Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam ( ex. Stępińska 4)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
RAMIREZ
Użytkownik
Użytkownik

PostWysłany: 10/08/09 9:45    Temat postu: Witam ( ex. Stępińska 4) Odpowiedz z cytatem

Witam. Mam na imię Łukasz i mimo, że obecnie mieszkam poza Warszawą to emocjonalnie mocno związany jestem z dzielnicą gdzie urodziłem się i spędziłem najpiękniejsze lata. Mieszkaliśmy z rodzicami w mieszkaniu narożnym przy Stępińskiej 4, które było doskonałym punktem widokowym na ten bardzo ruchliwy fragment Sielc. Z balkonu miałem rzucik na mini placyk z pralnią A.Sznajdera ( obecnie Magiel Cafe), a były to lata 80 - czyli czasy jej świetności, często widywałem przyjeżdżające z praniem limuzyny z rejestracjami korpusu dyplomatycznego ( CD). Dalej kiosk Ruch i ciąg sklepów po przeciwnej stronie stępińskiej : mięsny ( jest do dzisiaj), potem spożywczy SAM z koszykami ( a jakże!) i działem mlecznym z osobnym wejściem, następnie garmażeria, obuwniczy i pasmanteria ( obecnie zakład pogrzebowy) obok której figurowała zielona budka telefoniczna. W 1986 roku zdałem maturę u Świerczewskiego, rzecz jasna, potem były lata studiów i emigracji ( USA) Po powrocie w latach 90, pamiętam mały barek który otworzył się przy skwerku pomiędzy stępińską a górską, obok cukierni Prószyńskiego, który funkcjonaował jakieś 2-3 lata po czym uległ tajemniczemu spaleniu ( barmanka - drobna, krótko obcięta brunetka miała na imie Jola) Mam sporo fajnych wspomnień z tamtych czasów, a sporo z nich dotyczy lokalnych, niestety już w wiekszości śp. miłośników tanich win, murków ( ten obok pralni właśnie) czy sieleckich ławek. Nie ma juz takich "meneli" jak Rudy Tadek czy Jopek, nie te czasy i nie ten klimat. Swojego czasu pilnie śledziłem ich miejscówki i nie raz dołozyłem się im do alpagi. A nawet czasem się dosiadłem i dołączyłem do podwórkowej libacji, ku przerażeniu mojej zatroskanej Mamy. Pamietam jak z wypiekami na twarzy trafiłem na pierwszą rasowa melinę przy Sieleckiej, potem drugą przy Iwickiej, pamiętam te ich opowiadania i historie opowiadane na podwórkowych ławkach przy buteleczce " Kwiatu Jabłoni" Ech, może nie był to najwłaściwszy sposób spedzenia wolnego czasu przez dwudziestolatka z "dobrego domu" ale cóż, pociągał mnie ten swoisty klimacik starego LOTOSU i jego bywalców. Swoją drogą LOTOS był jedynym lokalem, jaki pamietam w którym można było wypić setkę z kelnerem w godzinach urzędowania !!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 10/08/09 13:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witaj Łukasz Ramirez. Muszę Ci powiedzieć, że i teraz można zaobserwować grupki amatorów taniego wina, którzy już wczesnym rankiem - świeżutko ogoleni - stoją tu i ówdzie w oczekiwaniu na coś - po dwóch, trzech...ławeczek nie mają. Mam pewne podejrzenia, które pozwalają mi sądzić, że Dzielnica Mokotów posiada przy ul. Iwickiej kwaterunkowe mieszkania, w których umieszcza utracjuszy z całego Mokotowa - po zlicytowaniu ich wcześniejszego mieszkania o znacznie lepszym standarcie, za które nie płacili czynszu. Może ktoś wie coś na ten temat?
Powrót do góry
nośka
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 11/08/09 16:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie na ul.Iwiwckiej znajduja sie dwa budynki w których pomieszkują okoliczni amatorzy taniego wina. Jest to bursa nad filarami w budynku 47A, jak równiez tak zwany " PEKIN" wolno stojacy budynek, raczej stara, sypiaca sie kamienica naprzeciw budynku 47A. Mieszkają tam również zupełnie "normalne" rodziny, którym serdecznie współczuję dzielenia budynku z okoliczna menelką. Wiele z tych mieszkań zajmowanych jest na dziko, na zasadzie wyłamania zamków i mieszkania póty, póki administracja nie zorientuje się że ma lokatora na dziko.
Musze zerknąć jaki adres ma budynek zwany "PEKINEM", bo zdaje się, że jest to jeszcze przedwojenna kamienica.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: