Forum Sielce

Sielce - dolny Mokotów - Warszawa

Miejsce spotkań mieszkańców i miłośników Sielc w dzielnicy Mokotów w Warszawie

AlbumAlbum   PomocPomoc   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Witam, od urodzenia mieszkam, od teraz tu będę

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Pogaduchy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 25/03/09 2:02    Temat postu: Witam, od urodzenia mieszkam, od teraz tu będę Odpowiedz z cytatem

Spędzam na dolnym mokotowie życie, moja rodzina przed wojną wybudowała mały domek na Stępińskiej róg Chełmskiej,coś niecoś wiem o okolicach. dorwałem się do zdjęć z których wynika co po wojnie zostało, niewiele tego ale będę nudził znjamoych o więcej.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
rwawrzycki
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 26/03/09 0:59    Temat postu: Re: Witam, od urodzenia mieszkam, od teraz tu będę Odpowiedz z cytatem

Czekamy zatem na ciekawe opowieści! Gdyby ci się udało poskanować trochę zdjęć - też będzie fajnie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 26/03/09 2:42    Temat postu: zdjęcia Odpowiedz z cytatem

Witam, jak na razie brakuje mi wiedzy , jakim cudakiem zdjęcia wstawić.
Poza tym jedna ciekawostka dotycząca Sielc, w dokumentach bodajże hipotecznych , figuruje jako "Osada Olczyków" więc nazwa obecna, jakby ma inne korzenie. Dokumenty z hipoteki , która mnie interesowała obejmuja Stępńska i Chełmska, dlatego pojęcia nie mam o granicach tej Osady Olczyków"
Jeśli chodzi o szpital na Chełmskiej, który dostał bombami w czasie wojny, to mój wujek tam zginął podczas ratowania pacjentów, zwłoki umieszczono w masowym grobie tuż przed przychodnią na Chełmskiej, sporo mieszkańców okolic pewnie ratowało ,kto rozpoznał kogoś z rodziny to na swój cmentarz zabierał - wujka zostało od pasa w dół, a że w kieszeni miał jakiś detal , to go rozpoznano, inne ofiary- być może dalej się znajdują, w tym masowym grobie, dziś to trawnik...zapytam się w IPN albo w tv, tymczasem pamiątkowy kamień postawiony jest na terenie WFD , zamknięty bramą, gdzie większośc nawet nie zerka, a szacunek się należy, gdyby nie harcerze, to kto by tam zdołał zappalić świeczkę......Na trawniku przez dłuższy czas stał spory krzyż, usypany kopiec się rozwiał, krzaki zarosły, a że tam powstańcy poginęli to i komuna się nie przejmowała za bardzo...
Powrót do góry
Magdalena
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 26/03/09 11:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja ten kamień widziałam tydzień temu, nie miałam aparatu i nawet się zastanawiałam czy zdjęcie kamienia gdzieś na forum juz jest. Myślę, że strażnik pozwoli podejsć i zdjęcie zrobić.
Powrót do góry
Anastazja
Najaktywniejszy ekspert
Najaktywniejszy ekspert

PostWysłany: 29/03/09 23:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Strażnik zawsze się zgadza na wejście i zapalenie znicza. Nie ma z tym żadnych problemów. Dodatkowo w ostatnim roku kamień został pięknie oczyszczony. I wygląda o wiele lepiej niż np. ten przy ul. Nabielaka.
alpacca zapewniam Cię, że pamiętamy o tym miejscu - niedawno historia Zakładu Opatrzności Bożej i barbarzyńskiego zbombardowania szpitala była omawiana na ważnym spotkaniu w Muzeum Powstania Warszawskiego.
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 29/03/09 23:29    Temat postu: pomnik Odpowiedz z cytatem

Pisząc o tym miejscu, miałem na myśli czasy wcześniejsze, gdzie wstęp na teren WFD był chroniony wartownikami z karabinami, wszelkie możliwe przepustki trzeba było mieć aby się tam dostać, a wartownik, jak miał humor to nie robił wstrętów.
Dzis jest o tyle lepiej, iż z wejściem na teren WFD nie ma żadnego problemu, natomiast miejsce jest niewidoczne dla ludzi , którzy przechodzą obok, poza tym parkujące pojazdy skutecznie zasłaniają i powstaje dziwne uczucie, ze nie powino tak być.Poza tym nie ma tam informacji o miescu masowego grobu.
Byłem ostatnio na pogrzebie byłe dozorczyni, która była " Popiołkiem " z serialu "dom" tylko, że w miejscu gdzie mieszkam. Zauważyłem obok cmentarza w Powsinie , po przeciwnej stronie ogrodzenia cmentarza pomnik. Z czarnego granitu, z wyrytym napisem "pomnik powstańców Warszwy" wiedział ktoś o tym?
Powrót do góry
globus
Aktywny użytkownik
Aktywny użytkownik

PostWysłany: 30/03/09 8:38    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Poszperaj dobrze, bo czekamy na kolejne zdjęcia Very Happy
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 01/04/09 5:34    Temat postu: łuski Odpowiedz z cytatem

odnalazłem znalezione, dla fachowców będzie wiadome kto strzelał i z jakiej broni, jakiej produkcji.
po deszczu można czasem znaleźć, lub podczas prac ziemnych, ostatnio znalazłem zardzewiałą łyżkę w ziemi, stołowa
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/04/09 1:27    Temat postu: Jak wspomniałem kiedyś, mam ostrzeżenie przed partaczami Odpowiedz z cytatem

Niestety, do tej pory prześladuje mnie cień firmy która na odejściu zafundowała mieszkańcom kradzież, okradziono w ramach "premii" wszystkie piwnice, takie oto są cienie Sielc a szczególnie Sieleckiej, zapierająca wszelki dech jakość i kategoria spartaczenia, jakiej jeszcze nie widziałem. Żal tylko bierze, że doczekaliśmy czasów, w których miejscowe dziadostwo jest brane do mieszkań, jako foachowcy, zaraz potem trzeba wzywać policje i zamki wymieniać. Takiego poziomu i takiej ściemy nie widziałem od czasów komuszego wojska, gdzie z przedstawocielami reżimu trzeba było walczyć za wszelką cenę. Na dodatek organizuje to cwaniak, który deklaruje, organizacje i gwarantuje jakośc i termin, potem sięokazuje, że kase zwija, pijaczki pija ze smutku, robota spartolona a końca nie widać. Menelstwo.
Parę lat temu w ramach bidy toto wyrywało torebki babciom pod klatką, szczególnie ul Stępińska miała szczęście , teraz nie jest lepiej, dajesz takim szansę, dajesz robotę, to spaprzą wszystko a na koniec okradna, eh Sielce..
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/04/09 1:59    Temat postu: Jak się ustrzeć przed partaczami i złodziejami Odpowiedz z cytatem

Tego typu firemka ogłasza sie miejscowo, nakleja ogłoszenia,
-spisujemy delikwenta z dowodu
-żądamy wszelkich dokumentów firemki - dane muszą się zgadzać , czy to regon czy nip - przede wszystkim nr konta!!! (wyciąg bankowy)
- REFERENCJE !!! NIE FIREMKA DA NAMIARY NA KILKU OSTATNICH KLIENTÓW
- dzwonimy do dzielnicowego - tam znane są nazwiska osób mających solidnie na pieńku z prawem
- podpisujmy umowy!! nic na gębę!!! do załatwienia w administracji
- ustalamy nadzór - najlepiej inspektora z administracji
- domagają się zaliczki - określamy zakres prac- na piśmie - albo poaszoł won
- kto płaci i dostarcza materiały - na piśmie
- kosztorys - na piśmie
- rozliczenia kolejnych etapów prac- płacimy za rzeczywiste wykonanie, nic na zaś - inpektor nadzoru
-określamy ile kasy dostanie firemka na koniec prac, -
odbiór -koniecznie protokołem
- dobrze dowiedzieć w swojej administracji, czy coś wiedzą o firemce

Oprócz tego trzeba patrzeć codziennie taki na ręce, firemka zbiera pijaczków z okolic, - musi dostarczyć listę ze spisanymi danymi - przydaje się jak policja wypytuje

jeszcze coś zapomniałem?
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/04/09 3:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wkleiłem ciekawostkę

Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/04/09 3:48    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

widoki ul Bobrowieckiej

Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 04/04/09 4:11    Temat postu: wstawiłem zdjątko Odpowiedz z cytatem

co przedstawia napisano w opisie
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 07/04/09 5:28    Temat postu: Zakościół zwany łąkami Odpowiedz z cytatem

Moje pierwsze doświadczenia eksploracyjne są związane z tym stawem, zwanym "zakościołem" albo "łąkami"
jako małolat byłem świadkiem, jak wieczorkiem, podeszli z wiaderkai i spiningami ludzie mieszkający za płotem, i nałapali takich okoni i szczupaków, jakiś do tej pory rzadko można zobaczyć, kilka wiader porządnych ryb.
Staw ten przeżył co niemiara, budowa ambasady radzieckiej, która zanieczyszczała w latach komuszych wodę, coroczne pseudoczyszczenie dna przez pijaków z MPRO, do tego budowa uwłaszczonej nomenklatury z każdej ze stron.
- wyłapali rybi i wyżarli kaczki - pijane robole z tych budów, do tego zatruli jakimis pomyjami staw, bo ryb pływały śnięte.
Powrót do góry
alpacca
Stały użytkownik
Stały użytkownik

PostWysłany: 06/05/09 4:04    Temat postu: temat pomnika ofiar bombarowania szpitala "Prijutu" Odpowiedz z cytatem

Dzwoniłem i posłałem pisemko do IPN - komisja badania zbrodni przeciwko...
dostałem powiastkę, iż się zajmą tematem, jak, to jeszcze zobaczymy.. biorąc pod uwage faktyczną polityną i służalczą działalnośc IPN to szczerze wątpie, ale jak sie nie zapytasz nie będa wiedzieli.
Na papier nie żałuja kaski, nawet na urudziny nie dostałem ładniejszej kartki
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sielce -> Pogaduchy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: