| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 22/11/08 1:56 Temat postu: Ulica Bończa czy Bończy ? |
|
|
Kiedy tworzono ulicę Gagarina zlikwidowano kilka mniejszych uliczek i powstała duża ulica.
Jedną ze zlikwidowanych ulic była ulica Bończa, która przebiegała od Podchorązych (od miejsca gdzie jest Ambasada Austrii) do ulicy Sieleckiej.
Ślad tej ulicy jest jeszcze w miejscu przed domami na Gagarina na tym odcinku, przed gabinetem Stomatologicznym i punktem Telekomunikacji.
Mam pytanie do Forumowiczów :czy ulica nazywała sie Bończa , czy też Bończy (generała Bończy), bo obydwie nazwy wystepują w różnych źródłach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 24/11/08 22:55 Temat postu: |
|
|
Prawdę mówiąc ja nigdzie się nie spotkałem z formą "Bończy"... i chętnie poznał bym źródła w których to odkryłeś , pozdrawiam

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 24/11/08 23:13 Temat postu: |
|
|
a jeszcze tak w temacie , zerknąłem do Wiki i co widzę :
Władysław Bończa-Uzdowski ( ur. 23 sierpnia 1887 w Podborczach, w pow. chełmskim, zm. 21 marca[1] 1957 w Warszawie ) – generał brygady Wojska Polskiego.
.............W okresie od 15 stycznia 1928 do 20 lutego 1937 obowiązki dowódcy dywizji łączył z funkcją prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej.
.............Po powrocie do kraju w 1946 ponownie został prezesem PZPN. W 1949 przeszedł na emeryturę. Zmarł w Warszawie 21 marca 1957r.
.. to taki pierwowzór Listka....
Opinie:
* Subiektywna opinia sporządzona przez Juliusza Rómmla prawdopodobnie w marcu lub kwietniu 1945 w oflagu VII A Murnau - „Jednostka bez wartości. Nie posiada żadnych zalet dowódczych. W roku 1939 „odłączył się” od swojej 28 dywizji i znalazł się w Warszawie, skąd potem był przeze mnie odesłany do Modlina - gdzie jednak niczym nie dowodził. Do wojska nie nadaje się. Nie nadaje się.”
* Kolejna opinia sporządzona 22 maja 1939 przez Stefana Roweckiego - „(...) dowodzi ponad 10 lat dywizją, z czego już pięć lat niczym się już nie zajmuje poza polowaniem, piciem i grą w karty. Podobno kiedyś był niezłym dowódcą liniowo-bojowym. Obecnie nerwus, przykry dla otoczenia, widać, że czas mu na emeryturę. Szkoda, żeby jakie miejsce w wojsku zabierał.”
.. i za te zasługi ulicy by chyba nie dostał... choć kto wie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 24/11/08 23:34 Temat postu: |
|
|
Pamiętam , że ta ulica w czasie mojego dzieciństwa nazywała się Bończa.
Ale pamiętam także, że tuż przed likwidacją tej ulicy i przemianowaniu jej na ulicę Międzyparkową , przez mniej więcej rok , wisiała tabliczka z nazwą ulicy "Bończy", co bardzo mnie zdziwiło.
Potem już zlikwidowano ulicę Bończy oraz inne jak Sukcesorską, Magnuszewską i in. i powstała Międzyparkowa, z czasem przemianowana na ulicę Gagarina. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 24/11/08 23:46 Temat postu: |
|
|
| A może to była ulica bohatera Powstania Styczniowego - Bogdana Bończy ??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 25/11/08 13:15 Temat postu: |
|
|
dlotiwl - świetne fragmenty planów. Czy masz je po prostu w domu na półce ?
Z postu Ksawerego wynika, że parking na "przedpolu" Zakładu Stomatologiczego aż do Stępińskiej to dawna ulica Bończa. Czy dobrze zrozumiałam???
A teraz wynik moich poszukiwań na temat pochodzenia nazwy ulicy Bończa.
Jerzy Kasprzycki pisze na ten temat w: Korzenie miasta, tom IV, Stracona Bończa:
"Nie mogę odżałować, że tak lekko pozbyliśmy się nazwy ulicy Bończa. Była dźwięczna i krótka. Utworzona została w sposób naturalny od miejscowego nazewwnictwa. Przed przyłączeniem Sielc do Warszawy znajdująca się tu osada "Stępina" należała do rodziny Stępińskich herbu Bończa. Bez zbędnego "główkowania" nazwano więc powstające po 1916 ulice miejskie po prostu Stępińską i Bończą. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 25/11/08 17:37 Temat postu: |
|
|
No właśnie Anastazjo, | Cytat: | | Utworzona została w sposób naturalny od miejscowego nazewwnictwa. | ... Kasprzyckiemu możemy ufać
...Xav, | Cytat: | | Ale pamiętam także, że tuż przed likwidacją tej ulicy i przemianowaniu jej na ulicę Międzyparkową , przez mniej więcej rok , wisiała tabliczka z nazwą ulicy "Bończy", | .. to myślę że może to być po prostu niedbalstwo ówczesnego urzędnika .. pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 26/11/08 20:28 Temat postu: |
|
|
Tak Anastazjo. Ulica Bończa biegła , jak piszesz na "przedpolu" gabinetu stomatologicznego i pod dzisiejszym kawałkiem dojazdowej jezdni asfaltowej są jeszcze "kocie łby" , którymi ulica była wybrukowana.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 07/12/08 22:47 Temat postu: |
|
|
Xsawerym dlotiwl... może coś wiecie....
Przy ul. Bończa stała szkoła. Mozliwe, że do niej chodził Grzesiuk, chociaż nie wiem tego. W czasie Powstania 1944 r. budynek obsadzili Niemcy. Gdzie stała ta szkoła??? Czy to może budynek ambasady austriackiej? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 20/12/08 22:09 Temat postu: |
|
|
Znam ten artykuł. Ale dziękuję Ci dlotiwl. Mam też telefon do pana Kasprzaka. Zadzwonię i pewnie się dowiem u źródła. Pozdrawiam świątecznie. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wojtekkaczorowski Użytkownik

|
Wysłany: 15/02/09 10:30 Temat postu: UL.Bończa |
|
|
| Przy ulicy Bończej ,kupowaliśmy rybki akwariowe,w prywatnym mieszkaniu u chodowcy , z ul Hołówki szliśmy z moją babcią przez ulicę Nowoparkową (a,nie Międzyparkową). |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 03/06/09 14:32 Temat postu: |
|
|
Co prawda minęło prawie pół roku od ostatniego wpisu w tym temacie, jednak... gdy go przegladam i czytam, mam ochotę wtrącic swoje "trzy grosze", ot tak... dla uzupełnienia informacji.
Co do nazwy... Nie mówiło się "mieszkam na ulicy Bończy" ale na Bończej. Jak również nie :ide na ulicę Bończy" lecz Bończą. Co wskazuje że Anastazja powołując sie na wpis w książce "korzenie miasta" jerzego Kasprzyckiego - ma rację.
Po 1945 roku południowa strona Bończej (od strony Górskiej) była niezamieszkała. Między Podchorążych a Górską trochę ruin, zaś miedzy Górską a Stępińską niezabudowane parcele. Bończa to była całość między Podchorążych a Stępińską. Na fotomapach z zakładką "ulice z 1939 r." jest kilka błędów (moim zdaniem). Zaznaczono ulicę Bończą jako przecinającą Stępińską. Nigdy tak nie było w moich czasach. Natomiast ten przedłużony odcinek Bończej na zakładce nazywano Sukcesorska, mimo że na innych mapach znajduje się ona w nieco innym miejscu. Co do nazwy "Sukcesorska" w tym miejscu nie mam wątpliwości. Mieszkał na tym odcinku między Stępińską a Sielecką mój kolega Zenek S. i takim adresem się posługiwał. To jest w tym miejscu gdzie Tadeusz lokalizuje w swoim poście "beczkę śmierci". Zauważyłem że często nakładki na fotomapy z 1945 r. nie oddają poprawnie lokalizacji ulic. Bardziej wiarygodne jest wczytanie sie w oryginał fotomapy, bez nakładek.
Pozdrawiam.
Acha... jeszcze jedno... W którym miejscu na Bończej mogła być wspominana na Forum szkoła? Po stronie północnej ulicy, zdecydowanie nie... _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|