| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 23/09/08 23:06 Temat postu: |
|
|
Witaj maksz na naszym forum.
Zaglądaj codziennie i pisz jak najczęściej.
Najwyższy czas rozruszać to forum.
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
whopperboy Użytkownik

|
Wysłany: 27/10/08 23:37 Temat postu: |
|
|
| Witam serdecznie wszystkich! Na sielce sprowadzilem sie w zasadzie dopiero co, ale związany emocjonalnie czuję się od urodzenia. Bardzo się cieszę, że jest taka strona! Serdecznie gratuluję twórcom! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
whopperboy Użytkownik

|
Wysłany: 27/10/08 23:38 Temat postu: |
|
|
| whopperboy napisał: | | Witam serdecznie wszystkich! Na sielce sprowadzilem sie w zasadzie dopiero co, ale związany emocjonalnie czuję się od urodzenia. Bardzo się cieszę, że jest taka strona! Serdecznie gratuluję twórcom! |
"na Sielce"  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Zag Aktywny ekspert

|
Wysłany: 29/10/08 10:17 Temat postu: |
|
|
Witaj wśród nas whopperboy !
Jeśli można zapytać.
Co cię skłoniło żeby się tutaj akurat przeprowadzić? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
whopperboy Użytkownik

|
Wysłany: 30/10/08 11:40 Temat postu: |
|
|
Oczywiście - sprowadziłem sie do swojego domu jako trzecie pokolenie. Mieszkanie należało kiedyś do moich dziadków, mieształa tam moja matka i wuj a teraz mieszkam ja...  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Anastazja Najaktywniejszy ekspert

|
Wysłany: 03/11/08 1:38 Temat postu: |
|
|
whopperboy witaj serdecznie wśród nas. Pisz o Sielcach, lecz czym prędzej zmień swojego nicka, który jest koszmarny. Nie możesz być po prostu Jacek? _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aga Stały użytkownik

|
Wysłany: 31/01/09 15:54 Temat postu: |
|
|
| GREG napisał: | Bo jest tak jak piszesz, że wzdłuż całej Czerniakowskiej wschodniej mówiło się Czerniaków, ale mam dośc nieodparte wrażenie, że nie tylko tam. Jestem napwno nieobiektywny, ale z perspektywy mojego osiedla to nazwa "Sielce" w zasadzie nie istaniala, robiła za jakieś administracyjne dziwadło.
Greg |
Dołączam się do dyskusji o Czerniakowie/Sielcach - u mnie w domu zawsze się mówiło, że prababcia mieszka na Czerniakowie, ewentualnie na "Hołówkach" - mieszkała na Podchorążych przy Hołówki. Wujek Stasiek (Wielanek) też jest z Czerniakowa i też mieszkał na Hołówki. Nazwę Sielce poznałam dopiero, jak siętu wprowadziłam niedawno i odczytałam ją na jakiejś tabliczce z oznaczeniem ulicy.
Pozdrawiam _________________ aga |
|
| Powrót do góry |
|
 |
tg3a Stały użytkownik

|
Wysłany: 21/05/09 20:38 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich Sielczan, i na wstępie przepraszam za małe faux pas - nie wiedząc o tym wątku najpierw odezwałem się w temacie historycznym "Dawnych wspomnień czar".
Na Sielcach (a dokładniej w nieistniejącej już kamienicy Sielecka 24) mieszkałem krótko, tylko do roku 1963. Mimo fatalnych warunków mieszkaniowych ten okres życia wspominam jednak mile. Ludzie byli chyba życzliwsi, i przede wszystkim się znali, tworzyli jakąś społeczność, w przeciwieństwie do budowanych później blokowisk.
Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza Budrysa - wiedzącego mnóstwo o dawnych Sielcach, co można ocenić czytając wspomniany przeze mnie temat.
Tadeusz |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22/05/09 0:04 Temat postu: |
|
|
Witaj Tadeuszu. Na pewno masz coś do opowiedzenia o swoim dzieciństwie na Sielcach. Chętnie poczytamy. Pozdrawiam _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22/05/09 0:16 Temat postu: |
|
|
aga napisała:
| Cytat: | | Nazwę Sielce poznałam dopiero, jak się tu wprowadziłam niedawno i odczytałam ją na jakiejś tabliczce z oznaczeniem ulicy. |
To, co napisała aga jest kolejnym przyczynkiem do dyskusji: Sielce czy Czerniaków...???
Faktem jest jednak, że nazwa Sielce była używana od XV w. - czyli czasów, kiedy tereny te należały do księcia Janusza. Myślę, że z kolei nazwa Czerniaków upowszechniła się w I poł. XX w., została zaakceptowana i nawet spodobała w takich wyrażeniach jak "chłopak z Czerniakowa", gwara czerniakowska", itd. Tradycja była kontunuowana po II wojnie św., kiedy głośne stały się Sielce nad Oką, być może ta nasza rodzima nazwa "nie wszystkim pasowała", mieszkańcy z różnych powodów nie chcieli jej używać.
To taka hipototeza... _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
sp44L.113.272 Stały użytkownik

|
Wysłany: 22/05/09 16:34 Temat postu: |
|
|
| Anastazja napisał: |
(...) Sielce czy Czerniaków...???
Faktem jest jednak, że nazwa Sielce była używana od XV w. - czyli czasów, kiedy tereny te należały do księcia Janusza. Myślę, że z kolei nazwa Czerniaków upowszechniła się w I poł. XX w., została zaakceptowana i nawet spodobała w takich wyrażeniach jak "chłopak z Czerniakowa", gwara czerniakowska", itd. Tradycja była kontunuowana po II wojnie św., kiedy głośne stały się Sielce nad Oką, być może ta nasza rodzima nazwa "nie wszystkim pasowała", mieszkańcy z różnych powodów nie chcieli jej używać.
To taka hipototeza... |
Dyskusji, a nawet kłótni, było na ten temat moc. Czytałem wszystkie i wyłonił mi się z nich dość wyraźny obraz:
- na wschód od Czerniakowskiej: Czerniaków (nazwa i jej przypisanie geograficzne zdecydowanie przedwojenne, dlatego wywody mieszkającego po wojnie na zachód od tej ulicy Budrysa mnie nie przekonały)
- między Czerniakowską a Belwederską: Sielce Sielc i jeszcze raz Sielce.
- na zachód od Belwederskiej: Dolny Mokotów (dowód: na Dolną nawet Budrys się z Sielc nie zapuszczał, co sam przyznał )
Kto jest za ?  _________________ były warszawiak  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c. Stały użytkownik

|
Wysłany: 22/11/09 2:32 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich użytkowników. Warszawiak i Sielczanin od urodzenia.
Pozdrawiam,
c. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 22/11/09 14:08 Temat postu: |
|
|
Witaj "c." - głęboko zakonspirowany miłośniku serca Warszawy - naszych pięknych Sielc. Trafiłeś późno do nas, ale za to od razu napisałeś 6 postów. Zachęcam do dalszej aktywności i pozdrawiam Cię. _________________ A jeśli komu droga otwarta do nieba,
Tym co służą ojczyźnie.
Jan Kochanowski |
|
| Powrót do góry |
|
 |
c. Stały użytkownik

|
Wysłany: 22/11/09 14:20 Temat postu: |
|
|
No cóż- lepiej późno, niż wcale. Zresztą forum przeglądam już od jakiegoś czasu, teraz postanowiłem się trochę "zdekonspirować".
Również pozdrawiam. _________________ I tylko zawsze pamiętaj skąd jesteś, gdziekolwiek byś szedł. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marczydlo Użytkownik

|
Wysłany: 23/12/09 15:28 Temat postu: |
|
|
o rany...ja też popełniłem gafę wypisując inne wątki bez powiedzenia "dzień dobry"
zatem nadrabiam to niniejszym i życzę wszystkim Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|