|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Ulica Sobieskiego
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 06/05/10 23:06 Temat postu: Ulica Sobieskiego |
|
|
Witam mieszkańców Sielc, dawnych i obecnych, oraz sympatyków.
Ulica Sobieskiego, zwana jeszcze nawet w latach 50-tych przez rdzennych Sielczan Królewską Drogą, stanowi wraz z ulicą Belwederską, której jest przedłużeniem, ważną arterię Sielc.
Do pierwszej połowy lat 60-tych zdaje się, że niewiele było przy niej obiektów. Ja w każdym razie pamiętam, że po wschodniej stronie począwszy od mostku prowadzącego na łąkę (i dalej do obecnej ul. Cybulskiego) na południe aż do "fortów" ciągnęły się pola uprawne (chociaż to może już nie Sielce, bo na mapce "Plan majętności Sielce 1866" http://www.sielce.waw.pl/forum/album_page,pic_id,343.html wschodnią granicę tejże majętności stanowi strumyk nawadniający stawy w Parku Sieleckim, a te pola były na wschód od strumyka). Jednak między tym mostkiem a ulicą Chełmską coś już mogło być. W każdym razie był budyneczek, o którym piszę poniżej.
Latem zeszłego roku zauważyłem, że został rozebrany trójskrzydłowy parterowy pawilon przy ulicy Sobieskiego, zdaje się numer 112, jakieś 150 metrów na południe od narożnika z Chełmską, w którym mieściła się kiedyś (a w każdym razie w latach 60-tych) Poradnia Zdrowia Psychicznego.
Czy ktoś z Forumowiczów może coś powiedzieć na jego temat?
Pozdrawiam -
Tadeusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 07/05/10 21:53 Temat postu: |
|
|
Witaj Tadeusz...
Królewska Droga, czyli Sobieskiego, na odcinku między Chełmską a "fortami" była szlakiem przez pustkowie... Pola, łąki... Stojąc przy torach "ciuchci" po lewej stronie widoczne były w oddali zabudowania na Czerniakowskiej, po prawej nieliczne gospodarstwa "badylarskie" przy Piaseczyńskiej. Widok sięgał po zabudowania na Puławskiej i Królikarnię z charakterystyczną "żółtą willą". Z nazwą "Park Sielecki" w tamtym okresie nigdy się nie spotkałem... Zajezdnia... Wytwórnia Filmów... Tereny nieciekawe... Być może mieszkający w najbliższej okolicy parku mieli większa wiedzę o tym rejonie... ja nie,
Róg Chełmskiej i Sobieskiego wybudowano pierwszy na Sielcach "punktowiec". Bardzo nowoczesny jak na tamte czasy. Był to tzw. dom "dolarowy". Mieszkała w nim m.in. Halina Kunicka (gwiazda piosenki środkowego peerelu). Jeśli pamięć mnie nie myli... na parterze tego budynku znajdowała sie Poczta.
Za tym budynkiem, przy Sobieskiego, pawilony Przychodni Zdrowia Psychicznego. Był to najnowocześniejszy w Warszawie ośrodek tego typu. Kolejni decydenci budowali... inni burzyli... i tak powstała współczesna zabudowa na południe od Chełmskiej...
Pozdrawiam. _________________ wspomnień czar... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 08/05/10 0:57 Temat postu: |
|
|
Witaj, Budrysie.
Co do "Parku Sieleckiego" to ja również sobie nie przypominam takiej nazwy w latach 60-tych - użyłem jej tylko dla prostoty określenia. Nie wiem nawet, jak ten teren w okolicy kościoła wyglądał (chyba musiał być zaniedbany) - po prostu tam nigdy z rodziną nie chodziliśmy. Wyjątkiem były tylko wyprawy "na łąkę" w okolicach końca najbardziej południowego stawu. Jak chcieliśmy iść do parku, to chodziło się po prostu do Łazienek.
To pustkowie wokół Sobieskiego, o którym piszesz, umożliwiało obserwację ze wspomnianej "łąki" skoczni narciarskiej stojącej na skarpie w rejonie na południe od Królikarni.
Budowę "punktowca" przy rogu Chełmskiej i Sobieskiego ja również pamiętam. Był tam używany dźwig starego typu, o szerokiej kolumnie kratownicowej, w którą była wbudowana kabina operatora. Później już nigdy takich dźwigów nie widziałem - przy budowie osiedli na Woli w latach 60-tych były używane dźwigi o kolumnie rurowej, a w latach 70-tych i później widywałem znów dźwigi o kolumnie kratownicowej, ale węższej, z kabiną operatora (jedną lub dwiema) przyczepioną obok.
Nie mam pojęcia, kiedy mógł powstać budynek Poradni Zdrowia Psychicznego, o który zapytałem porzednio. W każdym razie na pewno w połowie lat 60-tych już tam stał - miałem go okazję widywać przy okazji wypraw na "stare śmiecie" w czasie, gdy już mieszkałem na Woli.
Pozdrawiam Cię serdecznie, oraz wszystkich Forumowiczów -
Tadeusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 08/05/10 10:06 Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem na aktualnych fotomapach. Jednak pawilon przychodni przy Sobieskiego stoi nadal... W głębi, za nim, dwa nowe budynki. Całość nosi nazwę wskazującą na ośrodek odwykowy. Dawno nie byłem w tym rejonie, więc informacja zmyliła mnie nieco...
Myślę, że nazwa Park Sielecki jest stosunkowo nowym pojęciem wynikającym ze współczesnej topografii tego terenu. Na starych planach przedwojennych widoczne są projektowane ulice, których po wojnie nie było... a o Parku Sieleckim... nic. Jeżeli projektowano wówczas jakiś park to być może w okolicach placu Księżny Łowickiej... W centralnej części Sielc. W miejscu środkowej części Gagarina... dawnej Sukcesorskiej...
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 13/06/10 16:03 Temat postu: |
|
|
Budynek o którym Panowie piszecie został zburzony w zeszłym roku. Ktoś pisał o tym na naszym forum. Zburzenie nastąpiło tak szybko, że kiedy udałam się w ten rejon z aparatem pozostała tylko dziura w ziemi. Obiecuję odszukać zdjęcie w wonym czasie i zamieścić na forum.
Natomiast jeśli chodzi o Park Sielecki to, moim zdaniem, nazwa była używana od dość dawna, w każdym razie na pewno przed wojną. Park Sielecki był miejscem rekreacji miejscowej ludności. Liczne atrakcje przyciagały Sielczan, np. karuzela czy słup, po którym wspinano się po nagrodę. Na deskach w parku urządzano potańcówki, płaciło się chyba 10 groszy za jeden kawałek.
W literaturze przedmiotu używana jest nazwa "lasek sielecki". Szukałam lokalizacji tego lasku i z moich dotychczasowych ustaleń wynika, że nie mogło to być nic innego jak właśnie ten park. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Budrys Aktywny ekspert

|
Wysłany: 13/06/10 22:03 Temat postu: |
|
|
Tak.. Anastazjo... Z pewnością masz rację odnośnie pawilonów przy Sobieskiego. Moja wiedza o tym miejscu dotyczy dawnego czasu, sprzed kilkudziesięciu lat. Okazuje się, że informacje zawarte w fotomapach szybko tracą swoja aktualność.
Natomiast sprawa „Parku Sieleckiego” wywołuje u mnie pewne zamieszanie w pamięci. Przyznaję... nie znajduję w swojej pamięci nazwy „Park Sielecki” w miejscu jego obecnej lokalizacji. Moje pokolenie, z zachodnich rubieży Sielc za park na Sielcach przyjmowało tę część Łazienek, która klinem sięgała dawnej Podchorążych (obecnie części Gagarina). Starsi mieszkańcy tej części Sielc wspominali jedynie o parku „na Promenadzie”. Wówczas był to teren kompletnie zdewastowany. Wspominali o jego przedwojennej świetności i atrakcjach. We wspomnieniach spisanych przez Stanisława Grzesiuka również jest mowa o tym terenie. Obejmował on obszar od pałacyku Szustra po Belwederską, od ul. Promenada do bloków przy Grottgera. Z wielkim zdziwieniem przyjąłem po raz pierwszy informacje, że obecnie teren ten nosi nazwę Parku „Morskie oko”... Nijak ma się to do historycznych zaszłości tego miejsca. Bardziej pasowałaby nazwa „Park Promenada”... ale „Morskie Oko”?... Teren Morskiego Oka nigdy nie był parkiem... Nazwa dotyczy jedynie zbiornika wodnego... i co najwyżej jego przyległości. Myślę, że Tadeusz wypowiadający się w tym temacie na Forum podziela moje zdanie... Różne pomysły mieli decydenci od nazewnictwa... Z pewnością nie byli z Sielc i nie znali sieleckiej historii...
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|