Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Ulica Belwederska

Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gb
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 06/09/09 1:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam! Przepraszam za małe opóźnienie w odpowiedzi miałem przerwę w zaglądanie na forum. Informacje tą zamieściła Anastazja kilka postów powyżej wraz ze źródłem. Wyszukiwanie w internecie o ile pamiętam też potwierdziło te informacje ale konkretnych stron nie mam zapisanych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 06/09/09 1:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ciekawostka... Na zamieszczonej w tym temacie fotomapie skrzyżowania Belwederskiej i Podchorążych widnieje drzewo na poboczu jezdni po prawej stronie. Wyrastało na brukowanym poboczu obok chodnika. Nie pamiętam czy to była topola czy lipa... Drzewo było potężne i bardzo stare. Pamiętało wiek XIX... a może i wcześniej. Istny pomnik przyrody. Nie stanowiło przeszkody w komunikacji ponieważ znajdowało sie obok głównej jezdni. Przy tym drzewie znajdował sie przystanek autobusowy. Drzewo było zdrowe i w czasie deszczu skutecznie chroniło oczekujacych na autobus. Nie pamiętam kiedy je usunięto... Prawdopodobnie w czasie przebudowy jedni. Przetrwało tyle lat... Zastanawiająca jest motywacja pozostawienia tego "pomnika przyrody" u ówczesnych "służb drogowych". Czyżby przez szacunek dla jego długowieczności?... I pomyśleć... w czasach gdy nie było Towarzystwa Ochrony Przyrody ani uregulowań prawnych w tym temacie...
Pozdrawiam
Tomo
Przyczajenie

PostWysłany: 09/09/09 10:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gb napisał:
Witam! Przepraszam za małe opóźnienie w odpowiedzi miałem przerwę w zaglądanie na forum. Informacje tą zamieściła Anastazja kilka postów powyżej wraz ze źródłem. Wyszukiwanie w internecie o ile pamiętam też potwierdziło te informacje ale konkretnych stron nie mam zapisanych.

Dzieki za info. Z Anastazja juz sie skontaktowalem. Mi nie udalo sie za wiele znalezc w Internecie - oprocz tego forum:)
pozdrawiam
Tom
Powrót do góry
gb
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 23/03/10 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy ktokolwiek ma może jakieś informacje o "Restauracji Japońskiej" mieszczącej się pod adresem Belwederska 13? Chodzi mi o koniec XIX wieku ewentualnie początek XX.

Chodzi mi po głowie, że mógłby być to jakiś z pawilonów w parku Promenada ale z drugiej strony w tych latach ten park jeszcze nie był w obrębie granic Warszawy i nie wiem czy mógł mieć taki adres. Być może było to gdzieś w okolicach Belwederu?
Powrót do góry
c.
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/05/10 2:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o "zameczek" od którego został zapoczątkowany ten temat, to miał on numer 7/9 i zaprojektował go nie byle kto- Szymon Bogumił Zug. Został rozebrany w 1952r. Bez komentarza...
[/img]

A dalej w temacie Belwederskiej i znanych architektów, to jeden z pawilonów schroniska dla paralityków (również wyburzonego po wojnie Rolling Eyes ) jest dziełem Józefa Piusa Dziekońskiego- tego od św. Floriana na Pradze.

Pozdrawiam, jeśli jeszcze ktokolwiek czyta to forum...
trzydziestolatek
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 06/05/10 15:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Również pozdrawiam, ja czytam forum regularnie, choć ostatnio ruch tu praktycznie zamarł, czyżby już wszystko zostało napisane?
Co by tu zrobić by forum ożywić? Rolling Eyes
Powrót do góry
tg3a
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 06/05/10 22:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam Szanownych Forumowiczów.
Ja też czytam to forum dość regularnie, ale na Sielcach mieszkałem będąc małym dzieckiem, i wiele wspomnień nie mam. Wszystkie, jakie dotychczas odgrzebałem w zakamarkach mózgu, opisałem w temacie "Wspomnienia" zainicjowanym przez Budrysa. Tak więc w tematach historycznych najczęściej nie mam nic do dodania.
A przedmiot tego wątku, ulica Belwederska, nasunął mi skojarzenie z jej przedłużeniem - ul. Sobieskiego. Aby nie pisać poza tematem, zakładam nowy.
Pozdrawiam wszystkich.
Tadeusz
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

Skocz do: