| gb napisał: | | Witam! Przepraszam za małe opóźnienie w odpowiedzi miałem przerwę w zaglądanie na forum. Informacje tą zamieściła Anastazja kilka postów powyżej wraz ze źródłem. Wyszukiwanie w internecie o ile pamiętam też potwierdziło te informacje ale konkretnych stron nie mam zapisanych. |
Dzieki za info. Z Anastazja juz sie skontaktowalem. Mi nie udalo sie za wiele znalezc w Internecie - oprocz tego forum:)
pozdrawiam
Tom |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gb Stały użytkownik

|
Wysłany: 23/03/10 17:00 Temat postu: |
|
|
Czy ktokolwiek ma może jakieś informacje o "Restauracji Japońskiej" mieszczącej się pod adresem Belwederska 13? Chodzi mi o koniec XIX wieku ewentualnie początek XX.
Chodzi mi po głowie, że mógłby być to jakiś z pawilonów w parku Promenada ale z drugiej strony w tych latach ten park jeszcze nie był w obrębie granic Warszawy i nie wiem czy mógł mieć taki adres. Być może było to gdzieś w okolicach Belwederu? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c. Stały użytkownik

|
Wysłany: 04/05/10 2:00 Temat postu: |
|
|
Jeśli chodzi o "zameczek" od którego został zapoczątkowany ten temat, to miał on numer 7/9 i zaprojektował go nie byle kto- Szymon Bogumił Zug. Został rozebrany w 1952r. Bez komentarza...
[/img]
A dalej w temacie Belwederskiej i znanych architektów, to jeden z pawilonów schroniska dla paralityków (również wyburzonego po wojnie ) jest dziełem Józefa Piusa Dziekońskiego- tego od św. Floriana na Pradze.
Pozdrawiam, jeśli jeszcze ktokolwiek czyta to forum... _________________ I tylko zawsze pamiętaj skąd jesteś, gdziekolwiek byś szedł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 06/05/10 15:28 Temat postu: |
|
|
Również pozdrawiam, ja czytam forum regularnie, choć ostatnio ruch tu praktycznie zamarł, czyżby już wszystko zostało napisane?
Co by tu zrobić by forum ożywić?  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/05/10 22:17 Temat postu: |
|
|
Witam Szanownych Forumowiczów.
Ja też czytam to forum dość regularnie, ale na Sielcach mieszkałem będąc małym dzieckiem, i wiele wspomnień nie mam. Wszystkie, jakie dotychczas odgrzebałem w zakamarkach mózgu, opisałem w temacie "Wspomnienia" zainicjowanym przez Budrysa. Tak więc w tematach historycznych najczęściej nie mam nic do dodania.
A przedmiot tego wątku, ulica Belwederska, nasunął mi skojarzenie z jej przedłużeniem - ul. Sobieskiego. Aby nie pisać poza tematem, zakładam nowy.
Pozdrawiam wszystkich.
Tadeusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|