|
Sielce - dolny Mokotów - Warszawa
Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie
|
Wandalizm na Sielcach
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
violis Przyczajenie
|
Wysłany: 29/11/09 21:30 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z Xawerym i jego niemieckimi kolegami. Mieszkam w Warszawie z wyboru, nie pracuje tutaj, a do pracy (mam wlasna firme) jezdze do miejscowosci oddalonej o 100 km od stolicy. Chciałabym wracać do miejsca przyjaznego, czystego, gdzie ludzie mowia (odpowiadają ) sobie dzien dobry, a psy nie srają pod oknami (sorry za kolokwializm).
A propos psów, bo zauważyłam, że często ten temat był poruszany na forum, nasunęła mi się scena z "Dnia Świra", kiedy główny bohater, zirytowany notorycznym załatwianiem potrzeb psa sąsiadki pod jego oknem, z ramach odwetu "narobił" sam pod jej oknem...
No, to może nie jest dobry pomysł, ale jak ktoś tu zauważył, zwracanie uwagi innym, i wychowywanie poprzez dobry przykład jest może dobrą metodą. Także aktywne uczestnictwo w posiedzeniach rad dzielnicy, zwracanie uwagi radnym, ze coś jest nie tak, na pewno odniosłoby skutek, nawet ten portal i to forum, to już coś! W krajach, gdzie społeczeństwo obywatelskie jest silne, żyje się lepiej, łatwiej i przyjemnniej.
Także, moi drodzy, jeśli zauważycie, że na tej nowo nawiezionej ziemi, świeżo zasadzonych krzewach jakiś pies, ku uciesze swego wlaściciela, zalatwia swe potrzeby fizjologiczne, nie wahajcie się reagować. Jeśli wszyscy będziemy reagować, może będzie się tu żyło lepiej...? _________________ kochamy Mokotów |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 13/12/09 18:37 Temat postu: |
|
|
W Gazecie Stołecznej z 11 XII przeczytałem o walce mieszkańców ul. Racławickiej na Mokotowie z wyrostkami , którzy niszczą elewacje budynków swoimi gryzmołami.
Nas , mieszkańców Sielc ten problem też bardzo interesuje.
Otóż mieszkańcy Racławickiej wiedzą kto to robi, zgłaszają policji..i nic się nie dzieje, bo policja mówi, że to TYLKO wykroczenie , a nie przestępstwo.
Puenta artykułu :
"wystarczy analiza grafologiczna pisma wytypowanych wyrostków, sprawdzenie śladów na ubraniu, przeszukanie mieszkań, czy nie ma w nich puszek. Technik operacyjnych mają więcej, muszą tylko chcieć ich użyć, no i chcieć wyłapać tych wyrostków. Pobłażanie im kosztowało już setki tysięcy złotych"...
Właśnie, żeby policji chciało się chcieć... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c. Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/12/09 19:34 Temat postu: |
|
|
| Xawery napisał: |
Puenta artykułu :
"wystarczy analiza grafologiczna pisma wytypowanych wyrostków, sprawdzenie śladów na ubraniu, przeszukanie mieszkań, czy nie ma w nich puszek. Technik operacyjnych mają więcej, muszą tylko chcieć ich użyć, no i chcieć wyłapać tych wyrostków. Pobłażanie im kosztowało już setki tysięcy złotych"... |
Haha, gazeta wyborcza i jej profesjonalizm.
Czy posiadanie w domu sprayów to coś nielegalnego? Albo czy posiadanie kurtki pobrudzonej farbą oznacza, że delikwent jest autorem jakiegoś graffiti? Takie bzdury to żaden dowód. A z tą analizą grafologiczną to niezłe science-fiction. Monitoring albo złapanie "na gorącym uczynku" to w takiej sytuacji jedyny sposób.
Zresztą po co ja to piszę, powszechnie wiadomo, że gazetka z Czerskiej i jej dziennikarze z rzetelnością niewiele mają wspólnego.  _________________ I tylko zawsze pamiętaj skąd jesteś, gdziekolwiek byś szedł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 16/12/09 9:26 Temat postu: |
|
|
A widzieliście to wielkie graffiti - "boso, ale w ostrogach" - na jednym z bloków po wschodniej stronie ul. Czerniakowskiej ? ręce opadają..  _________________ I love SIELCE!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 21/12/09 0:17 Temat postu: |
|
|
Powtórzę, to samo , co juz kiedyś pisałem:
Po prostu brakuje u nas osoby takiej jak była w Anglii pani premier Margaret Tchatcher.
Potrafiła zlikwidować chuliganów na stadionach i kretyńskich grafficiarzy.
Co zrobiła ? Wprowadziła drakońskie kary. Za pomalowanie budynku kara wysokości od 50 do 100 średnich pensji na konto odnawianych budynków (do spłacania przez długie lata). Rodzice małolatów błągali ich by nie mazali, sprawdzali kieszenie, czy gdzieś nie ma farby w sprayu.
Na dodatek osoba, która sfotografowała malowanie lub nagrała kamerą taki moment (to wystarczało jako dowód !) dostawała nagrodę w wysokości kilku pensji.
Pomogło ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zofia Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/01/10 16:30 Temat postu: |
|
|
Drodzy mieszkańcy Sielc,
graficiarze nie odpuszczają nawet w zimie. Prawie pod oknem namazli mi wczoraj wstrętne bazgroły. Nie chcę mieszkać w slumsie i nie wiem co mam robić bo czuję się bezradna.
Prośba o informowanie policji lub straży miejskiej jesli zachodzi podejrzenie że ktos niszczy, usiłuje niszczyć elewację lub zachowuje się podejrzanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 07/03/10 1:09 Temat postu: |
|
|
Budynek Iwicka 36 został pięknie odnowiony w roku ubiegłym. Kosztowało to zapewne grube tysiące złotych.
Tymczasem kretyńscy grafficiarze już pomazali budynek od strony śmietnika. Ka-ta-stro-fa ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
trzydziestolatek Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 08/03/10 12:53 Temat postu: |
|
|
| Również to zauważyłem, wygląda to tragicznie, jednakże nie ma chyba na taki kretynizm siły, no bo co zrobić? A każdy odnowiony budynek chyba korci tych matołów jeszcze bardziej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|