| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Dorota Stały użytkownik

|
Wysłany: 12/10/06 11:43 Temat postu: ulica Stopowa |
|
|
Anastazjo, wspomniałaś w Albumie, że ciekawa jest historia powstania ulicy Stopowej - możesz napisać coś więcej na ten temat?
Pozdrowienia. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 13/10/06 15:25 Temat postu: |
|
|
Dorota napiszę, co wiem o tym.
Na rogu Tatrzańskiej i Nabielaka mieściła się przed wojną Sielecka Fabryka Kapeluszy i Filcu. Jej właścicielem był Żyd Jakub Świeca, który mieszkał przy ul. Bagatela, ale na Sielce często przyjeżdżał wielkim czarnym samochodem, budząc sensację.
Właśnie ten przedsiębiorca wystarał się w magistracie o wytyczenie pasażu między Nabielaka, Tatrzańską i Górską. Tego pasażu nie wytyczono, ale nazwanie pobliskiej uliczki Stopową było częścią tego pomysłu. Istnienie i nazwa ulicy Stopowej są jedynym wspomnieniem po rodzinie Świeców na Sielcach. Po wojnie nikt z tej rodziny nie pokazał się w tym rejonie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dorota Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/10/06 16:27 Temat postu: |
|
|
Dziękuję. Rzeczywiście, ciekawostka.
A czy wiesz, skąd sama nazwa ulicy? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 13/10/06 18:43 Temat postu: |
|
|
| Niestety, tego nie wiem. ale może ktoś nam pomoże rozwikłać zagadkę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krakus Stały użytkownik

|
Wysłany: 15/07/08 23:56 Temat postu: |
|
|
Mieszkałem w tych stronach przed wojną. No, ale wtedy byłem dzieckiem... Nic jednak moi rodzice nie mówili, nie rozmawiali o rogu Tatrzańskiej i Nabielaka gdzie mieściła się przed wojną Sielecka Fabryka Kapeluszy i Filcu.
Na którym rogu? Może łatwiej będzie wyjaśnić to reprodukując tu fragment planu przedwojennej Warszawy oraz nr posesji.
Także - przydałoby się podać źródło tej informacji, chociaż jej nie neguję.
W mojej pamięci, w pamięci wówczas kilkuletniego chłopca, zachowała się rodzina Kwietniów, a wśród nich moja rówieśnica, chyba Marcysia. Mieszkali właśnie na Tatrzańskiej tuż przy Nabielaka.
Pewnego okupacyjnego dnia Marcysie przybiegła do nas straszliwie przerażona - na zapleczu ich domu Niemcy rozstrzelali Polaków. Jest tam tablica pamiątkowa (od Nabielaka). Rzadko odwiedzana.
I jeszcze o tych mieszkańcach Tatrzańskiej. Po Powstaniu moi rodzice odgrzebali w gruzach domu na Górskiej nadpalony kucyk włosów. Twierdzili, że to prawdopodobnie włosy Marcysi. Albowiem w tym domu cała rodzina Kwietniów (i prawdopodobnie inni) schroniła się i zginęła w zawalonych i płonących piwnicach tej - jak sobie przypominam - fabryczki chemicznej czy też składu chemikalii.
I z tym kojarzy mi się ,,róg ulicy Tatrzańskiej i Nabielaka''.
Może ktoś wie od starych mieszkańców Sielc o tym kawałku Sielc?
Krakus |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krystian Użytkownik

|
Wysłany: 11/10/08 1:17 Temat postu: |
|
|
Noo to teraz jest remont całej ulicy stopowiej jakby coo
Jak idę na naszą wspaniała pocztę to przechodzę przez podwórko i w stopową caaaała rozkopana
I budyneczek na górskiej ocoeplają a kiedy mój połączony jest razem  _________________ Hmm.. moze później |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|