| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 09/09/07 22:51 Temat postu: |
|
|
| dlotiwl napisał: | Witam wszystkich, mieszkałem kiedyś ( od urodzenia) na Iwickiej (teraz "na górze"), chodziłem do SP62 i SP269
Jamad napisał że chodził do jednej klasy w SP269 z J.Owsiakiem (1953) który wszedł w wiek szkoły podstawowej w 1960 do 1967, a Sp 259 oddano do użytku jesienia 1967.... więc coś tu sie nie zgadza chba że sie mylę... nie to bym się czepiał ale to są ciekawe szczegóły --- pozdrawiam |
Zgadza się. Szkoła Podstawowa ta istniała od 1945 r. - najpierw pod nr 62 i gościła u Nazaretanek, a potem dopiero przeniosła się do własnego budynku przy Podchorążych 49, nadano jej nowy numer - 269 i imię Henryka Rupa. Oczywiście imię obecnie poszło w zapomnienie. Jest piękna nazwa szkoły. Wiecie jaka? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 10/09/07 8:03 Temat postu: |
|
|
Szkoła Podstawowa Nr 269 Przy Łazienkach Królewskich
ul. Podchorążych 49, tel. 841-71-61
Zadajesz łatwe zagadki - wystarczy wyguglować.
Czy ta szkoła jeszcze funkcjonuje?
Bo na tej stronie:
http://www.gimnazjum7.neostrada.pl/historia.html
piszą tak:
| Cytat: |
Z dniem 31 sierpnia 2004 r. przestała funkcjonować Szkoła Podstawowa nr 269, w budynku pozostaje Gimnazjum nr 7, obecnie pod nazwą Gimnazjum nr 7 z Oddziałami Integracyjnymi przy Łazienkach Królewskich.
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 12/09/07 22:35 Temat postu: |
|
|
Szkoły Podstawowej rzeczywiście nie ma. Jest Gimnazjum nr 7 - tak jak piszą.
ERD postaram się dla Ciebie wymyślić trudniejszą zagadkę. Pozdrawiam
Ps.
Mam!
Jaki poeta mieszkał przed wojną w okolicy Podchorążych/Stępińskiej? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 13/09/07 12:01 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: |
Jaki poeta mieszkał przed wojną w okolicy Podchorążych/Stępińskiej? |
Nie udało mi się tego wyguglować.
W biografiach poetów z okresu międzywojennego też nie znalazłem.
Rozejrzałem się w okolicy Podchorążych/Stępińskiej, ale nie zauważyłem tam tablicy pamiątkowej.
Poddaję się. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Sympatyczna Stały użytkownik

|
Wysłany: 13/09/07 20:58 Temat postu: |
|
|
Grzesiuk? ale on był poetą? eeee ,chyba strzelam  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
erd Aktywny ekspert

|
Wysłany: 14/09/07 7:30 Temat postu: |
|
|
| Grzesiuk to Tatrzańska. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 14/09/07 22:02 Temat postu: |
|
|
| erd napisał: | | Grzesiuk to Tatrzańska. |
Jasne  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 16/09/07 11:21 Temat postu: |
|
|
Wiatam wszystkich czytelników tego FORUM.
Mieszkam na Sielcach od zawsze.
Chodziłem do Szkoły Podstawowej nr 34 im gen. Karola Świerczewskiego ( taki miała wtedy numer i takiego patrona) na Zakrzewskiej. Potem uczyłem się w Liceum Ogólnokształcacym na Parkowej ( jeden rok ), które zostało połaczone z Liceum Ogólnokształcacym im. Antoniego Dobiszewskiego na ul. Dolnej. Tam zdałem maturę.
Kocham moje Sielce i dlatego miło mi, że mogę uczestniczyć w rozmowach na temat Sielc w necie.
Pozdrawiam wszystkich ! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
dlotiwl Aktywny użytkownik

|
Wysłany: 26/09/07 19:24 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
Jaki poeta mieszkał przed wojną w okolicy Podchorążych/Stępińskiej?
.... no Księżniczko czekamy na wyjaśnienie zagadki ....
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 26/09/07 21:43 Temat postu: |
|
|
| Xawery napisał: | Wiatam wszystkich czytelników tego FORUM.
Mieszkam na Sielcach od zawsze.
Chodziłem do Szkoły Podstawowej nr 34 im gen. Karola Świerczewskiego ( taki miała wtedy numer i takiego patrona) na Zakrzewskiej. Potem uczyłem się w Liceum Ogólnokształcacym na Parkowej ( jeden rok ), które zostało połaczone z Liceum Ogólnokształcacym im. Antoniego Dobiszewskiego na ul. Dolnej. Tam zdałem maturę.
Kocham moje Sielce i dlatego miło mi, że mogę uczestniczyć w rozmowach na temat Sielc w necie.
Pozdrawiam wszystkich ! |
a kiedy to było? jeśli to nie tajemnica....
bo ja chodziłam też na Zakrzewską do szkoły podstawowej ale nr 260...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 26/09/07 23:34 Temat postu: |
|
|
| Nie jest to tajemnicą, więc do szkoły podstawowej na ul. Zakrzewskiej chodziłem w latach 1954-1960. Wtedy szkoła podstawowa była siedmioklasowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
teufel Stały użytkownik

Dołączył: 07/03/06 20:35 Posty: 29 Skąd: Belwederska bardziej niz Promenada
|
Wysłany: 27/09/07 9:50 Temat postu: |
|
|
| To wspaniale .Nie masz przypadkiem fotografii "Dobisza" z lat 60-tych ? A ta szkola na Parkowej - czy to tam gdzie w latach 80-tych byla /moze jeszcze jest / pomaturalna szkola pielegniarska ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Xawery Ekspert

|
Wysłany: 27/09/07 23:32 Temat postu: |
|
|
Mam troche fotek z lat szkolnych w Dobiszewskim, ale jesli chodzi ci np. o budynek z tamtych lat, to niestety nie mam.
Jeśli chodzi o szkołe przy Parkowej, tuz przy Łazienkach, to obecnie miesci sie tam Dom Opieki byłych pracowników oswiaty warszawskiej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 30/09/07 22:16 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: |
Mam!
Jaki poeta mieszkał przed wojną w okolicy Podchorążych/Stępińskiej? |
Już odpowiadam, przepraszam, że tak późno.
Był to Julian Ejsmond - poeta, bajkopisarz i tłumacz. Tłumaczył m.in. Kochanowskiego z łaciny. Przełożył "Sztukę kochania" Owidiusza. Zapalony myśliwy i nie tylko. W 1923 r. wydał "Podręcznik całowania".
W gminie Łochów jest - Szlak im. Juliana Ejsmonda.'' Rozpoczyna się w Łochowie biegnąc początkowo skrajem dużego kompleksu leśnego, następnie przez wieś Jerzyska i rezerwat Jegiel do Nadkola i dalej do Kamieńczyka poza granicami gminy. Na terenach tych przebywał pisarz i poeta Julian Ejsmond, opisujący m.in. piękno Ziemi Łochowskiej. Zginął tragicznie w Tatarach. Jest tam teraz tzw. zakręt Ejsmonda.
A oto cytat z jego myśli:
"Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie." _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp44L.113.272 Stały użytkownik

|
Wysłany: 04/10/07 12:18 Temat postu: |
|
|
| Xawery napisał: | (...) Liceum Ogólnokształcacym im. Antoniego Dobiszewskiego na ul. Dolnej. Tam zdałem maturę. (...)
|
Jeśli już o szkołach mowa, to pragnę pozdrowić wszystkich byłych uczniów sieleckich podstawówek, do których uczęszczałem i których numery - w kolejności chronologicznej - tworzą mój tutejszy nick
Ponadto - i szczególnie serdecznie - absolwentów wymienionego wyżej XLIV LO, w tym najserdeczniej rocznik maturalny 1969  _________________ były warszawiak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|