Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

ulica Stępińska

Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 01/02/09 22:23    Temat postu: ulica Stępińska Odpowiedz z cytatem

Niedawno wpadł mi w ręce taki oto planik Sielc ...

... i jak widać ulica Stępińska zakręca ( ma dwa dojścia do Podchorążych ) .. na żadnej innej znanej mi mapie tego nie ma .. co Wy na to ???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 09/02/09 18:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no dobra to sam sobie odpowiem... myślę że ta ślepa uliczka jest pozostałością po dawnym przebiegu Stępińskiej

... a przy okazji pytanie do Budrysa, jako że mieszkałeś kiedyś w tym rejonie, rośnie tu taki świerk

intryguje mnie on od dawna, ciekawe ileż może mieć lat? czy może pamiętasz go jako drzewko ??
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 09/02/09 20:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam... Co do planu powyżej. Jest to jakiś plan (roboczy?) bardzo stary. nie ma na nim nazwy ulicy Gagarina. Natomiast są podane linie komunikacyjne tramwajów i trolejbusów na Czerniakowskiej. Który to może być rok? Zaznaczona na planie Stępińska nijak ma sie do rzeczywistości. Prawdopodobnie chodzi tu o jezdnię między dwoma blokami widoczną na zdjęciu. W tym miejscu nigdy nie było przejazdu między Stępińską a Podchorążych. Historia tego miejsca wg, mojej pamieci jest następujaca:
Między rokiem 1945 a 1959 było to gruzowisko po niemieckich warsztatach samochodowych. Teren zabaw dzieciarni ze Stępińskiej, Podchorążych i Bończej. Na tym terenie wówczas pozostały jeszcze dwa tzw. "kanały" do remonty samochodów. Dość głębokie, choć częściowo zasypane. Mniej wiecej w połowie tych kanałów były zasypane wejścia do jakichś pomieszczeń pod betonowa płytą obiektu. Wejścia te też były częsciowo zasypane - nigdy tam nie zaglądaliśmy. Ok 1950 r. wojsko przygotowywało teren pod budowę. Miały powstać bloki mieszkalne dla rodzin wojskowych. Do wyburzania pozostałosci po tych warsztatach użyto saperów. Wysadzano stopniowo płytę betonową. Trwało to kilka dni. Ten odcinek ulicy był zamkniety. Gdy dostano sie do pomieszczeń pod płytą - podjeżdzały cięzarowe samochody i ładowano wydobyte z tych pomieszczeń jakieś skrzynki. Plotka głosiła że w tych pomieszczeniach były jakies magazyny broni. Skrzynki które widzieliśmy rzeczywiście przypominały takie.
Po wybudowaniu i zasiedleniu tych bloków powstał wjazd ułatwiajacy transport. I takie właśnie przeznaczenie miała widoczna na planie "ulica".
Być może, że owo oznaczenie "Stępińska B" jest zwiazane z jakimś hasłem na legendzie planu a nie dotyczyło w sensie dosłownym ulicy. Należy pamietać, że bloki te były pod administracja wojskowa. A wtedy wszystko było tajne.
Co do świerku. Ma "na oko" około 40-50 lat. W mojej pamieci pozostały świerki przy willi róg Podchorązych. Byś może jeszcze przed dojściem do Stępińska 60 - ja jakimś ogrodzeniem przy prywatnych posesjach parterowej zabudowy. Trudno mi zlokalizować widok na zdjeciu. Nowe bloki... nowe otoczenie... Tyle lat tam nie byłem...
Pozdrawiam.
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 09/02/09 21:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Budrys za szybką odpowiedz,
- plan nie jest wbrew pozorom taki stary ,pochodzi z 1959 r

.. a ulica Gagarina jak podaje Wiki :

Cytat:
Ulicę Jurija Gagarina przeprowadzono około roku 1957, na miejscu uliczek dawnej osady Sielce, wytyczonych na przełomie XIX i XX wieku. Jednocześnie powstało także torowisko tramwajowe, którym kursowały tramwaje linii 16, 33 i 33 "BIS".

W swym przebiegu ul. Gagarina wchłonęła nieistniejące dziś ulice Ryżewską, planowaną niegdyś Wapienniczą i ul. Sukcesorską. Przestały istnieć także ulice Bończa i fragment ul. Podchorążych; zanikło także kilka przecznic, takich jak Astronomiczna, Janowska i Magnuszewska.

- ale oczywiście te drobne nieścisłości które odnajdujemy na planach,mapach były oczywiście po to by zamącić w głowach przebrzydłym imperialistom ( np.odległość między Stępińską a Sielecką jest w rzeczywistości dwa razy niejsza niż Sielecką a Iwicka , .. a na planie z 5x)
- żeby Ci rozjaśnić obraz sytuacji , tak wygląda obecna lokalizacja świerku i domniemanej Stępinskiej (b)

Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 09/02/09 22:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a więc... żółta linia wskazuje lokalną jezdnię miedzy blokami. Na moim jednym ze zdjęć jest ujęcie Stępińskiej w kierunku Podchorążych gdzie po lewej stronie zdjecia widać nieotynkowany budynek. To jest właśnie jeden z tych dwóch budynków "wojskowych" o których wspomniałem wyżej. Za tym budynkiem był jednopiętrowy budynek (przylegający szczytem) ogrodzony murem. Między tym małym budynkiem a murem widać drzewa. Ale chyba to nie jest to Very Happy Z kolei za tym jednopiętrowym budynkiem były jeszcze 2 parterowe posesje w głębi, odgrodzone od ulicy siatką. Prawdopodobnie jest to drzewo rosnące właśnie na jednej z tych posesji (niewidoczne na wymienionym zdjeciu). Zgadzałoby sie to, jeśli drzewo to rośnie w linii prostej do szczytu Obecnego bloku Stępińska 54.
Tak wywnioskowałem ze zdjęcia.
Pozdrawiam.
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 10/02/09 19:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Budrys, może TO Ci coś przypomina ???

Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 10/02/09 22:47    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dałeś mi nie lada zagadkę Very Happy Postaram sie ustosunkować do tego zdjęcia... A więc. Nie jest to zdjecie satelitarne, choć trzeba przyznać, że jakoscia nie ustepuje. Jest to zdjęcie lotnicze, najprawdopodobniej sprzed wojny. Rok trudno określić. Jeżeli dobrze odczytałem, to uwzględniajac kierunki położenia cieni budynków - południe jest po prawej stronie zdjecia. Prawdopodobnie ulica biegnąca od lewego górnego rogu po ukosie do dolnego prawego - to Podchorążych. Qskazują na to dwa elementy. Pierwszy to po lewej stronie rozległy teren z luźna zabudową - to koszary. Poniżej Łazienki. W dole zdjecia styk ulicy Stępińskiej (z widoczną willą w rogu) i powyżej Sielecka. Poniżej Stępińskiej widać wyraźnie zaznaczone granice parceli pod lekkim skosem do parceli na Stępińskiej, co wskazuje że niewidoczna w prawym dolnym rogu skręcajaca (lekko ukośnie do Stępińskiej - Podchorążych). Zdjęcie musiało być robione w czasie gdy ulice na Sielcach były brukowane i posiadały tzw. rynsztoki. Wskazuja na to cienie wyraźnie zaznaczone miedzy chodnikami a jezdnią. Dalej... Brak wejścia do Łazienek, które obecnie znajduje sie na wprost Stępińskiej. Zabudowa Podchorązych nie przypomnina współczesnej. Sielecka również. Na Stępińskiej zabudowa na widocznym odcinku przypomina znany mi teren. Widoczny jest plac "gruzy" na którym nie ma jeszcze wspomnianych w powyższym moim poscie warsztatów-garaży niemieckich i nie ma wspomnianych dwóch bloków wojskowych. To wszystko wskazuje na czas sprzed wojny. Dodatkowym elementem jest brak zniszczeń typowo wojennych. Jak również ulicy Gagarina, która powinna byc widoczna po prawej stronie na styku z Sielecką. Tylko tyle. Very Happy Dobrze odczytałem zdjecie? Który to rok? Ja myślę że około 1937... ???
Pozdrawiam. Ciekawe zdjęcie... Może stworzyć jakieś Muzeum Sielc... albo choćby Izbę Pamieci... albo przynajmniej wirtualną...
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 10/02/09 22:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No brawo Ten Pan, dobrze,bardzo dobrze, jako że to Twoje "rodzinne" strony -prawie dobrze .... to Warszawa , sierpień 1944....
polecam :
ttp://www.herder-institut.de/warschau/vorwortpl.html
Powrót do góry
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 10/02/09 22:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

sorki w linku zabrakło literki .."h"
http://www.herder-institut.de/warschau/vorwortpl.html
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 10/02/09 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Świetne zdjęcie dlotiwl, ważne dla mnie, bo zdaje mi się, że znam tu każdy kamień...Budrys, dzięki za wnikliwą analizę.
Co do Izby Pamięci...dawno mi chodzi po głowie...
Nie wiem czy czytałeś Budrysie nasz wątek o głazie z ul. Czerskiej. Powinien stanąć przed nią. Wink
Być może podejmiemy ten wątek na spotkaniu (o Izbie Pamięci).
Wirtulanym archiwum jest nasze forum. To kopalnia wiedzy o Sielcach.
Chwała Adminowi za to, że je założył i administruje. Kiedy ostatnio przez dwa dni forum zniknęło z witryny byłam zaniepokojona.
Co się stało Adminie?
Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 11/02/09 0:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To jeszcze raz ja... Very Happy W sprawie zdjecia. Myśle że nie może to być sierpień 1944. Trwało Powstanie... a sceneria na zdjęciu taka sielska... Może zdjęcie przejete przez Niemców z jakiegos polskiego archiwum. Brakuje mi na zdjęciu wspomnianych garaży niemieckich na północnym (od strony Łazienek) skraju dużego placu po nieparzystej (na zdjeciu prawej) strony Stępińskiej. Nie była to duża budowla ale wyraźna. Może zdjęcie było robione w innym czasie? Miedzy np 41 a 44? Niestety na Twoim linku nie znalazłem tego zdjecia.
Pozdrawiam.
dlotiwl
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 11/02/09 18:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Masz rację Budrys, nie z 1944 tylko "sprzed 1944"...

.. to co zamieściłem to są skany z powyższego albumu , strona www. nie zamieszcza wszystkich fotografii

Powrót do góry
Budrys
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 11/02/09 21:18    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wszystko sie zgadza Very Happy odałem swój opis do Twojego zdjecia. Myśle że pamięć mnie nie zwodzi... Zdjęcia nie udaje sie dołączyć do tego postu... wiec zamieszczam go w swojej galerii.
Pozdrawiam[/img]
Zag
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 29/03/09 22:41    Temat postu: ul. Stępińska - 1926r. Odpowiedz z cytatem

W którym to jest miejscu?
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 29/03/09 22:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zag, znalazłeś "kopalnię" ze zdjęciami!!! Akurat to zdjęcie zamieścił też Jerzy Kasprzycki w "Korzeniach miasta". Podpisał tak, że nawet nie wiadomo czy to Sielecka czy Stępińska. Ten fragment ulicy nie jest podobny do żadnego znanego miejsca na ul. Stępińskiej, ale może ktoś rozpozna.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Historia Sielc Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: