Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witaj !

Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
teufel
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 05/10/07 10:02    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

chodziles do 272 ? !!!!!! A w ktorych latach - jezeli mozna zapytac ! Ja w 1972-1980
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
sp44L.113.272
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 05/10/07 11:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oj, wcześniej to było, niestety (dla mnie Confused ). Całą naszą klasę przeniesiono do nowo powstałej SP 272 ze 113-ki w 67 r. Szkołę skończyłem dwa lata później w 69. Pozdrawiam Very Happy
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 05/10/07 17:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich serdecznie. Mieszkałam od urodzenia przez 23 lata przy ulicy Górskiej. Teraz mieszkam na Jelonkach, ale z Górską i Sielcami jestem wciąż bardzo mocno związana. Teraz w mieszkaniu na Górskiej mieszka mój syn.
Moja edukacja na Sielcach to: przedszkole przy ulicy Górskiej, szkoły- 113 (1962-1970), Nazaretanki (1970-1974).
Od niedawna odkrywam Sielce na nowo-zainteresowałam się historią mojej rodzinnej okolicy i zaczęłam fotografować pozostałości przedwojennej zabudowy. No i naturalną koleją rzeczy odkryłam to forum. Już, dzięki Wam, dowiedziałam się bardzo dużo o Sielcach i ze wstydem uświadamiłam sobie jak niewiele o nich wiedziałam.
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 10/10/07 23:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Magdalena serdecznie. Dziel się z nami wspomnieniami i pisz jak naczęściej. Laughing
Powrót do góry
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 16/10/07 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję za powitanie i zapraszam do mojej galerii. Zdjęcia które zamierzam tam zamieszczać będą w większości dotyczyły miejsc związanych z moim dzieciństwem i młodością.
Powrót do góry
GREG
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 28/11/07 22:40    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pozdrowienia dla wszystkich Przyjaciół Sielc i Czerniakowa!!!

Niniejszym melduję sie na forum. Dziś je odkryłem i jestem zaskoczony jego obfitością, żywotnością, bijącymi juz na pierwszy rzut oka. Fajnie, że jest, fajnie, że Wy jesteście.

Moja parafia to Szmuklerze, chociaż nikt tak już dziś nie mówi. Parzyste numery Czerniakowskiej, a dokładniej okolice pomiedzy Bartcką a Podchorążych.Czerniakowska wschodnia, SM Energetyka (brrr, jak technologicznie to brzmi). Dla nas to zawsze był Czerniaków i przyznaję, że do nazwy Sielce nie mam emocjonalnego stosunku. Traktuje ją bardziej administracyjnie, bądź historycznie (okolice folwarku i pałacyku/parku w okolicy dzisiejszej Chełmskiej i Sobieskiego).

Ale po kolei - przedszkole na Zwierzynieckiej, 190tka na Zwierzynieckiej i aż do końca studiów tam. Poźniej emigracja na Tarchomin, a niedługo planuje powrót w bardziej swojskie okolice - Wilanów. Z tym, że to wszystko to podróże ciałem, bo duchem zawsze krążę w trójkącie którego wierzchołki to Czerniakowska/Bartycka, Madalińskiego/Wołoska (dziadkowie ze str. mamy) i Fabryczna/Rozbrat (dziadkowie ze str. ojca). W trojkacje tym zawiera sie i porodówka przy Madalinskiego, na ktorej przywitałem się ze swiatem i moje liceum (Zmichowska) i SGH.

To tyle. Z wielą ochotą zanurkuję zaraz w labirynt postów tego forum.A że lubie wszelkie quizy, foto zagadki i nostalgiczne wspominania, to rychło dam o sobie znać.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 28/11/07 23:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GREG witaj wśród nas. Bardzo dokładnie opisałeś swoją wędrówkę po Warszawie. Korzystając z tego opisu można wyrysowac mapę Twoich ścieżek.
Jak to dobrze, że przywołałeś nazwę Szmuklerze. O jej istnieniu nawet chyba pan Majewski z Gazety Wyborczej nie wie.
Serdecznie Cię pozdrawiam.
Powrót do góry
erd
Aktywny ekspert
Aktywny ekspert

PostWysłany: 29/11/07 9:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Anastazja napisał:

Jak to dobrze, że przywołałeś nazwę Szmuklerze. O jej istnieniu nawet chyba pan Majewski z Gazety Wyborczej nie wie.

Chyba jednak wie:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,80371,4224507.html?as=2&ias=2&startsz=x
Cytat:
Skąd Szmuklerze i Podrapeć
Przed wojną cała parzysta strona Czerniakowskiej od Bartyckiej po okolicę obecnej Gagarina nosiła nazwę Szmuklerze (dziś wznoszą się tu bloki osiedla Czerniakowska Wschodnia). Po stronie nieparzystej, tam gdzie dziś znajdują się składy budowlane i powstają trzy nowe budynki składowo-biurowe, był Podrapeć. Skąd wzięła się nazwa? Nie wie nikt. Stały tu kilkupiętrowe murowane kamienice z eklektycznymi fasadami oraz stajniami i kurnikami na tyłach oficyn. Kamienica u zbiegu Bartyckiej i Czerniakowskiej (narożnik znajdował się w nieco innym miejscu niż dziś) nosiła nr 92 i należała do Szyi Pasamonika. Narożnik zajmowała porządna restauracja ze stołem bilardowym prowadzona przez przybysza z Francji Józefa Gonstawa. Budynki spłonęły w czasie Powstania Warszawskiego, jednak po wojnie w byle jak wyremontowanych domach ludzie mieszkali aż do 1957 r.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
sp44L.113.272
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 29/11/07 17:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

GREG napisał:
(...)
Moja parafia to Szmuklerze, chociaż nikt tak już dziś nie mówi. Parzyste numery Czerniakowskiej, a dokładniej okolice pomiedzy Bartcką a Podchorążych.Czerniakowska wschodnia, SM Energetyka (...)

Właśnie tam, na Twoim osiedlu - wówczas właśnie powstającym (lato 1973) - w ramach tzw. "studenckich praktyk robotniczych" zajmowałem się przez 4 tygodnie kopaniem rowów pod kable elektryczne. Miło to nawet wspominam, była fajna ekipa... Smile

Witam zatem serdecznie Very Happy

P.S. Nazwa Szmuklerze nie była chyba już wówczas od dawna używana, bo nigdy jej nie słyszałem (jak pisze Majewski, jest przedwojenna).
Mogę natomiast stanowczo potwierdzić, że obszar na wschód od Czerniakowskiej nie był już nazywany Sielcami, tylko właśnie Czerniakowem - osobiście pamiętam jakieś czworaki czy podobne parterowe zabudowania znajdujące się naprzeciwko wejścia do kina Czajka (wylot Chełmskiej ), to był już Czerniaków.
GREG
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 30/11/07 20:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to mialem światło dzieki Tobie.

Coś czuje przez skórę, że temat nazwy dzielnicy bedzie niedługo poruszony dośc konkretnie. Bo jest tak jak piszesz, że wzdłuż całej Czerniakowskiej wschodniej mówiło się Czerniaków, ale mam dośc nieodparte wrażenie, że nie tylko tam. Jestem napwno nieobiektywny, ale z perspektywy mojego osiedla to nazwa "Sielce" w zasadzie nie istaniala, robiła za jakieś administracyjne dziwadło.

Widzę, że tu jest sporo wątpliości związanych z nazwą i nawet rozumiem skad się one biorą - wieś Czerniaków, Czerniaków Grzesiuka, Powiśle Czerniakowskie i płyta Czerniakowska, walki na Czerniakowie Górnym i Port Czerniakowski....
W pierwszej wolnej chwili zapodam dłuższego posta.

Pozdrawiam

Greg
Powrót do góry
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 07/12/07 21:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Mój" rejon to były Górska-Sielecka-Chełmska. W dzieciństwie i młodości (lata60.i 70.) byłam przekonana, że mieszkam, chodzę do szkoły i kościoła na Dolnym Mokotowie, no może Czerniakowie, chociaż ta nazwa brzmiała trochę apaszowsko Wink . A od lat 90. dotarło do mnie, że to były i są Sielce.
Powrót do góry
GREG
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 07/12/07 22:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie "były" a co najwyżej "są".

Jeżeli ktoś całe zycie grał w "zośkę" a za 20 lat zacznie się tę gre nazywać "emanuelą" to nie znaczy że ten ktoś grał w "emanuelę" Laughing . Grał w "zośkę"... Ty zatem mieszkałaś w dzielnicy o nazwie jaką się wtedy za powszechną uważało. Teraz możemy zacząc dyskutować jaka nazwa była najpowszechniejesza w latach 60-70 tych. Moim zdaniem obie były dość powszechne, bo Dolny Mokotów był juz wtedy dośc powszechny chociaż używana była (i to od przedwojnia, a i jest do dziś, z tym że już raczej retro) nazwa "Dół"/"dół. Na Mokotowie jak powiesz, że byłaś "z dołu" to każdy zrozumie, co najwyżej poprosi o uściślenie z której jego części.

Pozdrawiam,

GREG
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 29/12/07 16:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rafał S. witaj na naszym forum. Masz zaszczytny setny numer. Gratulacje! Napisz coś!
Powrót do góry
Rafał S.
Przyczajenie

PostWysłany: 06/01/08 21:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzień dobry! Smile
Zachęcony przez Anastazję, witam wszystkich.
Jestem związany z Sielcami od 1969. Aktualnie mieszkam na Stegnach, ale serce zostało na Czerniakowskiej. Tam bywam kilka razy w tygodniu, a to u rodziców, a to u kolegów. Mieszkałem pod nr 40. Tam chodziłem do podstawówki, do ogólniaka na Dolną, chodząc najczęściej pieszo różnymi trasami między Gagarina a Chełmską. Byłem też bywalcem klubu Barciuch, najpierw jako uczeń w ramach zajęć świetlicowych, później jako asystent taty, który działał tam w sekcji fotograficznej i korzystał z tamtejszej ciemni, a następnie jako menedżer zespołu rockowego, który miał tam próby. Zwałka to moje miejsce zimowych i letnich zabaw.
Powspominałem trochę...
Pozdrawiam Sielczan!!
Rafał S. Smile
Powrót do góry
maksz
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 22/09/08 22:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich forumowiczów.
Pokrótce coś o sobie opowiem.
Od narodzin po dziś dzień związany jestem z Sielcami.
dwadzieścia parę lat mieszkałem na Iwickiej róg Gagarina. Podstawówka "Przy łazienkach Królewskich" a dokładniej im. Henryka Rupa.
Obecnie zamieszkały na Łużyckiej róg Czerskiej.
Pozdrawiam Mr. Green
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 4 z 6

Skocz do: