| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 19/07/06 23:07 Temat postu: Warszawa Grzesiuka |
|
|
Ostatnim czasem oddałem się lekturze książki Stanisława Grzesiuka "Boso, ale w ostrogach" przedstawiającej rewelacyjnie klimat przedwojennej Warszawy - w szczególności obecnych okolic Sielc (uwczesnych robotniczych przedmieść Warszawy).
Poniżej opis Parku Sieleckiego:
Główną atrakcją Parku Sieleckiego w soboty i niedziele był "deptak", to znaczy sala tańca - deski pod gołym niebiem ogrodzone niewielkim parkanem - płatne piętnaście groszy od pary za jeden taniec. Poza tym: karuzela, huśtawki, strzelnice i inne "zabawy" dla dzieci i dorosłych, a wszystko pod patronatem Towarzystwa Przyjaciół Belwederu, Czerniakowa, Sielc i Siekierek. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 22/07/06 1:07 Temat postu: |
|
|
| W tej książce Grzesiuka jest także świetny opis ulicy Tatrzańskiej, przy której autor mieszkał. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dorota Stały użytkownik

|
Wysłany: 28/09/06 9:48 Temat postu: |
|
|
A gdzie dokładnie na Tatrzańskiej mieszkał Grzesiuk - czy ktoś może mi podpowiedzieć?
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 29/09/06 19:07 Temat postu: |
|
|
Niestety, w książce "Boso, ale w ostrogach" nie ma informacji o miejscu, w którym mieszkał Grzesiuk. Raz spotkałam starszego mężczyznę, który powiedział, że znał Grzesiuka już po wojnie. Może wiedział coś o domu Grzesiuka, ale nie zapytałam. Szkoda.
O Tatarzańskiej Grzesiuk napisał:
"Ulica Tatrzańska to mała uliczka, może około dwustu metrów długa, na której w okresie mojego dzieciństwa stało zaledwie kilka domów. Leży między ulicami Górską i Nabielaka. W tamtych czasach nie było na niej bruku, chodników i latarni, a w domach światła i wody(...)". |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 24/10/06 8:48 Temat postu: |
|
|
Wczoraj w kinie Muranów odbyła się premiera dokumentu o legendarnym bardzie i pisarzu.
Film będzie pokazany w ramach DKF-u kina Muranów jak również będzie wyemitowany przez telewizję TVP2, która dołączyła do tej produkcji.
Na pomysł filmu trzy lata temu wpadł filmowiec Mateusz Szlachtycz oraz Alex Kłoś. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 24/10/06 17:20 Temat postu: |
|
|
Dobra nowina. Czy wiadomo, kiedy film będzie w II programie TVP?
Bardzo jestem ciekawa, w jaki sposób zostaną pokazane Sielce. Pewnie jakieś inne miejsce będzie je udawało. Przecież przedwojennych Sielc już nie ma... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 24/10/06 22:30 Temat postu: |
|
|
| Czytałem dzisiaj w Wyborczej artykuł na ten temat. Zdjęcia były kręcone na Pradze. Rzeczywiście na Sielcach cieżko już o takie klimaty. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 24/10/06 22:41 Temat postu: |
|
|
| No właśnie. Jest artykuł w Wyborczej. Okazuje się, że żyje syn Grzesiuka, Marek Grzesiuk i siostra Krystyna Zaborska. Fajnie byłoby upamiętnić jakoś na Tatrzańskiej fakt, że mieszkał tu Grzesiuk. Zna go cała Polska. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Info Aktywny ekspert

|
Wysłany: 09/12/06 10:26 Temat postu: |
|
|
| W sobotę 09/12/2006 w klubie Regeneracja, ul. Puławska 61 można oglądnąć pokaz filmu dokumentalnego "Grzesiuk, chłopak z ferajny". Start godzina 20:00, bilety 15 zł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 11/12/06 21:27 Temat postu: |
|
|
Wow! Za późno! Gdzie jeszcze można zobaczyć ten film? Info pomocy...przecież muszą jeszcze gdzieś go wyświetlać... A najlepiej byłoby, żeby można kupić film na jakimkolwiek nośniku.
Napisz Info, czy widziałeś film, a jeśli tak, to podziel się wrażeniami... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dorota Stały użytkownik

|
Wysłany: 18/12/06 1:00 Temat postu: |
|
|
jakiś już czas temu pytałam Was o adres Grzesiuka..
wczoraj pewien od-zawsze-mieszkaniec Mokotowa powiedział,
że w budynku na rogu Tatrzańskiej i Nabielaka ( w tym, gdzie
spożywczak )
czy ktoś to może zweryfikować? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
AGAD Aktywny użytkownik

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 17/03/07 15:16 Temat postu: |
|
|
| Wczoraj w Wyborczej ukazał się artykuł Jerzego Majewskiego opisujący okolice ul. Tatrzańskiej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 17/03/07 16:50 Temat postu: |
|
|
| Na Sielcach istniało Towarzystwo Przyjaciół Belwederu, Czerniakowa, Sielc i Siekierek. W sali na rogu Czerniakowskiej i Nowosieleckiej (na tzw. Podrapciu) każej niedzieli urządzało potańcówki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 17/03/07 18:25 Temat postu: |
|
|
W Wyborczej - Stołecznej ukazał się 17 marca 2007 artyku o ulicy Nabielaka. Artykuł jest zatytułowany "Garsoniera mecenasa na Dolnym Mokotowie". Autor Jerzy S. Majweski opisuje scenki z życia sielczan, zamieszcza też zdjęcie młodego Staniaława Grzesiuka. Warto przeczytać żeby chociaż wyobrazić sobie głęboki rów z wodą wzdłuż Nabielaka. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|